Szauna, infraszauna és gőzkabin

Szanuna

A szaunázás jótékony hatásai

A hideg idő beköszöntével felértékelődik minden, ami képes átmelegíteni didergő porcikáinkat. Cserépkályha és kandalló, forró tea és sütőtökkrémleves, szauna és gőzfürdő. Utóbbi kettő nemcsak a hideg ellenszeréül szolgál, de egyéb jótékony hatásai is ismertek. Ezeket járjuk körül mai írásunkban.

A klasszikus finn szauna

Talán nem véletlen, hogy Európán belül éppen az északi népek körében terjedt el leginkább a szaunázás. Klasszikus változatában egy fatüzelésű kályha segítségével forrósítják fel a hő egyenletes leadására szolgáló köveket. Kémény nélküli verziója a savusauna, azaz füstös szauna. Ebben még a szaunázás megkezdése előtt, hosszú idő alatt, kifejezetten nagy mennyiségű követ forrósítanak fel. Ezt követően eloltják a tüzet, kiszellőztetik a kabint, és csak ezután kezdik meg a szauna használatát. A füst illata a szellőztetést követően is megmarad.

Hazánkban az ilyen típusú szaunák kevéssé terjedtek el. A fatüzelésű szaunáknak ugyanakkor van kéményes változatuk is; ezt nem járja úgy át a füst, mint a savusaunát. Többnyire kertekben, udvarokon állítják fel, ajtaja így a szabadba nyílik. A klasszikus finn szauna modernebb verzióiban földgáz, fűtőolaj vagy elektromos áram segítségével forrósítják fel a köveket. Az ilyen szaunákat jellemzően egy nagyobb épületen belül helyezik el. Akár fatüzelésű, akár modern szaunáról beszélünk, a benne lévő levegő páratartalmát a kövekre locsolt víz segítségével szabályozhatjuk. (Ez egy finn szaunában jellemzően 5-30% között mozog.) A szaunaszeánszok során ún. aromás „felöntéseket” is alkalmaznak, amelyeknek stresszoldó hatást tulajdonítanak. A szaunát ideális esetben ruhátlanul célszerű igénybe venni; egy természetes anyagú fürdőlepedőt azonban mindenképpen vigyünk magunkkal. Belépés előtt zuhanyozzunk le, és alaposan törölközzünk meg. Szappant, tusfürdőt, testápolót ilyenkor ne használjunk!

A finn szaunában a levegő hőmérséklete nagyon magas; a mennyezet közelében akár a 100 °C-ot is elérheti. Ez megnövekedett terhelést jelent a szív számára. Ezért szívbetegek csak előzetes orvosi jóváhagyással szaunázhatnak. Számos egyéb betegség – trombózis, egyes keringési rendellenességek, terhességi magas vérnyomás, veseműködési zavarok stb. – esetén szintén ellenjavallt a szauna használata.

Szaunázás

Szauna

Az egészséges szervezet számára azonban a szaunázás számos előnnyel járhat. A magas hőmérséklet és az intenzív izzadás segítheti egyes salakanyagok eltávolítását, a bőr megtisztulását. Felpezsdül a vérkeringés is: a keringési perctérfogat a normális érték másfél-kétszeresére is nőhet. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben megugrik a pulzusszámunk is. A vérnyomás azonban csak kisebb mértékben változik, ugyanis a megnövekedett perctérfogat mellett az erek bizonyos mértékű tágulása is megfigyelhető. A nagyon meleg és relatíve száraz levegő belélegzése légzőszerveinkre is jó hatással van. Rövid távon javul a vitálkapacitás, hosszú távon pedig csökkenhet a hurutos felső légúti megbetegedések gyakorisága.

Infraszauna

A hagyományos szaunák mellett ma már infrakabinokban is izzaszthatjuk magunkat. Ezekben nem kályha és kövek, hanem infrasugárzók melegítik fel a levegőt. Az infraszauna hőmérséklete jóval alacsonyabb is, mint a finn szaunáé: jellemzően 40-65 °C között mozog. Ez kisebb megterhelést jelent szervezetünk számára, ezért az infrakabinnal az is tehet egy próbát, aki a hagyományos szaunát nem kedveli. Használata sportolás előtti bemelegítés céljaira is ajánlott, de a már kialakult rándulások és húzódások is hamarabb gyógyulhatnak infraszauna igénybevétele mellett.

Az infravörös sugarak képesek behatolni a bőrünk alá, és eljutni a mélyebben fekvő szövetekig. Az érintett szövetekben pedig javul a sejtlégzés hatásfoka, gyorsul az anyagcsere. Ennek egyik oka, hogy az infravörös sugárzás jelentősen növeli egy bizonyos enzim aktivitását. Ez az enzim kulcsfontosságú funkciót tölt be a mitokondrium nevű sejtszervecskék belsejében zajló összetett folyamatokban. Az emberi szöveteket alkotó sejteken belül a mitokondriumok felelősek az energiatermelésért, illetve sejtlégzésért –  nem véletlenül hívják őket a sejtek „erőműveinek”.

Az infravörös sugarak emellett serkentik a kollagéntermelődést, ami szebb, feszesebb bőrt eredményez. Hatásukra csökken a narancsbőr, javul a keringés a hajszálerekben. A lokális hatásokon túl az infravörös sugárzás az egész testre kihat. Csökkenti például a szisztémás gyulladás mértékét; ennek pedig jótékony hatásai vannak az érrendszer egészségére és a hormonrendszer működésére nézvést is. Emellett többfajta idült fájdalom csillapításában és a krónikus fáradtság elleni harcban is segítséget nyújthat. Az ún. teljes spektrumú infraszauna, amely közeli, közepes és távoli infravörös sugarakat kibocsátó infrasugárzókat is tartalmaz, különösen hatásosnak tűnik.

A Szendrő utcai és Andrássy úti szalonjainkban rendelkezésre álló Geoway infrakerékpár egyesíti magában az infraszauna és a szobakerékpár előnyeit.

Gőzfürdő, gőzkabin

Magyarországon a török hódoltság óta népszerűek a gőzfürdők. Szigorúan véve ezek nem tartoznak a szaunák közé, de érdemes néhány szóban kitérni rájuk. Egy gőzkabinban többnyire „csak” 45 °C körüli hőmérséklet uralkodik, ám ez 100%-os páratartalommal párosul. Ezért a gőzfürdőben általában rövidebb időt tudunk egyszerre tartózkodni, mint a szaunában. A gőzkabinoknak számos előnyük van. Javítják a hajszálérkeringést, segítik a bőr tisztulását, felveszik a harcot a pattanásokkal, mitesszerekkel. Gőzfürdőzés hatására csökkenhetnek az ízületi fájdalmak, enyhülhet az izomláz, puhábbá válhat a bőr. A meleg, nedves környezet azonban bizonyos kórokozók számára is ideális, így egy gőzfürdőben könnyebb elkapni pl. egyes gombás fertőzéseket. Ezért kiemelten fontos betartani a higiéniai előírásokat. Aki pedig valamilyen betegségben szenved, gőzfürdőzés előtt kérje ki orvosa tanácsát!

A szaunázás és gőzfürdőzés rituáléjához hozzátartozik a jégfürdő, a hideg zuhany és a szintén hideg vizes merülőmedence használata. Ezek azonban nem kötelező elemei a szaunaszeánszoknak. Aki jobban kedveli a langyos zuhanyt, természetesen azt is választhatja a jéghideg helyett. Az izzadás során elvesztett folyadékmennyiség pótlása azonban mindenki számára fontos. Ezért ne feledkezzünk meg a megfelelő (ásvány)vízfogyasztásról!