Friss zöldség két héten belül!

Zsázsa

Zsázsa

A zsázsa a Toman Diet első etapjától fogyasztható, ám sajnos méltatlanul kevéssé ismert zöldség. Vajon tudjuk-e, milyen fajtái vannak, hol szerezhető be, és milyen az íze?

Voltaképp a zsázsa – amely nem tévesztendő össze a zsályával! – egy egész növénynemzetséget takar, ahová több tucat növényfaj tartozik. A nemzetség legismertebb tagjai a kerti, a mezei és az útszéli zsázsa. A kerti zsázsa egy igen gyors növésű, apró levelű növény. Zöldségesnél ritkán találkozni vele, magját viszont szinte bármelyik kertészetben beszerezhetjük. Nem is igényel mást, csak egy virágcserepet, némi földet és időnkénti öntözést. Az elültetett mag nagyon hamar kihajt, majd – némi túlzással élve – szinte szabad szemmel látható növekedésbe kezd. Leveleit akkor a legérdemesebb fogyasztani, amikor a növénykék elérik a 7 cm-es magasságot. Ez a magok elvetésétől számítva körülbelül 10-12 napon belül megtörténik. Ízük kellemes, a nyers kelbimbóéra emlékeztető, egészen enyhén csípős. Ha ennyit sem akarunk várni, az is elég, ha csak kicsíráztatjuk a magokat – megfelelő óvintézkedések mellett a nyers zsázsacsíra biztonságosnak számít. A kerti zsázsa igen gazdag karotenoidokban, B9-, K1- és C-vitaminban, továbbá mangánban és káliumban.

Míg a kerti zsázsa kultúrnövény, a mezei és útszéli zsázsa vadon terem; nem meglepő módon mezőkön és utak mentén találkozhatunk velük. Az útszéli zsázsát pórmustárnak is hívják, mivel magjai éppoly csípősek, mint a mustármagok. Említést érdemel még a vízi zsázsa is, amely azonban kakukktojás, ugyanis nem a zsázsák nemzetségébe tartozik. „Valódi” neve orvosi vízitorma, és egy kalóriára vetítve a legmagasabb mikrotápanyag-tartalmú zöldségek között tartják nyilván. Számottevő mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, mangánt, K1-vitamint, mustárolaj-glikozidokat és antioxidánsokat. A kerti zsázsához hasonlóan a vízitorma is termeszthető otthon, de számoljunk azzal, hogy – amint a neve is mutatja – jóval nagyobb a vízigénye!

Éves szőrtelenítés bérlet