Sós, zöldséges ropogtatnivaló

Zöldséges kréker

Zöldségkréker Toman mártogatóssal

Hozzávalók:

 • Egy tasak Toman csirke-curry ízű leves
 • Egy közepes fej vöröshagyma
 • 10 dkg sárgarépa
 • 10 dkg zeller
 • 1 kisebb paradicsom
 • 10 dkg karalábé
 • 4 dkg lenmag, beáztatva
 • Ízlés szerint zöldfűszerek (pl. zellerzöld, bazsalikom, kakukkfű)

Elkészítés:

 1. A Toman levesport kb. 1 dl meleg vízzel elkeverjük, majd hűtőbe tesszük.
 2. A sütőt vagy aszalógépet beállítjuk 65 fokra. A zöldségeket meghámozzuk, és éles kés vagy robotgép segítségével nagyon finomra aprítjuk. A lenmagot ledaráljuk, majd összedolgozzuk a zöldségekkel és a fűszerekkel. Ha a massza nem akar összeállni, egy kevés – legfeljebb fél evőkanál – olajat (célszerűen lenmagolajat, vagy ennek hiányában olívaolajat) adhatunk hozzá.
 3. A masszát kisebb adagokban néhány milliméter vastagon elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsin, vagy az aszalógép tálcáján. Nem muszáj szabályos téglalap alakúra nyújtani. Ezt követően betesszük a kb. 65 °C-ra* előmelegített sütőbe, és kb. 8 órán át hagyjuk aszalódni. Közben nincs dolgunk vele, foglalkozhatunk mással; annyit tegyünk csak meg, hogy félidőben, amikor a lapocskák már elválnak a sütőpapírtól, egyszer fordítsuk meg őket.

*Fontos, hogy aszalásról, és nem sütésről van szó, ezért zajlik a művelet relatíve alacsony hőfokon. Egyes könyvekben egyenesen azt ajánlják, hogy zöldségek aszalása során ne menjünk még 48 fok fölé sem, mert „afölött deaktiválódnak a bennük található növényi enzimek”. A helyzet azonban az, hogy az enzimek – fehérjék lévén – a gyomor savas környezetében amúgy is denaturálódnak, ezt a szabályt tehát fölösleges volna betartani; a nagyon alacsony hőfokon történő aszalás csak tovább növelné az ételkészítés időigényét.

Az étel a Toman Diet 3. szakaszától fogyasztható.

Toman-tipp: Mivel az aszalás jellegéből adódóan viszonylag hosszú folyamat, az elkészült kréker viszont kellően száraz helyen tárolva relatíve sokáig eláll, érdemes sütő-, ill. aszalókapacitásunk függvényében a fenti mennyiségnél többet készíteni egyszerre.

Tápérték-adatok:
Kalória: 475 kcal
Fehérje: 30,2 g
Zsír: 19,2 g
Szénhidrát: 29,5 g
Élelmi rost: 23,9 g