Toman Tudástár

Zöldségchipsz

Zöldségchips készítése

Élelmiszerekre vonatkoztatva a chips szó a brit angolban hasábburgonyát, az amerikai angolban viszont hajszálvékony, alaposan besózott-befűszerezett, majd bő olajban ropogósra sütött krumpliszeleteket jelent. Ez utóbbi jelentésben vettük át mi is a szót, amikor – valamikor a ’90-es évek elején – megjelentek az első ilyesfajta termékek a hazai boltok polcain. A chips aztán idővel az egészségtelen étel szinonimájává vált. Olyannyira, hogy még a népegészségügyi termékadót is chipsadónak keresztelte át a sajtó. Pedig lehetséges egészséges chipseket is készíteni. És nem is bonyolult. Most megmutatjuk, hogyan csináld!

Először is, a chipset nem muszáj burgonyából készíteni. Szép számmal akadnak a krumplinál alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldségek is, amelyek alkalmasak erre. Másrészt egyáltalán nem szükséges a chipseket bő zsiradékban megsütni. Egészen kevés olívaolaj felhasználásával – vagy akár anélkül –, a sütőben is ropogósra süthetjük őket.

A gyökérzöldségek közül felhasználhatjuk a sárgarépát, a paszternákot, a céklát, a batátát, vagy épp a tarlórépát. Először is a sütőt melegítsük elő 200 fokra. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, és szeleteljük őket egyforma vékonyságú karikákra. Forgassuk őket össze egy kanál olajjal és tetszőleges fűszerekkel. A zöldségek többségét nem szükséges sózni, de ha akarjuk, természetesen egy kis sóval is meghinthetjük őket. A karikára vágott zöldségeket oszlassuk el egy sütőpapírral bélelt, alacsony peremű tepsin. Igyekezzünk elkerülni, hogy hozzáérjenek egymáshoz. A 200 fokos sütőben süssük őket 10 percig, majd fordítsuk meg őket, és süssük további öt percig. Közben figyeljük, nem kezd-e megégni egyik-másik darab. Ha már nagyon kezdi „megkapni” őket a hő, vegyük ki őket a sütőből. Az ugyanis élvezeti és egészségi szempontból is fontos, hogy sehol ne égjenek feketére. Fogyasztás előtt hagyjuk őket kihűlni.

Talán nem gondolnád, de a gyökérzöldségek mellett egyes levélzöldségekből is készíthetsz chipset. Próbáld ki például a karalábélevelet vagy a toszkán kelt! Ezeket mindenképp ajánlatos megspriccelni némi fokhagymás olajjal, és megszórni egy kevés sóval. Sütésük kevesebb időt igényel, mint a gyökérzöldségeké: akár 5-10 perc is elég lehet nekik.