(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Soványság okai

Zavaró, kóros soványság – mi állhat a háttérben?

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A médiában gyakran esik szó a túlsúlyról és annak egészségügyi kockázatairól, azonban a kóros alultápláltságról szinte alig találhatunk cikkeket, riportokat. Pedig a valóságban sokan szenvednek attól, hogy minden igyekezetük ellenére nem tudnak hízni.

Mikor beszélhetünk kóros soványságról és mi állhat a hátterében?

A sztereotípiákkal ellentétben a kóros soványság hátterében nem feltétlenül evészavar áll. A túlsúlyhoz hasonlóan okozhatja valamilyen hormonzavar (pl. a pajzsmirigy túlműködése); ezen kívül utalhat például felszívódási zavarra, pszichés betegségre, de akár táplálékallergiára is. Bármi álljon is a háttérben, fontos a kiváltó ok felderítése és kezelése, hiszen – az elhízáshoz hasonlóan –  komoly egészségügyi problémát jelent. A kórosan alacsony testsúly fokozott kockázatot jelent a különböző fertőzések, gyulladások kialakulására, de nehezíti a fogantatást is, sőt akár meddőséget is eredményezhet.

A soványság mértékének megállapításához általában a testtömegindex (BMI) értékét használjuk. Ennek egészséges tartománya 18.5-24.9 értékek közé esik, míg ha a kapott érték 18.5 kg/m2 alatti, akkor már alultápláltságról beszélhetünk. Természetesen fontos szem előtt tartanunk, hogy a BMI nem alkalmas a testösszetétel megállapítására, tehát az, hogy például mennyi testünk izom,- zsír- és víztartalma, valamint ezek testtájankénti eloszlása. 

Az alultápláltság hátterében – ha nem evészavarról van szó – leggyakrabban a pajzsmirigy túlműködése áll. Ebben az esetben ugyanis felgyorsul az anyagcsere, ami megtartott étkezési szokások mellett is fogyást eredményez. A betegség tünetei igen sokfélék lehetnek, a testsúlyvesztés mellett jellemző tünet lehet a fokozott izzadás vagy a heves szívdobogás. A betegség a legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel orvosolható, azonban – attól függően mi áll a túlműködés hátterében – szükségessé válhat műtét is.

A mellékvesekéreg kimerülése szintén a hormonrendszer zavarát eredményezi. Az ún. Addison-kór hátterében leggyakrabban autoimmun folyamatok állnak, a betegség következtében az anyagcsere zavart szenved, ennek eredménye többek között a súlyvesztés. További jellemző tünete lehet az alacsony vérnyomás, a bőrön megjelenő barnás foltok, valamint a depresszió is.

A cukorbetegséggel kapcsolatban leggyakrabban a túlsúly jut eszünkbe, pedig ennek ellenkezője is előfordulhat- általában az 1-es típus esetében. Ebben az esetben a hasnyálmirigy nem termel inzulint, így ennek külső pótlása szükséges. A túlzott soványság mellett figyelmeztető jel lehet a fokozott szomjúságérzet, állandó fáradtság, valamint a hajhullás is. 

Hogyan diagnosztizálható?

A panaszokkal elsőként belgyógyász szakorvost javasolt felkeresni, valamint laborvizsgálat segítségével felderíthetőek az esetleges hormonális eltérések, valamint felszívódási zavarok. 

Kezelési lehetőségek

A kezelési módok elsősorban a kiváltó okok megszüntetésére irányulnak, így hormonális eltérések esetén a hormonrendszer egyensúlyának visszaállítása, felszívódási zavar esetén a gyomor- bélrendszer egészségének helyreállítása. Emellett szükséges lehet különböző tápszerek fogyasztása is, a megfelelő fehérje- és kalóriabevitel biztosítása érdekében.