Túrógombóc gyümölcsösen
Túrógombóc gyümölcsösen
2017-06-09
Diétás sütemény recept
Diétás sütemény recept
2017-06-15
A folyadékháztartás fontosságáról

Vízhajtás és méregtelenítés

Szervezetünk, testünk vízbázisú, így nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitelét. Nyáron még kiemeltebben kell figyelnünk a víz bevitelére, hiszen a nagyobb melegben több folyadékot veszítünk. Különösen fontos tényező, hogy a folyadékbevitel víz legyen, ne pedig más, mert azokban fellehető szárazanyag tartalmat a vele bevitt folyadék fel is dolgozza.

Vízháztartásunk egyensúlyba tétele kritikus pontja lehet diétánknak. A köztudatban következőkkel is találkozhatunk, mint vizes típusú elhízás vagy vízhajtó diéta. Amennyiben életmódváltásba kezdünk vagy diétába az egyik legfontosabb lépés a kezdetekkor a vízháztartásunk egyensúlyba hozatala.

Erre például megoldás lehet egy vízhajtó diéta, melyet csak úgy, mint sok más egységet életformánk részévé kell tenni, mintsem időszakosan alkalmazni.

A vízhajtás esetén is könnyű, kalória szegény étrendet kell követni. Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy káliumban gazdag étrendet folytassunk, hiszen a vízveszítés kálium vesztességgel járhat, mely során az idegrendszer- és az izomműködésben is zavarok alakulhatnak ki. Előnyben részesíthetőek a vízhajtó hatású zöldséges és gyümölcsök is. A gyümölcsök fogyasztásával legyünk óvatosak, hiszen jelentős lehet a fruktóz tartalmuk, mely plusz kalóriák bevitelét eredményezheti.

A megfelelő vízhajtással megszüntethető a puffadás, a sejtek között megrekedt fölösleges folyadék pedig kimosható, így könnyebbek leszünk, mi több az anyagcsere fokozása és a méregtelenítés is elérhető. Ezek az eredmények hasunkon, csípőnkön láthatóak, így nem csak komfortérzetünk javul, de a tükörképünkben is látható lesz a változás.

Faramuci helyzet, de a megfelelő vízhajtást megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével érhetjük el. Ha nem iszunk eleget, akkor szervezetünk raktározni kezd, azaz a vizet tartja, mi több a benne oldott méreganyagok sem ürülnek ki szervezetünkből. Megfelelő mennyiségű vízbevitel esetén szervezetünk érti, hogy van utánpótlás, így elengedi a felesleges vizet. Tulajdonképpen egy motorként funkcionál a megfelelő vízbevitel, mely révén felpörgetjük anyagcserénket és gyorsítjuk a kiválasztási folyamatokat. A kevés folyadék fogyasztás a vér besűrűsödését eredményezheti, mely terheli szívünket.

A vízhajtás esetén is elmondható, hogy a mértékletesség a fontos. Ha erős vízhajtást folytatunk, valóban letisztult szálkás lesz a testünk, de amint abbahagyjuk a kúrát a szervezetünk átmenetileg több vizet fog megkötni. Helyes vízhajtással viszont elérhető az anyagcsere pörgetése és a diéta eredményessége is biztosítható. Ha a helyes módszert keressük és az egészséges minimális víztartalom megőrzése a cél, akkor a napi táplálkozásban célszerű erre megoldást találni:

Erős fűszerek kiiktatása, különösen a só és más erős nátrium tartalmú ételek, édesítőszerek is.

Csökkentsük a szénhidrát bevitelt, hisz az is folyadékot köt meg. Ezért is jellemző a diéta kezdetekor a nagyobb, hirtelenebb fogyás, mert a csökkentet CH bevitel miatt több vizet veszíthetünk.

Fogyasszunk sok folyadékot, hogy szervezetünk nyugodtan engedje el a felesleges folyadékot. Legalább 2,5 -3 literfolyadékot jelent. Ha ásványvizet iszunk, tartsuk szem előtt a nátrium tartalmat.