Hogyan kezeljük a mindennapi stresszt?

Stresszkezelés

Versenyhelyzetekre való felkészülés

Mindennapi életünkben számtalan magunk vagy az élet generálta versenyhelyzetben kell helytállnunk, mely olyan időszakot jelent, ami erősen igénybe veheti idegrendszerünket. Ilyen lehet az, ha munkahelyünkön szeretnénk napi szinten megfelelni, ha kimagasló sport eredményt szeretnénk elérni, ha belekezdünk egy diétába vagy életmódváltás programba, illetve ha gyermekünknek drukkolunk egy iskolai jó eredmény eléréséért, hasonló helyzetet generálhat. A szervezeti és lelki szinten stresszhelyzetre adott válasz alól senki nem vonhatja ki magát. Éppen ezért mindenképpen törekedni szükséges arra, hogy a feszült, izgalmi állapot ne tartson egészen a megmérettetés végéig, különben egészségügyi problémákat okozhat. Tartós esetben – ez alatt a gyakori ismétlődés is értendő – kifejezetten károssá válhat.

Tünetek

  • Testi panaszok (izomfájdalmak, alvászavar)
  • Érzelmi panaszok (türelmetlenség, feszültség, agresszivitás, sírógörcs)
  • Mentális panaszok (koncentrációs zavarok, feledékenység, kezdeményezőkészség hiánya)

 

Kiváltó okok

Vegetatív idegrendszerünk éberen őrködik, hogy szervezetünk minden esetben optimálisan alkalmazkodni tudjon az adódó kihívásokhoz. Az új, fontos téttel bíró helyzetek fenyegetésként jelennek meg. A stresszre adott szervezeti válasz három szakaszra osztható mechanizmus szerint működik:

1., Vészfázis

Stresszhelyzetben a limbikus rendszer (az érzelmeket, hosszú távú memóriát és a tanulási képességeket irányító agyterület) arra utasítja a szimpatikus idegrendszerünket, hogy mellékvesénk állítson elő szívritmusunkat gyorsító, vérnyomást és testhőmérsékletet növelő, valamint éberséget fokozó anyagokat (kortizol, adrenalin), hogy az izmainkat ellátó ereink kitágulhassanak. Ezek a fizikai változások teszik lehetővé azt, hogy szükség esetén azonnal támadjunk vagy elmeneküljünk. Mivel a szervezet által rendelkezésre bocsátott energiák ilyen formában felhasználásra nem kerülnek, inkább mentális formában törnek utat maguknak, dühösek, feszültek, agresszívek leszünk. Éppen ezért a legtöbb esetben generálódott (tartósan fennálló) stresszhelyzet megoldását a nyugalom és a pihenés jelentheti, fizikai cselekvés helyett.

2., Ellenállás vagy adaptáció

Hosszú távú, állandósult stresszhelyzetben, a stresszre adott fiziológiai változások miatt beálló energiaveszteség kompenzálására a lipidek szénhidrátokká alakulnak, hogy a vércukorszintünk megemelkedhessen, így a szívhez, izmokhoz, agyhoz több energia juthat. Ennek tartós fennállása különböző egészségkárosító hatásokkal jár. S noha a kortizol kis mennyiségben gyulladáscsökkentő, ha tartósan túl sok termelődik belőle gyengíti immunrendszerünk.

3., Kimerülés

A krónikus idegrendszeri igénybevétel meghaladja a szervezet reagálási képességét: bekövetkezik a kimerülés. Immunrendszerünk összeomlik, betegségek, depresszió alakulhat ki.

Megoldások

Az idegrendszer optimális működéséhez kellő mennyiségű és megfelelő minőségű tápanyagokra, oxigénre valamint elegendő pihenésre van szüksége szervezetünknek.

  • Adjuk meg szervezetünknek a szükséges alvásmennyiséget (7-8 óra). Feküdjünk le és keljünk korán.
  • Érdemes különböző lassú, mély hasi légzés technikákat elsajátítani, amely négy ütemre különíthető el – belégzés, szünet, kilégzés, szünet -, hiszen ezek oldják a stresszt nyugtató hatásuk miatt.
  • A dohányosoknak érdemes leszokniuk, hiszen az egészségtelen szokás, sejtszinten vált ki stresszt, fölöslegesen merítve az idegrendszert.
  • A rendszeres mozgás, bármennyire is hangzik klisének, elengedhetetlenül fontos. Választhatunk a szabad energiaáramlást segítő mozgásformákat: tai-chi, jóga, csikung. De ugyanígy megfelelő lehet a kocogás, kerékpározás vagy az úszás.
  • Érdemes minden nap ugyanabban az időben, nyugodt körülmények között étkezni. Méghozzá változatosan, magas tápértékű ételeket és nem üres kalóriákat bevinni.
  • Fontos a jó minőségű, gyakori folyadékbevitel is, hogy sejtjeink rendben működhessenek és vesénk rendeltetésének megfelelően távolíthassa el a felesleges salakanyagok egy részét. Kerüljük az alkoholt, serkető hatású italokat (kávé, energia italok, fekete tea, kóla).
  • Élhetünk a relaxáló kezelések megannyi válfajával is: akupunktúra, meditáció, masszázs, fülreflexológia, Bach-virágterápia.

Mindezek bármely időszakban, általános egészségi állapotunk jó(l)létét szolgálják.