(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Várandósság és terhességi plusz kilók

Várandósság – helyes táplálkozással a felesleges plusz kilók ellen

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A terhesség igen komoly komplex odafigyelést igényel nemcsak a táplálkozás, hanem az élet minden területén, mind a baba, mind a mama érdekében. Már a várandósság tervezésekor érdemes felkészülni a gyermekvárásra, hogy ideálisak legyenek a körülmények a magzat számára is.

Miért fontos a megfelelő táplálkozás? 

A terhesség alatt a helyes táplálkozás- többek között- biztosítja a kellő energiát, valamint a tápanyagokat mind az édesanya, mind pedig a magzat számára; felkészíti a szervezetet a későbbi szoptatásra, valamint fontos meghatározója a gyermek egészségének is.

Terhesség előtti testsúly, ideális testtömeg gyarapodás

Talán nem is gondolnánk, de a baba testsúlyában is igen komoly tényezőt játszik a mama terhességet megelőző testsúlya- legyen szó akár túlsúlyról vagy kóros soványságról. A terhesség alatti testtömeg gyarapodás mértékét nagyban meghatározza a terhesség előtti testsúly. Általánosságban elmondható, hogy normál testtömeg esetén 10-12 kg az ideális testtömeg gyarapodás. Miből tevődik ez össze? A baba súlya, a magzatvíz, a méhlepény, a méh izomzata, valamint a várandósság alatt megnövekedett vér mennyisége mind-mind hozzájárulnak az édesanya testtömeg növekedéséhez. 

Valóban kettő helyett kell ennie a kismamának?

Régen nagyon kedvelt volt a mondás, miszerint a kismamának kettő helyett szükséges ennie. Ez a téves hiedelem azonban nagyon könnyen a kismama elhízásához vezethet, ugyanis terhesség alatt a kismama energiaszükséglete csupán 15%-kal emelkedik, ami körülbelül 300 kcal-nak felel meg. Ez mindössze egy nagyobb szelet kenyér kalória tartalmával egyenlő!

A baba egészséges fejlődését nem azzal tudjuk támogatni, ha minél többet eszünk, sokkal inkább az élelmiszerek minőségének megválogatásával, a zöldségek, gyümölcsök, valamint tejtermékek megfelelő mennyiségének elfogyasztásával. Terhesség alatt is érdemes a napi étkezéseket 5-6 alkalomra elosztani- a kisétkezések alkalmával pedig főleg tejterméket, gyümölcsöt betervezni. Kiemelten fontos odafigyelnünk a megfelelő kalcium, vas, cink, jód, valamint a folsav bevitelére. Ezeket változatos formában bevihetjük a sovány húsok és tejtermékek, tojás, hüvelyesek, halak, zöld leveles zöldségek fogyasztásával. Figyeljünk a tojás alapos tisztítására, valamint ne felejtsük el, hogy szigorúan tilos a nyers tojást tartalmazó ételek fogyasztása!

A vitaminok közül figyeljünk a C-, E- és D-vitamin bevitelére- friss gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, valamint növényi olajok fogyasztásával. 

Fogyás szoptatás alatt

A terhesség alatt esetlegesen felszaladt plusz kilóktól a legtöbben már a szoptatás ideje alatt szeretnének megszabadulni. Nagyon fontos azonban, hogy kellő körültekintéssel, és legfőképpen a drasztikus megszorításoktól tartózkodva kezdjünk bele a fogyásba. A szülés utáni 6-8 hétben semmi esetre sem javasolt fogyókúrába kezdeni, ez ugyanis nagyon könnyen a termelődő tej mennyiségének csökkenéséhez vezethet. Ebben az időszakban a testmozgást is kerüljük még, azonban a 6. héttől- abban az esetben, ha belefér az időbeosztásba, napi rutinba- laza testmozgásnak megfelelhet a séta, esetleg a biciklizés. Fontos a megfelelő, minimum 2 liter folyadék elfogyasztása is.

A baba 2 hónapos korától már lehet tervezni a baba-mama tornát illetve jógát, azonban a megterhelő és nagy vízveszteséggel járó edzéseket továbbra is kerüljük!

Természetesen a szülés utáni fogyást is egyénileg kell kialakítani a szükségletektől, terhesség előtti állapottól függően, de általánosságban megfogalmazható, hogy érdemes odafigyelni a fokozatosan felépített testmozgásra, valamint a kiegyensúlyozott, tudatos étrend összeállítására.