(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Hatékony életmódváltás

Újévi fogadalmak – a sikeres életmódváltás 5 aranyszabálya!

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Új év- új élet mottóval minden év elején megfogadod, hogy egészségesebben étkezel, rendszeresen fogsz mozogni, vagy épp felhagysz valamilyen káros szenvedélyeddel, de aztán valahogy sosem jön össze? Ha legalább egyszer megtörtént már veled ez, de idén tényleg szeretnél változtatni, akkor ez a cikk Neked szól – íme a sikeres életmódváltás öt aranyszabálya. 

  • Határozd el magad, tűzz ki reális célokat magadnak

Sokaknál azért bukik el az életmódváltásra tett kísérlet, mert rövid idő alatt szeretnének nagyobb súlyfeleslegtől megszabadulni. Már az elején fontos tudatosítani, ahhoz, hogy a jojó-effektust elkerülhessük és közben egészségesek is maradjunk, hetente 0,5-1 kilogramm testsúlycsökkenés a reális. Ne néhány hét alatt akarjunk a nagyobb súlyfeleslegtől megszabadulni, hanem szépen fokozatosan, egy jól felépített egészséges és tudatos étrenddel, rendszeres testmozgással kiegészítve. A Toman Diet képviseli mindezeket az értékeket: a négy szakaszból felépülő diéta az első szakasztól kezdve fokozatosan vezet át egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, miközben változatos, könnyen és gyorsan elkészíthető ételek közül válogathatunk. A napi ötszöri étkezés, a zöldségek és gyümölcsök által biztosított rostok, valamint a fehérjében gazdag ételek biztosítják a teltségérzet kialakítását, a sanyargató fogyókúrákra jellemző farkaséhség elkerülését.

  • Haladj apró lépésenként- ne mindent egyszerre akarj megreformálni

Az életmódváltás nem egyik napról a másikra történik, mert bármennyire is egyszerűnek tűnhet, nem az. Hatalmas káosz alakulhat ki a fejedben, ha egyszerre akarod bevezetni az életedbe a rendszeres testmozgást, lecserélni az összes alapanyagot a konyhádban, megszokni az új rendszert, és természetesen mellette a mindennapi teendőket elvégezni Érdemesebb inkább apránként haladni, az elején nem szükséges rögtön heti öt edzést betervezni, mert valószínűleg elég lesz a kettő-három is. Ha már fittebb vagy, és az idődbe is belefér, akkor lehet bővíteni heti négy-öt edzésre. Nem érdemes rögtön napi négy-öt étkezést kitűzni célként, ha eddig csak egyszer ettél a nap folyamán. Kezdj inkább azzal, hogy betervezed a három főétkezést és ha ezeket sikerül tartani, akkor lehet a két kisétkezést is bevezetni. 

  • Tudatos életmód- tudatos vásárlás

Az egészségtudatos étkezés nem a konyhában, hanem a bevásárlásnál kezdődik. Kezdj el ismerkedni az alapanyagokkal, tájékozódj a címke segítségével! A fehér lisztből készült pékáruk helyett válaszd a teljes kiőrlésű, vagy graham lisztből készült termékeket; a tojásos száraztészták helyett a durumlisztből készültet. Kóstold meg az alternatív gabonaféléket, amelyeket a rizs-tészta-krumpli szentháromsága helyett bátran bevezethetsz a köretek közé.

A hozzáadott cukrot tartalmazó készítményeket- így a gyümölcsjoghurtok, édességek, csokoládék, cukros üdítők, jégkrémek- cseréld le valamilyen egészségesebb alternatívára. Szerencsére ma már számos olyan termék kapható, amelyben a cukor helyett valamilyen édesítőszer található: ilyen például az eritrit, a sztívia vagy a xilit. Természetesen ezekből a termékekből sem lehet korlátlanul fogyasztani! Válassz a friss, hazai gyümölcsök és zöldségek köréből- a különböző édes és sós ropogtatnivalók, nassolnivalók helyett is jó választás lehet bármelyik. 

  • Tervezd meg az étrendedet!

Nem egyszerű, de nem is tarthatatlan: egy kis előrelátással és időbeosztással sikerülni fog. Gondolkodj előre két-három nappal, próbálj meg egyszerre nagyobb adagot elkészíteni, hogy otthonról tudd vinni magadnak az ebédet. Természetesen a munkahelyi étteremben is lehet olyan ételt találni, amivel nincsen gond, például egy gyros tálban a sok-sok zöldség mellett már elég lehet a fél adag rizs vagy krumpli köret. 

Ne feledkezz meg a napi másfél-két liter folyadék fogyasztásról, lehetőség szerint a szükséges mennyiséget ásványvíz vagy tiszta csapvíz formájában fedezd. 

  • Maradj motivált

A kezdeti lendületet egy idő után elveszítheted, főleg akkor, ha nem érzed magadon a változást, a fejlődést. Ezért fontos, hogy legyen előtted valaki vagy valami, ami motiválni tud. Sokat segíthet a motiváció fenntartásában, ha van edzőtársad, esetleg személyi edződ, így az edzések sokkal jobb hangulatban telhetnek. 

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy rosszabb napon meginog az akaraterő, főleg akkor lehet ez jellemző, amikor nincs látványos fejlődés. Fontos azonban, hogy ezekben az időszakokban is tartsunk ki, a holtpontokon való átlendülést nagyban segítheti, ha egy kicsit változtatunk az edzésen- például más eszközzel dolgozunk, vagy egy kicsit megvariáljuk az edzésmenetet.  A Toman Diet során pedig a rendszeres konzultációk, a személyre szóló tanácsadások segíthetik a motiváció fenntartását.