(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Szőrösödés

Túlzott szőrösödés – mi állhat a háttérben?

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Nőknél valamint fiatal lányoknál igen komoly lelki problémákat okozhat a túl erős- esetleg a nem megszokott területen megjelenő- szőrnövekedés. A fokozott szőrnövekedés önmagában nem betegségként, hanem valamilyen betegség tüneteként azonosítható.

Természetesen nők esetében a túl erős szőrnövekedés meglehetősen szubjektíven ítélendő meg, a fejlett országokban- a média által közvetített üzenetek miatt- a nők sokkal érzékenyebbek ezen a téren.

A legtöbb esetben az erős szőrösödés hátterében nem áll kóros folyamat, a jelenség egyszerűen a genetikának köszönhető.

Mi befolyásolja szőrösödésünket?
A szőrzet mennyiségét, színét, a szőrszálak vastagságát alapvetően a férfi nemi hormonok befolyásolják. A nevével ellentétben ezek az ún. androgén hormonok nemcsak a férfiak szervezetében, hanem nőknél is jelen vannak- természetesen kisebb mennyiségben. Az egyik ilyen- talán a legismertebb- androgén hormon a tesztoszteron, amely dihidrotesztoszteronná alakulva stimulálja, tehát erősebb működésre készteti a szőrtüszőket- így eredményezve a fokozottabb szőrnövekedést.

Mi állhat a fokozott szőrösödés hátterében?
A tesztoszteron szint megemelkedésére utalhat az erőteljesebb szőrnövekedés, de emellett tapasztalható például a bőr zsírosodása valamint pattanások megjelenése is. A hormon megemelkedett szintjét számos kóros állapot okozhatja- így például PCOS (Polycisztás Ovarium Syndroma), pajzsmirigyzavarok vagy a mellékvesekéreg nem megfelelő működése. 

A leggyakoribb kóros állapot, amely a hormon megemelkedett szintjét eredményezi, a ma már egyre gyakoribb előfordulású PCOS. A betegség elnevezése a petefészkekben kialakult- ultrahanggal látható- ciszták jelenlétére utal. A fokozott szőrösödés mellett tapasztalható egyéb tünetek: zsíros, pattanásos bőr; menstruációs zavarok, valamint a hasra lokalizálódó- ún. alma típusú- elhízás.

Cushing-kór esetén a mellékvesekéreg túlműködése miatt megemelkedik a kortizol szintje (mely leginkább stresszhormon néven közismert). A kortizol egy szteroid típusú hormon, melynek számos létfontosságú feladata van. Többek között szabályozza a vérnyomást, az anyagcserét; hatással van az immunrendszerre, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A betegségnek számos tünete jelentkezhet, így például jellemző lehet gerinctáji fájdalom, holdvilágos arc, fáradtság, hízás, rossz minőségű, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés, csontritkulás valamint menstruációs zavarok.

Mit tegyünk, ha fokozott szőrnövekedést tapasztalunk?
Ahhoz, hogy kideríthessük mi áll a tünet hátterében komplex kivizsgálásra van szükségünk: laborvizsgálattal meghatározható szervezetünk férfi és női nemi hormonjainak mennyisége; ezek mellett- többek között- szükséges a kortizol, vércukor, inzulin, TSH vizsgálata- szintén vérvizsgálat útján. Indokolt lehet továbbá nőgyógyászati valamint képalkotó vizsgálatokon is részt venni. Amennyiben kiderül a háttérben álló kóros állapot, úgy endokrinológus szakember segíthet a kezelésben. A terápia természetesen a kiváltó okoktól függően alakul, de általában gyógyszeres terápiával, valamint életmódváltással orvosolható a betegség.

Külső megoldások!
Számtalan módszer létezik, hogyan szabaduljunk meg a nem kívánt szőrzettől, hiszen több száz éve keressük a legjobb megoldást a problémára. A jól ismert epilálás, borotválás vagy gyantázáson túl azonban vannak sokkal tartósabb és eredményesebb módszerek, sőt, fájdalommentesebbek! Például a tartós szőrtelenítési eljárások, amelyek hatásfoka hosszútávú és tényleges megoldást nyújt, hogy bársonyos bőrünk legyen.

Éves szőrtelenítés bérlet