Interjú Szabinával

Kezdetek, motiváció, sikersztorik és tervek

Ez nem egy polcról levehető termék, hanem egy életstílus

Tomán Szabina a Toman Diet fehérjediéta fejlesztője, a Toman életmódprogram megalkotója. Ötödik éve segíti a fogyni vágyókat abban, hogy gyorsan, de egészségesen érjék el álomsúlyukat, amit egy fenntartható életmóddal képesek megőrizni is. Több százan köszönhetnek neki megújult külsőt. A kezdetekről, saját motivációjáról, a fejlesztésről és az ideális nő képéről beszélgettünk vele.

A Toman Diet néhány hónapja kapható, de a történeted sokkal előbb kezdődött, ugye?

Igen. Öt évvel ezelőtt Amirával, a kislányommal még otthon voltam. Elkezdtem fogyókúrázni, mert nem éreztem jól magam a bőrömben. Rátaláltam egy szlovák termékre és a fehérjediétára, ami annyira hatásos volt, hogy nagyon gyorsan látványos eredményt hozott. Miközben átváltoztam, egészséges és végig jókedélyű maradtam. Az ismerőseim, barátnőim rögtön elkezdtek kérdezősködni. Mivel én még kijártam akkor Szlovákiába, elkezdtem behozni nekik a terméket. Olyan gyorsan keltette fel a termék egy széles réteg érdeklődését, hogy egyik napról a másikra kizárólagos forgalmazójuk lettem. Az elmúlt évek alatt rengeteget tanultam, tapasztaltam, ezért úgy döntöttem, megcsinálom a saját termékeimet.

A Toman Diet miben más, mint a korábbi általad képviselt termékcsalád volt?

Próbáltam arra figyelni, ami a visszajelzések alapján problémát jelentett a vendégeinknek. Például kevesebb volt benne a vitamin, nem volt annyira laktató, vagy a választék volt egy kicsit szerényebb. Diétázol. Az első szakaszban majdnem csak ezt eheted, kiegészítve bizonyos zöldségekkel, hússal, hallal. Kell az embernek a változatosság. Főleg amikor megvonjuk a cukrot. Az fog hiányozni először. Amikor a cukor hiánya megjelenik, fontos, hogy édeshez nyúljon a vendég, de ne unja meg azzal, hogy mindig ugyanazt az ízt fogyasztja. Ezekre figyeltem oda, amikor fejlesztettem a saját termékeimet.

Franciaországban van egy gyár, ahol készülnek a Toman termékek. Az ember fejében ez nagyon misztikus. Sőt, láttunk rólad fotókat, ahogy ott állsz fehér köpenyben, sapkával a fejeden. Hogy képzeljük el a fejlesztést?

Ezt úgy kell elképzelni, hogy először is ízvariációkra teszek javaslatot. Vegyük példának a gulyáslevest, most épp ezt fejlesztjük. Kiküldöm a receptet, hogy lássák, mi egy gulyásleves alapja, összetétele, és hogyan készül el. Ezek alapján a fejlesztők  elkezdenek  olyan alapleveleket készíteni, amiben jól oldódnak a fehérjék, illetve nem csapódnak ki. Ezután kimegyek, kóstolok, tesztelek. A gyárban, ha még kell valamit változtatni, akkor megtehetjük. Ezt én kontrollálom. Nem szeretném, ha a magyarok azt mondanák, ez nem is gulyásleves, hanem halászlé ízű.

Egy napig ülök egy laboratóriumban, ahol főzünk, keverünk, kavarunk. Úgy néz ki, mintha valamilyen új tudományos dolgot most fedeznénk fel. Pedig nem. Csak egy levest csinálunk. Viszont azt nagy műgonddal tesszük. Amikor véglegesítettük az ízt és az összetevőket, a termék egy francia laboratóriumba megy bevizsgálásra. Megkapjuk rá az engedélyt, és elkezdődhet a gyártás. Jön a próbanyomás, a próbacsomagolás a Toman-fólia segítségével, mely kizárólag itthon készül. Végül megérkezik az áru szépen befóliázva, tasakokban, itthon csomagoljuk és áruljuk.

Az egész folyamatból mit szeretsz a legjobban?

Az emberi részét, a vendégekkel való törődést. Még mindig. Hiába a fejlesztés, az utazás, az üzleti ebéd, a vacsora, még mindig ezt szeretem a legjobban.

Pedig most már az üzletfeleim is kíváncsiak a véleményemre, adnak a szavamra, és olyan komoly emberek hallgatnak meg, akikről azt gondoltam az elején, hogy kis halnak tartanak. Ebből látszik, hogy ha olyan vállalkozásba kezdesz, aminek van jövője, és megfelelő léptekkel haladsz előre, lehet boldogulni azért az üzleti világban is. Nekem mégis még mindig az ad a legtöbbet, amikor személyesen adhatom át vendégeimnek a saját tapasztalatomat, vagy mesélhetek nekik másokéról. Ha egy kicsit változtatok az életvitelén. Persze nem mindenkinél működik. Van olyan, aki hitetlen – és mivel én nem tukmálom a termékeimet – elengedem a kezét. Aki ide bejön, az már tudja, hogy mire vállalkozik, mit akar. Az elmúlt egy-két évben nem is volt olyan vendég, aki úgy ment volna el az első konzultáció után, hogy ebbe nem vág bele.

Mi a legnagyobb kihívás a vendégeidnek? Mitől fog működni a Toman fehérjediéta?

A fogyókúra alatt önmagától bekapcsolódik rajtuk egy motiváló gomb. Olyan pozitív élményen mennek keresztül az első 14 napban, amit bármilyen diétát is próbáltak korábban, nem éreztek soha. Jobban érzik magukat, drasztikusan fogynak, méghozzá kizárólag zsírból. Közben ehetnek, és bármilyen fizikai vagy szellemi tevékenységet ugyanúgy folytathatnak. Nincs az, hogy kaparják a falat, mert éhesek, vagy rosszul vannak. Azt gondolom, hogy ezt a képzeletbeli gombot az első szakasz hetedik napján magukon nyomják meg a vendégek.

Az énképük egyébként a legnagyobb probléma. Én nem modelleket faragok. Az egészséges testtömeg indexet és súlyt szeretném elérni velük, amit a nemüknek, koruknak megfelelően számolunk ki. Nagyon fontos, hogy az egészséges és a megtartható fogyás mellett döntsön a vendég, és ne az abszurd leánykori méretre, vagy a tinédzserkori álomképére akarjon visszafogyni. Ez az énkép, ami problémás. Nem várható el egy 130 kilós embertől, hogy 60 kiló legyen. Mindannyiunkban tudatosítani kell, hogy vannak határok.

Mit mondasz annak, aki azt mondja, te csak egy modell vagy, mit tudhatsz te a súlyproblémákról?

Semmilyen más szakma nem ennyire centibe vágó, mint a modellkedés. Itt három szám számít: 90-60-90. Én 15 éves korom óta mindenféle diétát kipróbáltam. Az éhezést, az elvonást, az egyoldalút. Mindig azt kaptam külföldön is, itthon is, az összes bookertől, hogy „Kislányom, amit nem eszel meg, az nem hizlal.” Ez mondjuk egy 17-18 éves lánynál még működhet is, de egy 35 éves gyerekes, felnőtt nőnél nem megoldás. Más a fontossági sorrend. Én átéltem azt, amit a vendégeim. Évekig csináltam a drasztikus elvonással járó fogyókúrákat, amiket tudtam, hogy gyerek és munka mellett nem lesznek kivitelezhetők. Nem javaslom senkinek, még a topmodelleknek sem ezeket, mert megvan az út arra, hogy egészségesen és tudatosan fogyjon le az ember.

Mit mondasz annak, aki azt mondja, hogy ez csak egy fehérjediéta és ilyennel már találkoztunk?

Amikor hitetlennel ülök szemben, aki azt mondja, hogy modell vagyok, hogy én valakinek a valakije vagyok, vagy hogy ez csak egy fehérjediéta, akkor azt mondom, hogy fogyassza a többi fehérjediétát. Ezek az én termékeim, és ezért én vállalok garanciát.

Én az eredményre esküszöm. Ha valaki nem tud leadni három hónap alatt csak 5 kilót, miközben nagyobb a túlsúlya, attól elbúcsúzom. Nem azért mert gonosz vagyok, vagy mert nem akarok neki segíteni, hanem mert három hónap alatt meg kellett volna tanulnia azt, hogy hogyan működünk. Illetve nekem át kellett volna tudnom adni azt a tudást, ami ehhez a diétához kell. Ez nem egy polcról levehető termék, hanem egy életstílus. Ezt nem csak meg kell enni. Érteni kell, hogy mi jó a szervezetednek. A vendégek meg kell, hogy értsék, mi kell a szervezetüknek ahhoz, hogy jól működjön és egészségesek legyenek.

Olyan mintha az ideális női test szempontjából két végletet közvetítene a média. Az egyik a szupervékony csontsovány, ezzel párhuzamosan pedig felemelik a plus size modelleket és szinte menő lett a túlsúly. Hogy látod ezt a két tendenciát?

A média torzítja a nők önképét mindkét irányba. A mai napig a vendégeim 90%-a vékony akar lenni. Amikor megkérdezem, mi az álomsúly, amit el szeretne érni, mindig alámennek még annak is, ami amúgy nekik még egészséges és jól áll. A vágyott alkat még mindig a vékony. Javít a helyzeten valamit, hogy mostanában már beszélnek arról, hogy ha van rajtad egy-két kiló, az teljesen rendben van.

Én azért a túlsúlyt mindig megkérdőjelezem. A túlsúly az a túlevés következménye. Azért is hívják túlsúlynak, mert elraktározott valamit a szervezet, amire nincs szüksége. Amire nincs szükség, az leterheli a szívet, májat, tüdőt. A tapasztalat az, hogy 40 éves korukig még a túlsúlyos embereknek is jók az eredményeik, utána azonban már nem bírja úgy a szervezet. Ilyenkor tudnak bejönni a vérnyomás, pajzsmirigy, hormonproblémák.

Nem a kilókat nézem, hanem a zsír-izom arányt. Amíg a zsír aránya magasabb, a szerveidet terheled. Ha nagyon közeli az érték, ha picit nagyobb a zsír aránya, az nem probléma, de amikor azt látom, hogy 20% az izom, és 52% a zsír, bármennyire szexi lehet képeken egy duci modell, az egészségtelen. Nem lesz jó a vércukor szintje, a vérnyomása, és még sorolhatnám. Ezzel párhuzamosan pedig az se jó, amikor nagyon alacsony a testzsírszázalék, mert ott a szervek nincsenek biztonságban. A kettő között kell megállni.

Örülök, hogy a plus size modellek önképe jó, és örülök, ha ez pozitívan hat a nőkre. De az egészség a legfontosabb. Vannak csontkollekciók és ducik. És igen, egy duci lány is lehet csinos, az én megközelítésem az, hogy maradjon egészséges mindkét alkat.

Vannak férfi vendégeitek?

Igen, és nagyon szeretek velük dolgozni, mert nagyon kitartóak és nagyon hatékony náluk a fogyókúra. A férfiak már akár 2-3 hét alatt olyan eredményeket tudnak produkálni, amiért a nők hosszan küzdenek. Ezt a tesztoszteron hormonnak köszönhetik.

Meg kell hozzájuk tanulni a kulcsszavakat. Nagyon fontos például tudatni velük, hogy női hormon van az ételekben, és ez a férfiasságra is hat. Eleve nem szoktam javasolnia tejtermékek fogyasztását, így a Toman Program alatt ki is zárjuk, de férfiak esetében még kevésbé van jó hatásuk. Náluk az most egy érdekes tendencia, hogy míg nagyapáink pocakosan híztak, manapság a férfiak elkezdtek puhulni, és sokszor mellük nő. Van olyan vendégem, akinek nagyobb melle, mint az enyém. Azt látni kell, hogy ez a női hormon miatt van, amit bevitt a szervezetébe az élelmiszereken keresztül. Tudatosítani kell a vendégben, hogy ez nem jó. Vonjuk el, és helyettesítsük valamivel. Ha elveszünk valamit, mindig adnunk is kell helyette valamit.

Minden férfi, aki velünk fogyott, meg van elégedve a fizikumával. Ők nagyon jól tudják tartani a súlyukat. Jöjjenek bátran! Ne a pocak miatt, hanem az egészség miatt. A férfiaknál a túlsúly azonnal zsigeri zsír lesz, ami a szív, tüdő, máj terhelésével jár, vagy magas vérnyomást okoz. Ezért is kapnak hamarabb szívinfarktust, mint a nők.

Gyerekek csinálhatják a programot?

Európában állítjuk elő a terméket, és Európában szabály, hogy 18 év alatt ezeket nem tesztelhetjük. Ugyanez vonatkozik terhes és szoptató anyákra is.

Ettől függetlenül vannak gyerekvendégeink, de nekik nem a fehérjediétát kínáljuk a termékekkel, hanem táplálkozási tanácsokat adunk. Amikor látjuk, hogy ügyesen fogynak, akkor megsegíthetjük őket néhány termékkel, snackek közül választhatnak már, de mindenképpen kizárólag tanácsadó folyamatos felügyelete mellett vállaljuk őket.

Néhány sikertörténetet megosztanál?

Sok van. Egy fogorvosnővel a mai napig kapcsolatban vagyok, aki a férjével jött hozzám. A férje mondta, hogy itt van az Ulla Popken aranykártyánk, és az én feleségem vágya az, hogy a Zaraban és a Mangoban vásároljon. Ezt nem sikerült elérni 10 év alatt, most bármit megteszünk, bármire készen állunk. Elkezdtünk dolgozni a hölggyel, akitől a mai napig mindig kapok képet, hogy most épp az előbb említett üzletek valamelyikéből jön ki. Az aranykártyát azóta kettévágták. Még a cipőmérete is megváltozott, és sokkal sikkesebb lábbeliket vásárolhat, már hordhat magassarkút is. Emlékezetes még egy idősebb házaspár. Ott a férj csak azért kezdte el, hogy a feleségét támogassa. Együtt fogyókúráztak, és a nő 42 év házasság után dicsérte a férjét, hogy úgy néz ki most, mint egy Adonisz. A férj pedig elmondta, hogy elvitte az asszonyt bálba, és mindenki őt nézte, ő volt a legszebb.

Ezek mind imádnivaló élmények, visszajelzések. Ezért is szeretek a vendégekkel foglalkozni.

Te fogyasztod ezeket a termékeket?

Igen. Nem nagyon eszem édességet. Ha édességhiányom van, akkor Toman snacket eszem. Tudom, mi van benne, bízom benne.

Nekem is van egy képem magamról. Nem leszek soha újra 56 kg a 180-as magasságomhoz, de azért 60-62 kg szeretek lenni. Nekem ez jól esik, a koromhoz, magasságomhoz ez tökéletes.

Miben változott az életstílusod az elmúlt öt évben?

Mindenben. 180 fokos fordulatot vett az életem. Öt évvel ezelőtt egy négyéves kislány anyukája voltam, akit oviba vittem, néha még modellkedtem, otthon voltam, egy nyugodt környezetben éltem. Ahhoz képest most a nagylányom mellett egy cég élén is állok és húzom magam után. Ez eddig jól ment és jól is fog menni. De megváltozott az életvitelem.

Az természetesen továbbra is az első, hogy gyereket nevelek. A második pedig, hogy a cégem megalapításával segítem az embereket. A cégem rohamosan növekedésének köszönhetően olyan emberekre van szükségem, akik motiváltak. Remélem, hogy akár még 10 év múlva is mellettem lesznek. Mert így működik jól egy cég. Én vagyok az ötletadó, rengeteget dolgozom, de kell a csapat. Nélkülük nem megy.

Van olyan terület, amit meg kellett tanulnod és nem jött készségszinten?

Számok és jelentések. Negyedévenként fontos, hogy ránézzünk, hol tartunk, mennyit fejlődtünk. Rengeteg ötlet van a fejemben, újabb és újabb lehetőségek felé szeretnék nyitni. Egész nap kiveszem a részem a konzultációkból is, és a vendégek nekem továbbra is fontosak. Ez azzal jár, hogy este, amikor 10 óra felé már minden csendes, Amira alszik, akkor veszem elő a táblázatokat. Fáradt vagyok már addigra minden értelemben. Ez a legnehezebb. Rávenni magam és elmélyedni benne, mert tökéletes eredményt szeretnék akkor is, ha már éjszaka van.

A te ideális nőképed milyen? Olyan, amilyen most te vagy?

Ez az én fejemben is átalakult. Látjuk, hogy változik és fejlődik a világ. Ha 20 évvel ezelőtt kérdeztél volna meg, az általános, női ideálom egy kétgyerekes családanya, napi 8 óra munkával, apukával, és egy kis nyaralóval a Balatonon. Ez lett volna az ideálom. Ma már nem.

Ma már tudom, hogy többet kell letenni az asztalra, és nem a feminista nő szólal meg belőlem. Amikor elmegyek egy megbeszélésre, látom, hogy a férfiak és nők aránya még mindig 80-20% a férfiak javára. Én még ezzel a külsővel is vagyok megáldva. Nem azt gondolják, hogy én vagyok ennek a cégnek a vezetője, hanem azt, hogy „jaj de kedves kis csinos hölgy”. Ezt kellett megtanulnom kezelni. Megkeményedtem, elvesztettem azt a lágyabb nőképet, amiben pusztán arra vágytam, hogy család és nyaraló legyen.

A női ideál a mai világban már más. Látjuk a médiában is, ahogy fejlődnek a nők, az önállóság fontos lett. A hagyományos női szerep élvezete önmagában kevés. A nőideálom ma egy önálló ember, akinek van egy imádott gyereke, de közben saját magával is foglalkozik. Tudatosan él.

Hogy van meg az életedben az egyensúly?

Nagyon sok mindent csinálok, de egyelőre nem sportolok eleget, nincs időm olvasni, moziba járni, csak úgy lenni.

Két központot építünk, jönnek az újabb termékek, most lettünk kisvállalkozásból középvállalkozás. Rohamosan növekedünk, ez sokszor kaotikus. Nem tagadom, mindig kell valahol tüzet oltani. Nekem kell helytállni, bár vannak segítségeim. De én vagyok az, aki rábólint a végső megoldásra.

Egyelőre magamat raktam háttérbe. Amihez ragaszkodom, és amiből nem engedek, az a kislányom ideje. Négy órától nyolc óráig, amíg Amirával aktívan lehetünk, nem fogadok telefont, nem dolgozom egyáltalán. Tudatosan félrerakok ilyenkor minden mást. Azt kell érezze, hogy ebben az időszakban ő számomra a legfontosabb.

A táplálkozásra mindig figyelek. Szeretném ezt benne is tudatosítani, hogy mi a rossz és mi a jó. Nem szeretem, amikor egy cuki mesefigurát tesznek a legegészségtelenebb, gyerekeknek szánt élelmiszerekre. Ezeket nem vesszük meg. Megvesszük inkább mesekönyvben, enni pedig olyan dolgokat eszünk, amik finomak és egészségesek. Neki nincs súlyfeleslege, sőt. Most épp rohamosan nyúlik. A tudatosságra nevelem őt is.

2016 minek az éve lesz a Toman Lifestyle életében?

A tavalyi a tervezés éve volt. Most a megvalósítás éve jön.