Húsvéti készülődés

Tojásfestés házilag

Tojásfestés természetes anyagokkal

Hamarosan eljön a húsvét, és ezzel a tojásfestés ideje. A legtöbben boltban kapható tojásfesték-porokat használnak erre a célra – de mi a helyzet azokkal, akik a természetes anyagokat részesítik előnyben? Számukra jó hírrel szolgálhatunk: nagyon sok olyan alapanyag és fűszer van a konyhánkban, amely egy kevés vízben felfőzve kiválóan alkalmas lehet tojásfestéknek, ugyanis a növényi vegyületek egy része (kurkumin, betanin, klorofill, karotin, antocián stb.) remek festékanyag is egyben. Egy részüket – például a hagyma héját – teljesen ingyenesnek tekinthetjük, hisz egyébként nem nagyon használnánk fel; kidobnánk a szemétbe vagy a komposztba. A többi alapanyag is viszonylag olcsón beszerezhető, legalábbis abban a mennyiségben, amennyi a tojásfestéshez kell.

A hagymák közül a lila és a vöröshagyma héja is használható. Az egyéb alapanyagok közül jó szolgálatot tehet a cékla, a lila káposzta, a kávé, a paprika és a kurkuma is.

Hogyan kezdjünk neki? Először is válasszunk világos héjú tojásokat – legjobbak a fehérek, azoknak a színe fog ugyanis festés után legjobban hasonlítani a festék színére. Mossuk meg jó alaposan, majd főzzük őket keményre. Ezt követően merítsük bele a festékekbe. Ha intenzív színeket szeretnénk, 1 bögre vízhez használjuk a következőket:

  • 1 bögre reszelt cékla, VAGY
  • 1 bögre felcsíkozott lila káposzta, VAGY
  • 1 bögre vöröshagyma-héj, VAGY
  • 1 bögre lilahagyma-héj, VAGY
  • 2 kanál kurkuma

Forraljuk fel a vizet az alapanyaggal együtt, majd gyöngyöztessük legalább negyedórán át, végül szűrjük le. Adjunk egy kevéske ecetet a léhez, hogy fixálja a színét. 1 bögrényi festék max. 2-3 tojáshoz elegendő! A tojásokat érdemes többször is megmártani a festékben, majd a kívánt szín elérése után megszárítani, végül bedörzsölni kevés olajjal, hogy élénkebbek legyenek a színek, és jobban csillogjanak a tojások.

Tipp: A lila káposztából készült festéket érdemes sötétebb héjú tojáson is kipróbálni; ilyenkor nem lila, hanem zöld lesz a végeredmény!