(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata

Tévhitek a fogyókúrával kapcsolatban

A túlsúly és elhízás nemcsak esztétikai, hanem lelki problémákat is okozhat. Kialakulásának számtalan oka lehet – pl. genetikai, hormonális vagy társadalmi –, de alapvetően az energiaegyensúly felborulására vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy ha hosszabb időn keresztül több kalóriát eszünk, mint amennyit szervezetünk felhasznál, akkor számolnunk kell a következményekkel.

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

Szántó Diána

A helytelen szokásaink elhagyásához, a változtatáshoz vagy akár egy teljes életmódváltáshoz elhatározás, kitartás és nem utolsósorban akaraterő szükséges. Sok esetben néhány téves elgondolás, tévhit is késleltetheti a változtatás elkezdését vagy az esetleges sikertelenség oka is lehet. Ezek közül szeretnék most néhányat tisztázni.

Az első ilyen tévhit: a fogyókúra megegyezik a koplalással. Sokan gondolják azt, hogy a fogyókúra alatt csak salátákat és ízetlen ételeket lehet enni. Természetesen ez nem igaz, az egyoldalú étkezés nemcsak unalmas, hanem különböző hiánybetegségek kialakulását is eredményezheti. Vannak olyanok, akik szerint az a hatásos, ha csak egyszer vagy kétszer esznek a nap folyamán. Ezzel azonban nagyobb bajt okoznak maguknak, a szervezet ugyanis vészhelyzetként értelmezi ezt – és mivel nem tudja, mikor jut legközelebb táplálékhoz –, mindent elraktároz. Ráadásul ennél a “módszernél” gyakran jellemző a nagy cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek, illetve a nem megfelelő ételek fogyasztása. A hosszú távú, kiegyensúlyozott étkezés alapja a napi 4-5 étkezés (kb. azonos időközönként) és az egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása. Ennek a rendszerességnek az elsajátításában tud segíteni például a Toman Diet életmódprogram, amely során a rendszeres, napi ötszöri és tudatos étkezésen van a hangsúly.

A második tévhit: sport nélkül, csak az étkezéssel is eredményes a fogyókúra. Sajnos ez sem igaz, bár tény, hogy a megfelelő étkezésnek nagyobb szerepe van a változásban. Azonban a legalább heti háromszori, minimum 30-40 perc időtartamú, intenzívebb testmozgás hatására gyorsul az anyagcsere, intenzívebbé válik a kalóriaégetés, továbbá jó hatással van az általános közérzetre, illetve a mozgás megfelelő módszer lehet a stressz levezetésére is, ráadásul segít megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is.

A harmadik tévhit: rövid idő (egy-két hét) alatt is látványos eredményt lehet elérni. Minden évben jellemző az a jelenség, hogy az újévi fogadalmak betartása gyanánt kezdenek el januárban sportolni, majd 1-2 alkalmat követően feladják és májusban kapnak észbe a fogynivágyók, hogy ideje formába lendülni a nyárra. Ilyenkor persze mozdulni sem lehet a tömeg miatt az edzőtermekben. Sajnos az ilyen kampányszerű edzésnek, fogyókúrának sokszor több hátránya van, mint előnye. Jellemzőek lehetnek ilyenkor a sérülések, húzódások az edzettségi szintnek nem megfelelő megterhelés, túledzés miatt; a túl kevés kalória és a helytelen tápanyag arányok bevitele miatt pedig jellemző lehet a jojóeffektus, azaz a fogyókúra befejezése után a leadott súly vagy annak akár a többszörösének is a visszahízása. Egy helyesen felépített diétával, valamint a megfelelő, visszavezető étrenddel többek között ez a jelenség is elkerülhető.

Egy hosszú távú, kiegyensúlyozott, egészséges étrenddel sokkal energikusabban fogjuk érezni magunkat, javulhat a kedélyállapotunk, valamint a tükörbe is elégedetten fogunk nézni. Ha emellett még rendszeresen, minimum heti 2-3 alkalommal edzeni is eljárunk, izmaink és bőrünk is sokkal feszesebb, rugalmasabb lesz. Megéri kipróbálni!

Ha még nem olvastad Szántó Diána dietetikus korábbi, például az Inni, inni, inni. De mit, mikor és mennyit? című cikkét, ide kattintva megteheted: https://www.tomandiet.com/magazin/inni-inni-inni-de-mit-mikor-es-mennyit/