Fogyókúrás palacsinta recept
Húsos palacsinta Toman módra
2020-02-16
Töltött padlizsán
Töltött padlizsán diétásan
2020-02-25

Testalkattípusok

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Mielőtt elkezdenénk sportolni, vagy megreformálni étkezésünket, érdemes megismernünk testalkat típusunkat és annak sajátosságait. Hiába szeretnénk például gömbölyű popsit vagy a végletekig lapos hasat, ha testalkatunk ezt nem teszi lehetővé. Mindemellett test típusunk nagyban meghatározza, hogy milyen mozgás formát érdemes választani- így könnyen kialakítható a hatásos edzésforma és a személyre formált étrend. 

Endomorf, mezomorf, ektomorf- mit is jelentenek ezek?

A testalkat típusokat alapvetően három fő csoportba sorolhatjuk- endomorf, mezomorf, ektomorf- nagyobb részben azonban ezek keverékei léteznek, így például mezo-endo illetve mezo-ekto testalkat. 

A mezomorf (atletikus) testalkatúakra szokás azt mondani, hogy jó géneket örököltek. Ők általában izmos felépítésűek, hasuk lapos, kemény, vállaik szélesek. Az endomorf alkatra jellemző a lassabb anyagcsere, emiatt hízékonyak, több zsírt raktároznak. Az ektomorf alkatra jellemző a vékony csontozat és izomzat; ők azok, akik nehezen tudnak hízni, erősödni. Természetesen a népesség nagy része (kb. 70%-a) ötvözi a három fő testalkat típust. Például a “körte” típusúak felső testükön ektomorf, alsó testükön pedig endomorf jegyeket hordoznak, míg az “alma” típus épp ellenkezőleg: felső testen endomorf, alsó testen pedig ektomorf tulajdonságokkal rendelkezik.

Milyen edzésformát érdemes választani? 

Az ektomorf testalkatúaknak érdemes az erősítő és erőnléti mozgásformákat kombinálni. Az endomorf testalkatúaknak az erősítő edzések mellett érdemes sok kardió jellegű mozgást betervezni – a hatékony zsírégetés érdekében célszerű ezt az edzés végén elvégezni. 

Mezomorf alkat esetén fontos figyelni arra, hogy a különböző izomcsoportok arányosan legyenek terhelve – mivel könnyen és gyorsan izmosodnak, egyenetlen terhelés esetén könnyen aránytalanná válhat a test. 

Testösszetétel mérés – mi ez és miért érdemes elvégezni?

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb mozgás formát tudjuk választani, nemcsak test típusunkkal érdemes tisztában lenni, hanem testünk összetételével is. Ehhez önmagában sajnos nem ad elég információt testtömegünk, valamint az igen kedvelt BMI érték sem. Egy speciális működési elv alapján működő gép segítségével azonban néhány pillanat alatt megismerhetjük testünk vázizomtömegét, testzsírszázalékát, valamint ezek testtájankénti megoszlását; továbbá információt kaphatunk például csontjaink ásványi anyag szintjéről, a zsigeri zsír mennyiségéről, de alapanyagcserénkről is. A kapott eredmények alacsony vagy épp magas szintje fontos kórjelzője lehet olyan betegségeknek, mint például a csontritkulás, a keringési betegségek, vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Természetesen a testösszetétel elemzés önmagában nem tekinthető diagnózisnak- amennyiben felmerül a gyanú valamilyen betegségre, mindenképpen orvosi vizsgálatok szükségesek!

Végül lássunk néhány jellemző testalkat típust!

A körte alkatra jellemző a keskeny váll, karcsú végtagok, ugyanakkor a széles csípő és vastagabb combok. A körte testalkattal rendelkezőknél elsősorban a csípőre, fenékre, valamint a combokra rakódik a többletsúly. 

Az alma testalkatra jellemző a hangsúlyos felsőtest, a keskenyebb csípő, szélesebb vállak. Az alma típusúak elsősorban hasra, valamint derékra híznak. 

A téglalap valamint a vonalzó alakra jellemzőek a fiúsabb jegyek: laposabb fenékkel és mellekkel rendelkeznek, valamint a derekuk sem kifejezetten ívelt. 

A homokóra testalkat típusba tartozó alakra jellemző a szépen ívelt derékvonal, hangsúlyos mellek és csípő.