Toman Tudástár

Narancsbőr ellen

Természetes hatóanyagokkal a cellulit ellen

Közismert tény, hogy a cellulit – magyar nevén narancsbőr – a nők egyik legnagyobb ellensége. A leginkább a comb-, has-, csípő- és fenéktájon jelentkező kellemetlen esztétikai probléma testképzavarokhoz és akár az önbecsülés elvesztéséhez is vezethet. A bőrfelszínt egyenetlen hatásúvá tévő elváltozás oka a bőr alatti kötőszövetben kialakuló, helyi jellegű zsírfelhalmozódás. Bár sokan az elhízáshoz kötik, valójában a vékonyabb testalkatú, vagy épp minimális súlyfelesleggel küzdő nőkön is megjelenhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy még sikeres fogyással sem feltétlenül lehetséges megszabadulni tőle.

Szerencsére léteznek olyan természetes vegyületek, amelyek segíthetnek a narancsbőr elleni harcban. Különösen igaz ez az alábbiakra:

  • Tengerifenyőkéreg-kivonat: A tengeri, pontosabban tengerparti fenyő egy, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger mellékén őshonos fafajta. Kérge kezdetben világosszürke, később rőt-fekete színű. Benne olyan, a flavonoidokhoz tartozó, antioxidáns hatású vegyületek – ún. procianidinek – találhatók, amelyek az emberi szervezetben is képesek kifejteni hatásukat. A cellulit elleni küzdelemhez kétféle módon is hozzájárulnak. Egyrészt védik a kötőszöveti sejteket az oxidatív stressz káros hatásaitól, másrészt javítják a hajszálér-keringést is. Ennek jelentősége abban áll, hogy a narancsbőr egyik oka épp a lokális vér- és nyirokkeringés zavarában keresendő.
  • Koffein: Erről a vegyületről többnyire a helytelen bevitelből adódó káros hatások kapcsán esik szó, pedig okosan alkalmazva hasznunkra is válhat. Többféle jótékony hatása is van. Egyrészt segít megszabadulni a sejtek között megrekedt fölösleges folyadéktól, másrészt zsírbontó, ill. -mobilizáló hatása révén hozzájárulhat a zsírfelhalmozódás csökkentéséhez is. Hogy emellett még étvágycsökkentő hatása is van, az már tényleg csak hab a tortán.
  • Szuperoxid-dizmutáz: Ez az idegen hangzású, általában SOD-nak rövidített fehérje egy fontos élettani funkciókat betöltő enzim. Három formája is megtalálható szervezetünkben. Eredendően maga az emberi szervezet termeli, ám mennyisége a kor előrehaladtával csökken. Ez nem csupán következménye, hanem egyik oka is az öregedésnek. A SOD ugyanis a szuperoxid nevű szabad gyök semlegesítését gyorsító enzim. Csökkent mennyisége a szuperoxid feldúsulásával jár, ami egyebek mellett a bőr öregedését, káros elváltozását vonja maga után. Ez ellen a SOD pótlásával védekezhetünk. Ezáltal „mellesleg”  segíthetjük a bőr természetes víztartalmának és rugalmasságának megőrzését is. Ez pedig nemcsak a cellulit, hanem a ráncok elleni harcban is jól jön.