Toman Tudástár

Aszalt paradicsom

Sütőben szárított paradicsom

Kaptál egy szakajtónyi paradicsomot, és most nem tudod, mit is kezdj vele? Mutatunk egy remek megoldást!

A nagy mennyiségű paradicsom tartósításának egyik legjobb és legkíméletesebb módja, ha megaszaljuk/kiszárítjuk a gyümölcsöket. Erre az egyik módszer a napon történő aszalás, de ennek feltételei nem mindenhol és mindenkor adottak. Utóvégre nem mindenkinek van kertje, és nem is mindig kellően száraz, meleg az idő – még nyáron sem. Adja magát az aszalógép, de az megint csak nem mindenkinek van otthon, emellett a kapacitása is erősen korlátozott. Sütő azonban majd’ minden konyhában akad.

Melegítsd elő a sütőt 80-90 fokra – lehet egy kicsivel több is, de 100 °C fölé ne nagyon menj, ugyanis most nem sütni, hanem szárítani szeretnénk az alapanyagot. A paradicsomok szárát távolítsd el, és vágd félbe őket. Szórj rájuk egy kevés(!) sót, lapogasd el őket egy kicsit egy spatulával, majd rendezd el őket egy vagy több sütőlemezen – vágott felükkel felfelé –, és tedd be őket a sütőbe kb. 8-9 órára. Vigyázz, hogy ne érjenek egymáshoz! Ha nappal túl meleg van ahhoz, hogy bekapcsold a sütőt, a műveletet éjszaka is végezheted. Kellően alacsony hőfokra állítva a sütőt – ha a termosztátja jól működik –, az aszalás nem igényel állandó felügyeletet. A készülék ajtaját célszerű résnyire nyitva hagyni, szükség esetén kitámasztani.

Az így elkészített szárított paradicsomot érdemes egy éles konyhai ollóval apróra vágni; ezután már kitűnően tudjuk használni a legkülönbözőbb köretek, pesztók és saláták ízesítésére. Ha nagyobb mennyiséget készítettünk, fagyasszuk le egy tálcán, ezután egy zárható zacskóba téve akár egy éven át is tárolhatjuk a mélyhűtőben!