Mozdulj magadért!

Sport és egészség

Sport és egészség

Ugye mindenki számára ismerős az a mondás, hogy ép testben ép lélek? A rendszeres mozgás karbantartja a szervezetet. Nem véletlenül említik első helyen az egészség javítása és tartós megőrzése érdekében tett lépések között fő helyen. Ha keveset mozgunk, akkor tagjaink energiaellátottsága rossz lesz, szívünknek pedig kétszeres a megterhelése. Végül az izomszalagok és az ízületek elmerevednek, a gerincoszlopban holt helyek képződnek és a porckorongok elveszítik rugalmasságukat. Ha a szervezetnek nincs része elegendő mozgásban, lassabban végzi az anyagcserét. Nem kívánt salakanyagok maradnak a testben, és nem kívánt mennyiségű zsír rakódik le. Így az egyik probléma hozza magával a többit. A rendszeresen sportoló ember szervezetében a mozgás hatására olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek növelik az elégedettség érzését és felkészítik a testet az aktivitást követő ellazulásra.

A testedzésből fakadó egészséges életmód egyfajta adaptív (hatékony, előrevivő) védőfaktorként szolgál. Sportolás közben lehetőségünk van egyértelmű és teljesíthető célokat végrehajtani, és az elvégzett munka okozta megelégedést átélni. A test fölötti uralom kellemessé teszi a mozgást, megszünteti a görcsösséget és a merevség feloldódik az izmok könnyed összjátékában. A sport, apránként organikusan helyes mozgásra, mozdulatokra szoktat bennünket. Egyre jobban urai leszünk testünknek, ez pedig kihat mindennapi életünkben tanúsított ügyességünkre is, mind erősebben érezzük: egészségesek vagyunk, mi több, annak kormányosai, irányítói. A testével elégedett ember magabiztosabbá válik, határozottabban kezeli élete stresszesebb helyzeteit.

Mind közül a legnehezebb gimnasztikai gyakorlat: saját magunk „felkarolása”. Hogy úrrá lehessünk valamin, ahhoz két dolog szükséges: először el kell kezdeni, másodszor pedig megint csak el kell kezdeni, ha nem sikerült azonnali eredményeket elérnünk. Kifogásokkal teleaggatott lustaságunk legyőzése, és a nem feladás tehát a legnehezebb.

Nézzünk egy-két konkrét jó tanácsot a felmerülő nehézségek legyőzésére:

Kezdőknek
Az izomvolumen már a harmincas életévektől csökkenni kezd, ennek nyomán a szervezet egyre kevesebb kalóriát éget el, tehát mind nehezebbé válik az egészséges testsúly megtartása. Némi rendszeres testmozgással azonban már megfékezhető az izomzat leépülése.

Akinek ideje kevés, használja ki azt az öt, tíz vagy tizenöt percet, amivel nap folyamán biztonsággal rendelkezik. Kutatások szerint 3×10 percnyi gyaloglás ugyanolyan hatékonyan égeti a kalóriákat vagy tartja egyenletesen a vérnyomást, mint az egyszeri, hosszabb, például fél órás séta. Az is mozgásnak számít, ha most szedelőzködsz és párszor körbejárod a házad!

Szedd elő a bringád! Kapcsold alacsony sebességfokozatra, az a jó, ha könnyen, de sűrűn kell tekerni.

Ha a kocsival való közlekedésről nem tudsz lemondani vásárlás alkalmával, akkor állj meg jó messzire a parkolóban a bejárattól, hogy többet kelljen gyalogolnod.

Legyen élvezet a mozgás!
Kocogás vagy kerekezés a forgalmas városi utcákon, benzingőzben vagy egy alagsori konditerem futópadján, tekerés az edzőbiciklin nem túl nagy motiválóerő. Viszont ki lehet menni a közeli természetbe kirándulni. Társaságban pingpongozni, tollasozni vagy frizbizni esetleg belefogni vagy folytatni a kertészkedést, hogy zöldebbé, szebbé váljon a kert. A salsa vagy swing tánctanfolyam is remek mozgásforma lehet.

A testmozgás nem csupán cél vagy eszköz kell, hogy legyen, hanem önmagában élvezet is: az élet egyik nagy öröme, mely által a mindennapjainkban töltődünk életerővel, vidámsággal.

Edzés, de hogyan?
Utálatos dolog lógó nyelvvel futkorászni csatakosra izzadva az edző szettünk? Jogos. Senki nem követeli meg tőled, hogy túlterheld a tüdőd és az érrendszeredet. Eddz lassan és kíméletesen, de folyamatosan. Mert nem az a fontos, hogy túlerőltesd magad, hanem, hogy mozogj! Edzés után nyújts, az jót tesz. Naponta végezz karkörzéseket mindegyik karral előre, hátra. Így elkerülheted, hogy vállízületeid zsugorodni kezdjenek. Itt sem hirtelen, erőszakos, vad mozdulatokról van szó, hanem gyengéd, kíméletes mozgásról.

Ne vedd elő újra a régi rutint
Hatott a mozgás? Már nem fáj semmi? Jól érzed magad testileg-lelkileg? Nagyszerű! Ne hagyd abba. Ez azt jelenti, hogy lift helyett vagy mozgólépcső helyett még mindig inkább a lépcsőt válaszd. Ne hegynek le, hanem hegynek fel túrázz továbbra is. Ami pedig a leglényegesebb, folytasd azt a mozgássort, amiben eddig is örömöd lelted, mert hozzásegít a testi és szellemi egészség eléréséhez, valamint prevenciós hatása révén annak megőrzéséhez is. Mozgásra fel!

Van kedved még olvasni? Ezeket a cikkeket is ajánljuk:
A kísértés az elhatározás megrontója
A türelem hatékonysága!