Új szokások kialakítása
Életmódváltás
2019-05-06
Gyermekkori elhízás
Gyermekkori elhízás
2019-05-10
Sóska és spenót

Sóska és spenót

A spenót és a sóska a tavasz két „sztárzöldsége”, ráadásul mindkettő fogyasztható már az első szakasztól!

A spenót, azaz paraj több okból is fontos része étrendünknek. Egyrészt ez a zöldség a világ legjobb luteinforrása. A lutein – bár más karotenoidokkal ellentétben nem tartozik az A-vitamin előanyagai közé – kiemelkedő jelentőséggel bír a látás megőrzésében, ugyanis védelmet nyújt az ún. makula-degeneráció (sárgafolt-elfajulás) ellen. A paraj ezenfelül a szervezetünkben A-vitaminná alakuló béta-karotinból is igen sokat tartalmaz, továbbá kiemelkedő forrása a K1-vitaminnak és a különböző folátoknak, azaz a magzatvédő B9-vitaminnak is. Nagy mennyiség található még benne mangánból, magnéziumból, vasból, káliumból és kalciumból is, ám ezek az ásványi anyagok jórészt oxálsavhoz kötve, fel nem szívódó oxalátok formájában vannak jelen a spenótban. A parajt nálunk leginkább főzelékként fogyasztják, de készíthető belőle pesto, mártás, leves, töltelék is. A spenótleveleket egyben vagy nagyobb darabokra vágva is elkészíthetjük pl. köretként buggyantott tojás mellé. Nyersen pedig salátákba vagy smoothie-ba tehetjük.

A sóska, lósóska vagy lórom egy kellemesen fanyar, savanykás ízű zöldség. Nálunk ebből is főzelék, ill. leves készül, másutt mártást főznek belőle, és hal mellé kínálják. Tehetjük továbbá salátákba és tojásételekbe, valamint felhasználhatjuk töltelékekben is. Sok C-vitamint és tannint tartalmaz, emellett jelentős forrása a B6-vitaminnak, a magnéziumnak, vasnak és káliumnak is, bár utóbbiak felszívódására ugyanaz vonatkozik, mint a spenót esetében.

Többségünk számára mindkét levélzöldség jó választás, de magas oxálsavtartalmuk miatt azok, akik primer vagy szekunder hiperoxaluriában, ill. ízületi gyulladásban szenvednek, vagy volt már kalcium-oxalát vesekövük, jobban teszik, ha kerülik őket. (Az oxálsav egyébként az erdei madársóskáról [Oxalis acetosella] kapta a nevét, amely – bár nem rokona a sóskának – szintén igen sokat tartalmaz ebből a vegyületből.)