Fogyás gondolatok erejével?

Placebohatás

Placebohatás és a hit

Csak rágondolok és már fogyok is – milyen mókásan hangzik, nem igaz? Pedig az elgondolás nem ördögtől való. Lehet, hogy nem feltételeznénk, de diétánk sikerességében kiemelkedően fontos az, hiszünk-e abban, amit épp súlyfeleslegünk leadásáért nap, mint nap teszünk. Nézzük meg, miért is írom mindezt.

Placebo és nocébó

Amikor a hatóanyagot nem tartalmazó készítmények nagyon is valósnak érzett pozitív hatást váltanak ki, placeboeffektusról beszélünk. Nocébóeffektuson pedig a többé-kevésbé jelentős mellékhatások felbukkanását értjük. Utóbbi azt jelenti, hogy a páciens, hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát vesz be, ám a mellékhatások hangsúlyozása esetén az illető valósan észleli is magán az emlegetett tüneteket. Mindkét jelenség arra utal, hogy az agy erősen befolyásolhatja a szervezetünk működését.

Hogyan ismerték fel, hogyan hat?

1883-ban a francia Hippolyte Bernheim a hipnózisban alkalmazott szuggesztió tanulmányozása közben fedezte fel, mit jelent az akkoriban új keletűnek számító placebo. Bernheim értelmezése szerint minden orvosság hatékonyságának az (akár akaratlagos, akár akaratlan) szuggesztió az alapja. Ennek megfelelően, a készítmény alkalmazásának körülményei – az orvos viselkedése, a doboz színe, a gyógyszerész vagy a beteg környezetében lévők szavai – lényeges szerepet játszanak a placeboeffektus, illetve hasonlóképpen a mellékhatások (nocébó) jelentkezésében.

Vizsgálatok szerint ugyanaz a szer kevéssé válik be, ha fehérbe csomagolják, közepes mértékben, de biztosan, ha zöldbe, és nagyon is, ha pirosba. A páciensnek adott információk döntő jelentőségűek, és pozitív, illetve negatív irányban egyaránt elmozdíthatják a kezelés eredményét.

Jól tesztelhető a szuggesztió működése mica panis kapszulák felírásával. Szó szerinti jelentése „kenyérbél”, valójában üres kapszulát jelöl. 

Az orvos / terapeuta magatartása tudat alatt is befolyásolja a beteget. Már maga az a tény, hogy megoldást javasol a problémára, javulást indíthat el. A Toman Dietnél tanácsadóink töltik be ezt a szerepet. Mentorálják, informálják, támogatják az ügyfelet a konzultációk során, ezzel is elősegítve az életmódváltás és a fogyás sikerességét. Hiszen a placeboeffektus kiváltásához nincs feltétlenül szükség placebóra, azaz: nem csak egy placebónak lehet placebohatása, hanem magának a kiemelt, segítőkész figyelemnek is.

A kognitív állapot és a placebo ereje

A kognitív állapot a placebojelenség fontos eleme. Az optimista felfogású emberek jobban reagálnak a placebóra. Aki derűsen szemléli az életet, az valószínűleg több reményt is fűz az alkalmazott kapszula vagy terápia hatékonyságához.

Az egyik legizgalmasabb kutatási eredmények a placebohatás valódiságát tekintve, személyiségzavarral küszködő betegekkel kapcsolatban születtek.

Hans Strasburger and Bruno Waldvogel tanulmánya egy nőről szól, aki egy balesetben megvakult, és disszociatív személyiségzavara (dissociative identity disorder, DID) lett. Az orvosi diagnózis szerint vakságát agysérülés, egészen pontosan a kérgi vakságnak is nevezett rendellenesség okozta. A DID-et kezelő pszichoterapeuta 10 különböző személyiséget állapított meg a 33 éves nőnél, aki bizonyos személyiségeknél visszanyerte a látását. Nincs olyan ismert biológiai folyamat, ami ilyen gyors változásokkal járna. Ezért az említett nő agyhullámait EEG-vel megvizsgálták, hogy megmérjék a vizuálisan kiváltott válaszait (visual evoked potential, VEP). A VEP elektromos válaszreakció, ami az agy látókérgének stimulációjakor lép fel: ha nincs VEP, a páciens vak.

A mérések szerint a nő normális VEP reakciókat ad, ha a látó személyisége kerül előtérbe, de ha a vakok veszik át az irányítást, a reakciók megszűnnek. 

Hasonló esetet taglal egy cukorbeteg skizofrén férfi esettanulmánya, kinek bizonyos személyiségei előtérbe kerülésekor a szervezete termel inzulint, bizonyosak előbukkanásakor pedig leáll az inzulintermelés.

Fogyás és az elme ereje

Fentebbi esetekből kiderül milyen csodálatos erővel felruházott az elménk. Érthető tehát miért sikertelen egy-egy diéta, ha csak unszolásra kezdtünk bele, esetleg hozzáállásunk nem más, mint a „jó, majd meglátjuk, ez hogyan fog működni”. Vagy környezetünk negatív befolyással bír.

Hinnünk kell abban, hogy döntésünk helyes, a diéta egészségünket szolgálja, kitartásunk pedig gyümölcsöző lesz. Szervezetünk így lesz együttműködő, nem szabva gátat fogyási vágyunknak.

Mindezek fényében a siker garantált.