(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
PCOS

PCOS – A Policisztás petefészek betegsége és kezelése

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Hazánkban egyre több nőt érint az ún. PCOS- tehát a Polycistas Ovarium Syndroma. A betegség ugyan főleg nőgyógyászati problémákat okoz – így tünete lehet például a menstruáció rendszertelensége – de alapvetően komplex betegségről van szó.

Fontos megjegyeznem már az elején, hogy – mint minden betegség vagy diéta esetén – ennek a kórképnek is rendkívül egyéni a megjelenési formája – akár a tüneteket, akár a labor eredményeket figyelembe véve.

Általánosságban elmondható, hogy a betegség fokozatosan alakul ki, a hormonrendszer zavara miatt. Kialakulásában szerepet játszanak a genetikai, valamint a környezeti hatások is, azonban pontos oka még nem ismert. A feltételezett okok között szerepel a szervezet túl magas inzulinszintje, valamint a férfi nemi hormonok túlsúlya.

Hogyan alakulnak ki a ciszták a petefészekben?
A betegek inzulinrezisztenciája miatt egyrészt csökken a sejtek glükózfelvétele – hiszen az inzulin a sejtek inzulinreceptoraihoz csak gyengén tud kötődni – másrészt (mintegy kompenzálásként) a hasnyálmirigy jóval több inzulint termel. Ez megterhelést jelent számára, amely a megfelelő kezelés elmaradása mellett végső soron a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet. A szervezetben jelen lévő nagy mennyiségű inzulin serkenti a petefészkek inzulin receptorainak férfi nemi hormon termelését – ennek következtében alakulnak ki a ciszták, valamint ezzel párhuzamosan felborul a szervezet férfi-női nemi hormon egyensúlya is.

Milyen panaszok esetén kell gyanakodnunk?
Az egyik legelső és leggyakoribb tünet a menstruáció rendszertelensége, mely megnyilvánulhat a túl gyakori menzeszben- de általánosabb probléma a menstruáció kimaradása, esetleg teljes megszűnése. Ezen kívül tapasztalható még hajhullás, férfias jellegű szőrösödés, aknés, rossz minőségű bőr, alma típusú elhízás (hasra lokalizálódó túlsúly).

Hogyan történik a diagnózis felállítása?
Ahogy az a fentiekből már kiderült a PCOS egy igen összetett, komplex betegség, mely az egész szervezet működésére hatással van. Ennek következtében a kivizsgálás is többlépcsős folyamat: a nőgyógyászati vizsgálat során ultrahang segítségével megállapítható a ciszták jelenléte. Vérvétel segítségével megállapításra kerül a szervezet inzulinszintje, valamint a nemi hormonok aránya.

A diagnózis akkor állítható fel, ha más hormonális eltérés nem okozhatja a tüneteket, valamint ha minimum két tünet jelen van az alábbiak közül: a menstruáció kimaradása vagy végleges megszűnése; a férfi nemi hormon túlsúlya klinikai valamint laborvizsgálatok alapján; a petefészekben jelen lévő ciszták ultrahanggal igazolva.

Hogyan kezelhető a betegség?
A PCOS komplex kezelést igényel, és alapvető szerepet kap benne az egyén szükségleteihez igazított kiegyensúlyozott étrend kialakítása és betartása. Túlsúlyos beteg esetén elsődleges a testsúly optimalizálása is. A helyesen felépített étrend mellett a kezelés alappillérei közé tartozik a rendszeres testmozgás – hiszen javítja a szervezet inzulinrezisztenciáját, valamint hozzájárul a testsúlycsökkentéshez is. Kiegészítésképpen szükség lehet gyógyszeres terápiára is – de természetesen ennek eldöntése minden esetben orvosi kompetencia!

Hogyan néz ki a PCOS diétája?
A diéta meglehetősen összetett, hiszen egyrészt figyelni kell a megfelelő szénhidrátbevitelre – mind mennyiségben, mind minőségben. Ezen felül fontos a fehérjék és a zsírok megfelelő aránya és forrása is az étrendben. Mivel az étrend kialakítása egyéntől függően történik ezért most csak néhány általános alapelvet, iránymutatást ismertetek.

Alapvető szabály, hogy figyelünk a rendszerességre – tehát a napi szénhidrát – és kalóriabevitelünket a nap folyamán 4-5, de esetenként akár hat étkezés alkalmával fogyasztjuk el. A szénhidrátok két fajtája közül (egyszerű és összetett szénhidrátok) az összetett szénhidrátforrásokat részesítjük előnyben. Fontos, hogy minden étkezésünk meghatározott mennyiségű szénhidrátot tartalmaz – legtöbbet az ebéd, ezt a vacsora, majd a reggeli szénhidráttartalma követi. A tízórai és az uzsonna tartalmazza a legkevesebb (de azonos mennyiségű) szénhidrátot. Fontos az is, hogy az egyes étkezések megfelelő arányban tartalmazzák az egyszerű, valamint az összetett szénhidrátokat. Ennek azért van jelentősége, mert a kétfajta szénhidrát különböző felszívódási idővel rendelkezik – ezáltal eltérő hatással vannak az inzulintermelésre.

Alapvetően a magas rosttartalmú élelmiszereket, alapanyagokat helyezzük előtérbe.

A zsiradékforrások közül elsősorban azokat válasszuk, amelyek döntően telítetlen zsírsavakat tartalmaznak – így az állati eredetű zsírforrásokat mellőzzük, valamint csak alkalmanként, kis mennyiségben fogyasszuk.

Fontos, hogy minden főétkezésünk tartalmazzon állati eredetű fehérjeforrást is – hiszen csak ezek tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavakat (tehát a fehérjék építőköveit).

Azt, hogy kinek mennyi szénhidrátot kell elfogyasztania a nap folyamán befolyásolja például az életkor, a testsúly, illetve a fizikai aktivitás. Mivel a diéta összeállítása minden esetben személyre szabott, ezért mindenképpen érdemes a diagnózis felállítása után dietetikussal konzultálni.

Éves szőrtelenítés bérlet