Az ideális páratartalom

Párologtatás, párásítás

Párologtatás – párásítás

A fűtési szezon beálltával egy sajátságos probléma üti fel a fejét: otthonunkban kellemetlenül szárazzá válhat a levegő. A relatív páratartalom ideális esetben 40 és 60% között van, ám a téli időszakban akár 35% alá is eshet. Ez hosszú távon bőrünk kiszáradásához, ajkaink kicserepesedéséhez, szemszárazsághoz, esetleg légúti irritációhoz, ingerköhögéshez vezethet. S bár a kórokozók nagy része párás melegben érzi jól magát, egyes fajaik száraz levegőjű helyeken tenyésznek inkább. Emiatt a túlságosan alacsony páratartalom még bizonyos betegségek terjedésének is kedvez. Bútoraink és szobanövényeink egy része is megsínyli a tartósan száraz klímát.

Ezen a problémán könnyen segíthetünk. Az ellenszer a párologtatás, illetve párásítás. Ehhez – kisebb helyiségekben – akár egy egyszerű párologtató edény is elegendő lehet, amelybe vizet öntünk, majd a fűtőtest közelében helyezünk el. Az edény tisztán tartására azonban fokozottan ügyelni kell! Szintén növeli egy helyiség levegőjének páratartalmát, ha ott állítjuk fel a szárítóállványt, amelyre a frissen mosott ruhákat aggatjuk. Mindemellett használhatunk elektromos párásító készülékeket is. Ezek között akadnak egyszerű melegpárásítók és nedves betétes, illetve ultrahangos hidegpárásítók egyaránt. Léteznek továbbá a levegőtisztítás és a párásítás kombinált megvalósítására alkalmas, ún. légmosó berendezések is.

A melegpárásítók nagy méretű helyiségek párásítására alkalmas, kevés karbantartást igénylő, higiénikus készülékek. Üzemeltetésük azonban drága, kisebb szobákban pedig egyáltalán nem is használhatók. A nedvesítő betéttel ellátott hidegpárásítók ezzel ellentétben olcsón üzemeltethetők, szintén kevés karbantartást igényelnek, és automatikusan szabályozzák a levegő páratartalmát. Csupán a betéteket kell bennük időnként kicserélni. Az ultrahangos hidegpárásítók már bonyolultabb készülékek, és nagyon nem mindegy, hogy milyen típusút vásárolunk belőlük. Fontos, hogy legyen bennük ún. páraszint-szabályozó, enélkül ugyanis – hosszabb időtartamú üzemeltetés esetén – könnyen túlpárásíthatjuk lakásunk levegőjét. Ezzel pedig átesünk a ló másik oldalára. A túlságosan párás levegőjű helyiségekben másfajta kórokozók, penészgombák és atkák szaporodhatnak el, és közérzetünk is romolhat. Az sem mindegy, hogy az ultrahangos párásító készülékben lévő porlasztó mennyire hatásosan működik. Egyes olcsóbb készülékek használata mellett akár még víztócsák is kialakulhatnak a padlón.

A megfelelő párásító berendezés kiválasztása tehát nem épp triviális feladat. Figyelembe kell venni a lakás, illetve az egyes helyiségek méretét, a háztartásban élők esetleges egészségügyi problémáit, a készülékek árát, üzemeltetési költségét, zajszintjét, a páraszint-szabályozó meglétét stb.

  • Aromás-illóolajos párologtatás

Az utóbbi időben meghökkentően divatossá vált az aromás-illóolajos párologtatás. A kellemes illatok természetesen jó hatással lehetnek közérzetünkre. A párologtatott olajok gyógyító-betegségmegelőző hatásaival kapcsolatos állításoknak azonban már meglehetősen kevés tudományos alapjuk van. Bizonyos illóolajok belső-, illetve külsődleges alkalmazása – orvosi javaslatra, előírásszerűen végezve – egyes kórállapotokban tényleg jótékony hatással bír. Más olajok illó komponensei pedig az orrnyálkahártyán keresztül felszívódva válthatnak ki például szorongásoldó hatást. Ebből azonban még mindig nem következik, hogy egy nagyobb helyiségben elpárologtatva – tehát alacsony koncentrációban – is hatásosnak bizonyulnak. Az illóolajokat ugyanis nem szokás deciliterszámra párologtatni; többnyire néhány cseppet csepegtetnek csupán a párásító vizébe. A különböző fórumokon terjesztett állítások szerinti betegség-megelőző hatást pedig végképp nem támasztja alá semmi. Tüneti „kezelésre”, egyes szimptómák enyhítésére ettől függetlenül azért alkalmas lehet az illóolajok egyike-másika. Tapasztalati úton tudjuk például, hogy az eukaliptuszolaj párologtatása köhögéscsillapító hatású; feltéve, hogy a párologtatót megfelelő távolságban helyezzük el a betegágytól. Arra azonban ügyeljünk, hogy az eukaliptuszolajat – más köhögéscsillapító szerekhez hasonlóan – még véletlenül se alkalmazzuk köptetőkkel egy időben.