Gyógyteák, gyógynövények ereje

Őszi tisztítókúra

Őszi tisztítókúra

Bármilyen étrend mellett hasznos időnként megtisztítani belülről a szervezetünket, továbbá minden gyógyszeres kezelést követően javasolt májvédő és méregtelenítő kezelést tartani (kúraszerűen). E célra az egyik legalkalmasabb átmeneti időszak a tavasz után az ősz.

A méregtelenítés vagy helyesebben tisztítás lényege, szervezetünk számára a feleslegessé vált anyagok kiürítésének gyorsítása, hatékonyabbá tétele. A kúra során vizelethajtó, szélhajtó, enyhe hashajtó, nyirokrendszer és emésztőnedv-termelődést serkentő, epehajtó gyógynövényekkel a vesék, a belek, nyirokerek és a máj működését támogatjuk, finoman fokozva segítjük elő. Egy jó tisztítókúra tehát mindig komplex folyamat.

Hosszabb időn át a szervezetünkbe kerülő vegyi anyagok (tartósítószer, élelmiszerek hormontartalma, növényi vegyszerek, egyes gyógyszerek és kozmetikai, háztartási vegyületek, stb…) felhalmozódhatnak a különböző szövetekben. Ezek idővel szervi működészavarokat, mikrogyulladásokat okoznak, hajlamosítva bennünket különféle allergiákra, ízületi gyulladásra, és egyéb szervezeti elhangolódásokra.

Éppen ezért javasolt valamennyi életmódváltást is tisztítókúrával indítani. Főként, ha egészségmegőrzésünk mellett a fogyás is célszerepet kap. Hiszen zsírszöveteink tárolják a mérgeket, valamint azokat az anyagokat, melyeket nem tudtunk megemészteni, vagy májunk nem tudott hatástalanítani. Ez, ha jobban belegondolunk, egyfajta védekező mechanizmus szervezetünk részéről: sokkal jobb a sejtek számára káros anyagokat biztos helyen zárolni, mint hagyni keringeni a vérben, eljutva a létfontosságú szervekig.

A helyesen alkalmazott gyógynövény-receptek nem a zsírt égetik, mert ennek nem sok értelme lenne. Helyette segítik a méregtelenítő szervek, főleg a máj és vese munkáját, aminek eredménye, hogy a vérből kiürülnek a mérgek, így a zsírdepóból előveszi a szervezet a korábbi, fel nem dolgozott problémás anyagokat.

Ennek két következménye van. Az egyik, hogy a zsírszövet „kiürül”, így könnyebben bomlik le, hiszen nincs rá többé szükség. A másik lehetséges hatás amivel számolni érdemes, hogy a vérbe kerülő mérgek allergiás reakciót vagy fáradékonyságot, fejfájást, szédülést válthatnak ki, azonban ez csak átmeneti jellegű, és gyakran nem számottevő, vagy nem is jelentkezik.

Gyógyteák, gyógynövények ereje

Gyógyteák, gyógynövények ereje

Ha tománozni kezdesz, az első szakaszban például ezért is ajánlott kiemelten a gyógyteák fogyasztása. Illetve a fokozott folyadékfogyasztás, mely a vese munkáját segíti, könnyíti meg.

Érdemes tehát figyelnünk arra, ha tisztítókúrába fogunk, a kezdeti szakaszban a szervezetben felszabaduló keringő mérgektől (toxinoktól) javasolt minél gyorsabban megszabadulnunk. Hiszen – például rosszul összeválogatott gyógynövények vagy kevés folyadékbevitel esetén – hajlamosak olyan szövetekben felhalmozódni, melyek vérkeringése kevésbé intenzív. Itt hosszútávon szövetkárosító hatást fejthetnek ki, ami gyulladással jár.

Ennek rendezésére, kivédésére, a méreganyagoktól való gyorsabb megszabaduláshoz remek megoldás a sport és a mozgás, mely a vérkeringés gyorsításával segíti a tisztulási folyamatainkat. Rendszeres és aktív mozgás a Toman Diet életmódprogram második szakaszától is kifejezetten ajánlott. Az egyik ilyen hatásos mozgásformát Geoway tréningjeink alkalmával biztosítjuk, mely ötvözi az infraszauna és a kardió edzés összes jótékony hatását.

Tisztítókúrához alkalmas gyógynövények, akár keverék formában is: diólevél (Juglans regia), nagy csalánlevél (Urtica dioica), bodzavirág (Sambucus nigra), nyírfalevél (Betula pendula), tejoltó galaj (Galium verum), gyújtoványfű (Linaria vulgaris), kis ezerjófű (Centaurium erythraea), fekete ribizli levél (Ribes nigrum).

Lássunk egy kis gyakorlati segédletet mindehhez:

Meddig tart egy tisztítókúra?

  • Időtartama: minimum 1 -, maximum 1,5 hónap.

Milyen gyógynövényeket és hogyan alkalmazzunk a kúra ideje alatt?

Vannak gyógynövények, melyeket külön érdemes fogyasztani ahhoz, hogy a bennük lévő hatóanyagok optimálisan kifejthessék hatásukat. Illetve vannak olyanok, melyek remekül párosíthatóak keverékként, egymás hatását erősítve.

  • REGGEL: A Diólevél / Nagy csalánlevél / Tejoltógalaj / Kis ezerjófű / Fekete ribizli levél / Bodzavirág kiváló párosítás. Érdemes a napot éhgyomorra ezzel az általános méregtelenítő teakeverékkel indítani. Fogyasztandó mennyiség: 1 csésze (2,5 dl) a kúra teljes ideje alatt. A keverék 1-1 arányban javasolt, ez a következőképpen néz ki. A legegyszerűbb előre nagyobb mennyiségben elkészíteni havi adagunkat. Ehhez egy üvegre lesz szükségünk, melyet úgy töltünk meg, hogy a felsorolt teákból mindig 1-1 evőkanállal rakunk mindaddig, míg az üveg telítődik. Gézlappal fedjük le. Vagy akár ki is adagolhatjuk magunknak tölthető vegyszermentes filterekbe. Ezeket fénytől védjük.
  • DÉLUTÁN: A nyírfalevél teát, mely a legszelídebb veseregeneráló- és tisztító, érdemes külön fogyasztani, méghozzá a délután folyamán lassan elkortyolgatva. Fogyasztandó mennyiség: 1 csésze (2,5 dl) a kúra teljes ideje alatt.
  • A KÚRA ELEJÉN ESTE: Ugyanez vonatkozik a gyújtoványfűre is, mely bélrendszerünk tisztításáért felel. Őt csak este, némivel lefekvés előtt érdemes inni mindaddig, míg másnapra enyhe hasmenést nem okoz, megszabadítva bennünket a felesleges salakanyagoktól. Van, akinek 1, van, akinek 3 bögre hoz megoldást anyagcsere gyorsaságának függvényében. Fogyasztandó mennyiség: 1 csésze (2,5 dl). Ha másnapra nem gyorsítja fel az emésztést, következő este is igyunk 1 csészével. Ha még akkor sem, egy harmadikkal, de egyszerre sohasem többet.  A kúra ideje alatt további használata nem javasolt.

Hogyan készítsük el a teákat?

A teafüvet leforrázzuk 2,5 dl forrásban lévő vízzel, 15 percig hagyjuk lefedve ázni. Utána pedig leszűrjük. Ízesítés és fémszűrő használata nem javasolt, ugyanis ezek roncsolják a hatóanyag összetételt. Érdemes mindig frissen fogyasztani.

Fontos! Terhesség és szoptatás ideje alatt semmilyen tisztítókúra nem javasolt.

Mindenkinek jó őszi tisztulást és sok sikert a kúrához, ha belevág!