Toman Diet fehérjék
Táplálkozástudományi szemmel a fehérjékről
2020-02-27
Mákos guba Toman módra
2020-03-08
Orsi naplója

Egy kismama vallomása

A sikeres fogyókúra titka, hogy jókor kezded

Az első évem a babámmal felfoghatatlan volt. Egy olyan hullámvasút mindenféle szempontból, amire azt hiszem akkor sem lettem volna felkészülve eléggé, ha olvasok erről előre. De még olvasni sem olvastam. A barátnőim pedig, akik előttem jártak a tapasztalatban tapintatosabbak vagy szemérmesebbek voltak annál, minthogy beszéljenek arról, ami történt velük. A hormonok és a gyereked egyszerre űzik veled huncut kis játékaikat. Én elképesztően érzékeny lettem, és sokáig fel sem fogtam, hogy mi is történik. Nem tudtam fegyelmezetten táplálkozni, mert egészen egyszerűen azzal voltam elfoglalva, hogy életben tartsam magunkat, hogy altassak, hogy a férjemnek azért készüljön némi melegétel, legalább estére, hogy a gyerekágy letelte után úgy térjek vissza az egyébként rendkívül kényelmes, otthonról is végezhető munkámba, hogy lehetőleg ne kelljen a környezetemnek egy szórakozott kismamát tolerálni.

A Toman módszer nálam már korábban működött, a szoptatás végét kellett csak megvárni. Azt reméltem, hogy ez Matyi egy éves korában bekövetkezhet. 

Erre persze alig láttam esélyt, amikor még 10 hónapos korában ötször szoptattam egy nap, de csodával határos módon épp úgy lett, ahogy azt sokan mondták: „A szoptatást fejben neked kell elengedni. Ha te arra kalibrálod magad, hogy egyéves korában abbahagyod, akkor a babád ezt érzi, és ezt meg fogjátok tudni csinálni.” Ez az állítás igaz lett. Ahogy az is, hogy abban a pillanatban, amikor már nem szoptatsz, el fogja hagyni az éjszakai szopizást, és át fogjátok aludni az éjszakát. Lehet, hogy valakinél ez másként van. Nincs két egyforma gyerek, nincs két egyforma élethelyzet. Velünk így alakult.

Így aztán én fejben tényleg eldöntöttem, hogy ha október 21-én Matyi egy éves lesz, akkor azon a héten már egy Toman Szalonban ülök majd, és a következő héten elindulok a fogyás útján. Ha még nem vágtál bele, akkor tudd, az első két hetet elképesztően fogod élvezni. Mert napról napra leszel egyre könnyebb. Igazi flow érzés lesz, már ha lehet ezt diétával kapcsolatban mondani. Alig várod majd, hogy ráállj a mérlegre és elégedetten konstatáld az eredményt.

Addig pedig, amíg még nem kezdhetsz hozzá, ezeket javaslom neked, amit előkészítésként megtehetsz.

Fogadd el, hogy a hormonváltozás ellen nem tudsz tenni!

Ez persze durván leegyszerűsíti a dolgokat, és nincs meg hozzá a kellő szakmai felkészültségem, hogy ebbe hosszan elmélyedjek, de ha a terhesség után jól étkezel, akkor tényleg könnyen veszítesz majd a súlyodból. A tejtermelés plusz kalóriát éget el, számtalan kalkulátor van a neten, amivel kiszámolhatod a napi kalóriaszükségleted, plusz 500 kalória, és az igazságnál jársz. Ennyi kalóriát vihetsz be egy nap. Én azt hiszem ennek a sokszorosát vittem be, nem véletlen tehát a hízásom. Van barátnőm azonban, akinek a pajzsmirigy működése felborult. Ez a szülés utáni pajzsmirigygyulladás. Ezzel kapcsolatban azért nem megúszható az orvosi segítség. 

Amíg a babád többször kel fel éjszaka, fogadd el, hogy kimerültebb leszel. Matyira én mindig azt mondom, hogy átlagosan könnyű, átlagosan nehéz. Nem aludta át az éjszakát négy hónaposan, de nem is kellett hozzá hatszor kelni. De az, hogy én a napi 7-8 órát három menetben aludtam meg, pont elég volt arra, hogy két hormon szintje változzon. Egyik a ghrelin, mely megemelkedik, miközben ingerli a hipotalamusz éhségközpontját. A leptin pedig, mely a jóllakottság érzéséért felelős és a zsírszövetekben termelődik, csökken. Ez is befolyásolja a hipotalamuszt. Ezért aztán egyszerre fokozódik az éhségérzet, miközben még az anyagcsere is lassul. Nem csoda, hogy sok kismama cukorral és szénhidráttal pörgeti magát, mert másként tényleg az az érzése, hogy felborul a fáradtságtól.

Amíg legalább nagyjából nem tudod azt mondani, hogy pihentető az alvásod, addig azt hiszem, hogy a fogyókúra is sokkal nehezebb lesz. De ahogy fentebb is írtam, van remény. Ha eldöntöd, és abbahagyod a szoptatást, akkor lehet, hogy veled is épp az lesz, mint velünk. Átalusszátok majd az éjszakát, és máris megteremtődnek a sikeres diéta feltételei.

Teremts magad körül csendet!

Az anyafórumokat azt hiszem két hónap után hagytam ott. Tudom, hogy van, akinek támasz. Engem zavart a sok információ, ami még nem érint, a sok betegség, ami minket lehet, hogy el is kerül, de azt hiszem legjobban a „Mamik!” megszólítás zavart. Nincs ennél sokkal jobb, én értem. Mi mást lehetne írni. Valóban nekem sincs jobb ötletem. 

Aztán szépen leszoktam arról is, hogy olyan kismamákat nézegessek, akik balerinák voltak, jógatanárok vagy fitneszmodellek, ne adj isten luxusfeleségek. Nyilvánvalóan egy hónap után az ő teste másként néz ki, mint az enyém. Életének jó részét a feszes izomzatával tölti ilyen-olyan, egyébként nem feltétlenül elítélendő motivációból, én olvasni mindig jobban szerettem, és a mostani életemből is jobban hiányzik a könyv, mint az ellipszis tréner. Egészen egyszerűen nem idegesítettem fel magam azon, hogy őket kövessem és azon agyaljak, hogy ha mindenki másnak sikerül nem szétcsúszni, akkor velem mi lehet a baj.

Gondold végig, miért csinálod!

Ha a három legfontosabb érvet kellene kiemelnem, ami miatt már nagyon, nagyon, nagyon vártam, hogy újra a régi formámban legyek, azok ezek lennének. 

  1. Fájt a térdem.
    Azt hiszem nagyjából a terhesség második felével együtt másfél évet éltem egy olyan súllyal, ami megterhelte az ízületeimet. Nem jó érzés úgy felkelni, hogy kicsit még bicegsz, és olyan rozsdásnak érzed magad, mert az rendben, hogy nem te vagy az a kismama, aki fiatalon szült és a tested más, mint egy húsz vagy harminc évesé, de azért ne is te legyél az, aki majd botorkálva megy az első szülőire.
  2. Van egy púderszínű, pliszé szoknyás nyári ruhám, ami már két éve nem volt rajtam.
    Szeretném felvenni még. Ez az igazság. Mert jól áll, mert szeretem, mert szépnek érzem magam benne, és mert szeretném újra szépnek érezni magam benne.
  3. A végére hagytam a legfontosabb érvet. Az nem fordulhat elő, hogy ne készüljenek rendes, normális fotók rólam és Matyiról, amin valóban látszódom, amin fesztelen vagyok, amiből sugárzik az öröm és boldogság, amit minden fáradtság és kimerültség ellenére valóban érzek. Az nem fordulhat elő, hogy amikor nézzük a sok videót és képet, akkor alig valamelyiken vagyok rajta, mert utáltam, amikor fotóznak és utáltam volna látni, hogy milyen voltam.

Amikor elcsábulnék valami tiltólistás dologra, akkor egyébként ez a legütősebb kártyám. Mert a térdízületem valószínűleg megszokta volna a terhelést, és minden bizonnyal lehet csinos, két mérettel nagyobb ruhát kapni. De az nem fordulhat elő, hogy nincs a családunkról olyan kép, amin jól érzem magam bőrömben.

Én ezért csinálom. Akkor kezdtem el, amikor a testem fizikai síkon lehetővé tette és akkor kezdtem, amikor mentálisan készen álltam rá. 

Kezdd el te is, amikor itt az ideje!

Most 10 kg-nál járok. Picit lassult a fogyásom, de ez összetett, és majd mesélek erről is.

Szeretettel, 

Orsi