(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Növényi tejek

Objektíven a növényi italokról

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Manapság egyre többen választják- különböző okok miatt- a hagyományos tehéntej helyett a különböző növényi italokat. Tejfehérje allergiában szenvedők- a tejtermékek étrendből való kiiktatása miatt- kizárólag növényi eredetű termékek közül választhatnak, de a laktózintoleranciás egyének is gyakran választják a laktózmentes termékek helyett ezeket az élelmiszereket. Ismerkedjünk meg tehát behatóbban ezekkel a termékekkel!

Általánosságban elmondható a növényi italokról, hogy nem tartalmaznak koleszterint, viszont hiányosak fehérjében, valamint néhány olyan vitaminban és ásványi anyagban is, amelyekből a tejtermékek igen nagy mennyiséget tartalmaznak. Ilyen például a kalcium, a D-vitamin, B12-vitamin, valamint a jód. Ezek igen fontos szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében, ezért mindenképpen figyeljünk más forrásból történő bevitelükre!

A fehérjék jó forrásai a húsok, halak; természetes jód források lehetnek a tengeri halak, a tenger gyümölcsei vagy például a tojás. Tejtermékmentes étrend esetén a kalciumhoz hozzájuthatunk a különböző olajos magok (pl. szezámmag, mák, dió, mandula- és az ebből készült mandulaital), a szardínia fogyasztásával, de a növényi tejitalok is tartalmazhatnak bizonyos mennyiségben hozzáadott kalciumot.

B12-vitamint nemcsak a tejtermékek, hanem az összes állati eredetű termék tartalmaz, így ennek bevitele – abban az esetben ha a tejtermékeken kívül fogyasztjuk a húsokat, halakat, tojást- nem okoz problémát. Fontos, hogy tejallergia esetén a marha- valamint a borjúhús keresztallergiát okozhat, így fogyasztásukkor számoljunk ennek lehetőségével!

Milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek a különböző növényi tejitalok?
Ahogy az már fentebb említésre került nem tartalmaznak koleszterint, így a növényi italok jól beépíthetőek a koleszterinszegény étrendbe is.

Zabtej
A zabital rendelkezik a zabpehely számos pozitív tulajdonságával- így kiemelkedő magnézium-, kálium-, kalcium-, vas- és foszfor forrás; valamint gazdag E- és B-vitaminokban is. Rosttartalma képes csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét, valamint segítség lehet a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyban tartásában is; mindezek mellett hozzájárul az egészséges bélműködéshez is. Fogyasztása igen sokrétű lehet- önmagában vagy kávéban, de akár sütemények, ételek készítéséhez is remekül felhasználható.

Mandulatej
A mandulaital jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, valamint omega-3 zsírsav tartalma hozzájárul a szív-érrendszer egészségének védelméhez. Kalciumtartalma hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez- de vegyük figyelembe, hogy csak kisebb mennyiségben található benne kalcium, valamint D-vitamin, mint a hagyományos tehéntejben! Gazdag E-vitaminban- amely fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik- valamint vasban és magnéziumban is; rosttartalma segíti a bélműködés egészségét. Káliumtartalma fontos az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Szójatej
A szójaital talán az egyik legismertebb és legkönnyebben elérhető növényi tejital. Izoflavon tartalma révén segíthet a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzését, azonban figyeljünk arra, hogy bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes hatást képes elérni! Az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) emiatt napi 25 grammnyi mennyiségben határozta meg a kockázat nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét- ezt a mennyiséget kb. 8 deci szójatej tartalmazza. A szójaitalok sem tartalmaznak koleszterint valamint telített zsírsavakat, viszont telítetlen zsírsavakban gazdagok- így omega-3 és omega-6 zsírokban. Emellett tartalmaznak kalciumot, magnéziumot, valamint káliumot.

Rizstej
A rizstej gluténmentes, könnyen emészthető, édeskés ízű. Nyugatatólag hat az idegekre a benne található triptofánnak és egyéb anyagoknak köszönhetően. A rizstej nem tartalmaz kalciumot, ezért annak pótlásáról külön kell gondoskodnia. Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, ugyanis nem tartalmaz koleszterint.

A növényi italok nem igényelnek hűtést, így hosszabb utazások alkalmával sem kell lemondanunk róluk. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a termékek címkéjéről, és – amennyiben lehetséges- olyan italokat válasszunk, amelyek kalciummal, esetleg D-vitaminnal is dúsítottak!

Éves szőrtelenítés bérlet