(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Hogyan együnk húst?

Objektíven a húsevésről

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Az utóbbi pár évben egyre inkább előtérbe került a húsevés problémája. Elsősorban az etikai valamint a gazdasági szempontok kerültek az érdeklődés központjába, azonban számos egészségügyi szempontból is érdemes megvizsgálnunk a kérdést. 

A hús alapvető táplálékunk, az utóbbi közel fél évtizedben világszerte megháromszorozódott fogyasztása. Értékes fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrást jelent szervezetünk számára. Természetesen a hús fajtájától, az elkészítés módjától, valamint az elfogyasztott mennyiségtől függően lehet egészséges, de egészségtelen is a húsfogyasztás. 

Napi fél kiló sovány hús elfogyasztása fedezi az ún. esszenciális aminosav szükségletünket, valamint a szükséges fehérjemennyiség negyedét. 

Miért javasolt a mértékletes húsfogyasztás? 

Mert a különböző húsfélék jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamincsoport tagjait. Különösen értékes B12- vitamin tartalmuk, hiszen ehhez a létfontosságú vitaminhoz kizárólag az állati eredetű termékek fogyasztásával juthatunk. Ezen kívül számos ásványi anyagban is gazdagok (pl. vas, cink, szelén). A vashiány, valamint ennek következménye a vérszegénység elsősorban a táplálkozásra vezethető vissza. A húsok a vasat jól hasznosuló formában tartalmazzák. Felszívódását segíti pl. a C-vitamin, így ne feledkezzünk meg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásáról sem- különösen ajánlott a húsételek mellé valamilyen salátafélét is fogyasztani. 

A sertéshús B1- vitamintartalma ötszöröse más húsokéhoz képest; ezen kívül kiemelendő A- és D-vitamin tartalma is. Mindezek alapján tehát bátran építsük be étrendünkbe a sovány sertéshúsokat is- ilyen pl. a karaj vagy a sertéscomb. 

Minden étkezésünk tartalmazzon valamilyen húsfélét? 

Bár a fentiek alapján kiderült, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben elfogyasztott húsfélék a kiegyensúlyozott étkezés részei, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden étkezésünknek kötelezően tartalmaznia kellene valamilyen húsárut. Annál inkább, hiszen így könnyen kiszorulhatnak étrendünkből a többi, szintén teljes értékű fehérjeforrást jelentő élelmiszerek- így pl. a tejtermékek vagy a tojás. Ne feledkezzünk meg a halfogyasztásról sem, hetente minimum egyszer ajánlott valamilyen halételt beiktatni étrendünkbe, lehetőség szerint tengeri halból készítve. Ezek nagy mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára fontos telítetlen zsírsavakat. 

A túlzásba vitt húsfogyasztás kockázatai

Elsősorban a túlzott mértékű vörös húsfogyasztás, valamint a feldolgozott húskészítmények fogyasztása növelheti a vastag- és végbélrák, valamint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. A hiedelemmel ellentétben – miszerint csak a nem megfelelő szénhidrátbevitel okozhatja a 2-es típusú cukorbetegséget- a mértéktelen vörös hús – és feldolgozott húskészítmények is emelhetik a betegség kialakulásának rizikóját. 

Különösen a belsőségek, a füstölt húsáruk, a zsírosabb húsfélék gazdagok purinban. A köszvény a purinanyagcsere zavara, amelynek következtében a húgysav kiválik a különböző szövetekben, fájdalmat, duzzanatot, mozgáskorlátozottságot eredményezve. Különösen a zsíros húsok képesek a köszvényes roham kiváltására. 

Vegetáriánus étrend- mire érdemes figyelni? 

A vegetáriánus étrendnek több változata létezik: legenyhébb a szemivegetáriánus, legszigorúbb a vegán étrend. Abban az esetben, ha tejterméket, tojást és halat fogyasztunk, csupán a különböző húsételeket és feldolgozott húskészítményeket kerüljük, szervezetünk hozzájuthat minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és esszenciális aminosavhoz. 

Ha azonban minden állati eredetű terméket mellőzünk, akkor elsősorban az esszenciális fehérjék, a vas, a B12- vitamin, a kalcium, a D-vitamin, valamint a cink megfelelő bevitelére szükséges odafigyelnünk. Az egészséges szív- és agyműködéshez szükséges omega-3 zsírsavak elérhetőek a különböző növényi olajok, valamint olajos magok révén. 

A szükséges kalciumbevitel (felnőtteknek napi 1000 mg) fedezésére választhatunk különböző, kalciummal dúsított termékeket (pl. gabonapelyhet), azonban figyeljünk arra, hogy felszívódásához szükséges a megfelelő mennyiségű D-vitamin is. 

Fentiek alapján tehát elmondható, hogy a jó minőségű, mértékletes húsfogyasztás, megfelelően elkészítve hozzájárul egészségünkhöz, valamint kiegyensúlyozott táplálkozásunkhoz. A hús minőségét befolyásolják a tartás körülményei is: lehetőségeinkhez képest válasszunk megbízható forrásból, háztáji tartásból származó húsárut.