(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Nyirokrendszer

Nyirokrendszerünk egészsége – sokat tehetünk érte!

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A nyirokrendszer kettős feladatot lát el szervezetünk működésében: egyrészt a vénás rendszer (tehát a vérkeringés) kiegészítéseként elvezeti a szövetközötti folyadékot; másrészt a nyirokerek, valamint a nyirokszervek az immunrendszer részeként a különböző fertőzések elleni védekezés kulcsfontosságú szereplői.

A nyirokrendszer működése
A vérkeringéssel ellentétben- ahol a folyadék kétirányban áramlik testünkben- a nyirokrendszer csupán egyirányba keringeti, mozgatja folyadéktartalmát. Keringése során különböző nyirokszerveken halad keresztül, amelyek kiszűrik és ártalmatlanítják a különböző idegen mikroorganizmusokat.

Melyek ezek a nyirokszervek?
Testünkben több száz ilyen “szűrőállomás” található, talán a legismertebbek ezek közül a torokmandulák, a lép, a nyirokcsomók, valamint az ún. csecsemőmirigy.

A nyirokrendszer betegségei
A nyirokkeringéssel kapcsolatos problémák lehetnek igen banálisak- ilyen például a legtöbbünket érintő cellulit, tehát a narancsbőr-, de állhatnak igen komoly betegségek is a háttérben- például a nyirokcsomók daganata.

A cellulit tulajdonképpen a kötőszövet ödémája, amelynek számos oka lehet- így például a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, de genetikai öröklődés is állhat hátterében.

A már kialakult cellulit kezelése több fronton történhet: rendszeres testmozgás bevezetésével, kiegyensúlyozott étrendre való áttéréssel, valamint- kiegészítésképpen- különböző testkezelő praktikákat is bevethetünk.

Az ún. hullámmasszázs – mely nálunk is elérhető – segít csökkenteni a narancsbőrt, feszesíti a bőrt, valamint képes csökkenteni a szöveti ödémát is.

A vákuumkezelés – melyet szintén megtalálhatunk a Toman Shape szolgáltatásai között – segíti a makacs, lerakódott salakanyagok felszabadítását és a nyirokrendszerben való elszállítását.

Természetesen a narancsbőr elleni testkezelések nem egyetlen alkalom után fognak eredményt láttatni, így- akárcsak a testmozgás illetve az étrend esetén- hosszú távon kell gondolkodnunk.

A nyirokcsomók megnagyobbodása általában nem utal komolyabb betegségre, gyakran tapasztalhatjuk nyaki nyirokcsomóink megnagyobbodását egy-egy felső légúti megbetegedés alkalmával.

A megnagyobbodás hátterében a kórokozóval szembeni védekező mechanizmus áll, melynek során a nyirokcsomókban található fehérvérsejtek gyors szaporodásnak indulnak a fertőzéssel szembeni eredményes küzdelem érdekében.

A nyirokcsomók tartósan fennálló megnagyobbodása komolyabb betegséget is jelezhet- a háttérben állhat autoimmun betegség, különböző anyagcserebetegségek, esetleg daganatos elváltozások. Amennyiben a lezajlott fertőzést követő egy hónapon belül nem csökken méretük, valamint ha akutan észleljük méretük növekedését, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Mit tehetünk immunrendszerünk erősítése érdekében?
A tavaszi- és a közeledő nyári- hónapok gazdag zöldség- és gyümölcsválasztékot kínálnak, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Érdemes mindig a szezonális, zsenge fajtákat választanunk, hiszen ezek tartalmazzák a legtöbb értékes, biológiailag aktív anyagot. Támogassuk szervezetünk védekező rendszerét rendszeres, napi minimum fél kilogramm friss zöldség- illetve gyümölcsfogyasztással- ha tehetjük minél sokszínűbb, változatosabb összeállításban és elkészítési móddal!

Nyirokrendszer védelme

A Toman Diéta során már az első szakasztól kezdve lehetőségünk nyílik a különböző zöldségek széles palettájáról választanunk. Emellett ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű- napi 2-3 liter- és minőségű folyadék elfogyasztásáról se!

A rendszeres, kellő mennyiségű és minőségű testmozgás- melyet a Toman Diet során már a második szakasztól beépíthetünk életmódunkba- nemcsak az alakformálást, valamint a fogyást segíti, hanem immunrendszerünket is erősíti, valamint jótékony hatással van mind a vér- mind pedig nyirokkeringésünkre.

5 napos doboz tartalma