(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Növényi csírák

Növényi csírák az étrendben

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A különféle csírákhoz ma már nem csak a bioboltokban juthatunk hozzá, hiszen egyre több élelmiszerbolt polcaira kerülnek fel ezek az igen magas vitamin- és enzimtartalommal rendelkező élelmiszerek, de akár mi magunk is könnyedén csíráztathatunk otthon különböző erre alkalmas magokat. 

A fentebb említett magas vitamin- és ásványi anyag tartalom miatt a növényi csírákat is szokás superfood-ként emlegetni. De hogyan és miért érdemes rendszeres fogyasztásuk? 

A különböző csírák igen magas koncentrációban tartalmaznak vitaminokat- elsősorban A-, B-, D-, E-, valamint K- vitamint; az ásványi anyagok közül pedig kiemelendő kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, szelén, valamint jód tartalmuk. Mindezek segítségével hozzájárulnak immunrendszerünk erősítéséhez, gyulladáscsökkentő hatásúak; valamint nem utolsó sorban fogyasztásuk preventív szerepet tölt be a különböző daganatos betegségek kialakulása ellen. 

Hogyan fogyasszuk? 

A legjobb, ha a csírákat nyersen fogyasztjuk, tökéletes lehet bármilyen salátában, szendvicsben, köretek kiegészítőjeként; de akár megszárítva és lisztté őrölve sütemények alapanyagaként is felhasználhatjuk.

Búzacsíra

Talán a legismertebb és legkedveltebb csírafajta. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint vasat, kalciumot és különböző antioxidánsokat. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy gluténtartalma miatt az arra érzékenyek nem fogyaszthatják!

Retekcsíra

A retekcsíra természetes antibiotikum, így például megfázás esetén kifejezetten javasolt fogyasztása. Foszfortartalma révén segíti a bőr regenerálódását. Vízhajtó hatása hozzájárulhat a kisebb vesekövek kiürüléséhez. 

Növényi csírák

Csírák

Brokkolicsíra

Kiváló immunerősítő és keringésjavító hatású; fogyasztása- akárcsak maga a brokkoli- hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez. Fogyasztásával segíthetjük az emésztés normál működését, valamint csontjaink egészségét is. 

Hagymacsíra

Hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Antibiotikus hatása révén segíti a gyógyulást a különböző gyulladásos állapotokban, valamint fekély esetén. 

Babcsíra

Elsősorban a szív-érrendszeri betegségben szenvedőknek javasolt fogyasztása. Rosttartalma segíti az emésztést, valamint a vér koleszterinszintjének csökkentését. 

Hogyan csíráztassunk otthon?

Néhány egyszerű szabály betartásával mi magunk is könnyen kihajtathatjuk a különböző csírákat. Ha beszereztük a csíráztatásra alkalmas magokat, áztassunk be egyszerre annyit, amennyi egy szűrő alján elfér egy rétegben. A csomagoláson feltüntetik, hogy mennyi ideig szükséges áztatni- az időtartam néhány órától egy napig terjedhet.

Miután letelt az áztatás ideje, helyezzük a szűrőt egy vízzel teli tálra- ez azért szükséges, hogy a párolgó víz nedvesen tartsa a magokat. A csíráztatás idejét szintén megtalálhatjuk a csomagoláson. A magokat érdemes naponta kétszer átmosni. A csíráztatáshoz az ideális hőmérséklet 18-20 °C, a magok lehetőleg árnyékos helyen, a tűző naptól védve legyenek. 

Fentiek alapján láthatjuk, hogy mindenképp érdemes beépíteni étrendünkbe a különböző csírákat- hiszen nemcsak színesítik étkezéseinket, hanem egészségünkhöz is nagyban hozzájárulnak.