Sportolóként nem csak az eredményeimmel, hanem az életmódommal is példát mutatok!
2019-07-09
Étkezés psort előtt
Étkezés edzés előtt és után: mit, mikor, mennyit?
2019-07-12
Napozás

Hogyan napozzunk?

A nyárhoz, különösen pedig a nyaraláshoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a napozás. Mi tagadás: szeretjük a napot, és erre igen jó okaink vannak. A napfény kedélyjavító hatású, emeli szervezetünkben a boldogsághormon szintjét, továbbá a D-vitamin termelődéséhez is nélkülözhetetlen. Ugyanakkor az ideálisnál hosszabb napfürdőzés káros hatású; leégéshez, a bőr idő előtti öregedéséhez, DNS-károsodáshoz, sőt, akár bőrrákhoz is vezethet. Mindezek fényében adódik a kérdés: mit érdemes megfontolni napozás előtt, alatt és után?

Először is, már a nyaralást megelőzően is fogyasszunk antioxidánsokban gazdag élelmiszereket! Ez talán furcsán hangzik, de nagyon is van értelme. A napozás során bőrünket ibolyántúli (idegen szóval ultraviola, rövidítve UV) sugárzás is éri – enélkül sem barnulni nem tudnánk, sem D-vitamint nem volnánk képesek előállítani –, ami a szabad gyökök gyors és potenciálisan káros mértékű feldúsulásával jár. Az antioxidánsok ez ellen nyújthatnak védelmet. Gazdag forrásaik közé tartoznak többek között a bogyós gyümölcsök, a dió, a kávé, az étcsokoládé és a kakaó, a zöld tea, egyes hüvelyesek és gombák, továbbá a lila, piros, zöld és narancssárga színű zöldségek. A halakban gazdag étrend – főként magas omega-3 zsírsavtartalma okán – szintén csökkenti a leégés kockázatát.

Bőrünket igyekezzünk fokozatosan hozzászoktatni a napsütéshez. Semmiképp ne feküdjünk ki órákra a napra! Naptej nélkül legfeljebb 10 percet – ha már van egy kis alapszínünk, akkor is maximum 15 percet – ajánlott napozni. Ennyi idő elegendő a D-vitamin-termeléshez; ezt követően viszont mindenképp kenjük be magunkat a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú fényvédő krémmel. Válasszunk olyan gyártmányt, amely az UV-A és UV-B sugarak káros hatásai ellen is véd. Ügyeljünk rá, hogy minden, a napsugárzásnak kitett bőrfelületre egyenletesen jusson belőle, egyetlen négyzetcentiméter se maradjon ki! Napozás után pedig zuhanyozzunk le, majd kenjük be bőrünket hidratáló balzsammal.