(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata

Mit (t)együnk, ha már unjuk a rizst? Válasszuk például bulgurt!

A hajdináról szóló cikkben már említettem, hogy a Toman Diéta harmadik szakaszától mértékkel ugyan, de már fogyaszthatóak bizonyos köretek is. A korábban már taglalt hajdina mellett ezek közé tartozik a bulgur is, amely tulajdonképpen tört búza. Bár a nevéből egyből nem gondolnánk, de a bulgur glutént tartalmaz, így a hajdinával ellentétben csak azok tudják beilleszteni az étrendjükbe a diéta harmadik szakaszától, akik nem gluténérzékenyek.

Szántó Diána

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

A bulgurt elsősorban a rizs helyettesítésére használhatjuk. A két alapanyag tápanyagtartalma közel azonos, azonban a bulgur gazdagabb rostokban, egy csészényi mennyiség fedezheti a napi rostszükséglet kb. egy negyedét. (100 gramm bulgur tápanyagtartalma: 342 kcal; 12 gramm fehérje, 76 gramm szénhidrát, 1,3 gramm zsír, 18 gramm rost – ezek alapján elmondható, hogy nagyon jó fehérje- és szénhidrát forrás, zsírtartalma pedig alacsony.) A bulgur glikémiás indexe jóval kedvezőbb, mint a fehér rizsnek, valamint gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, továbbá rostban és fitonutriensekben* is. Jó B- és E-vitamin forrás, valamint vastartalma sem elhanyagolható (2,5 mg/100 g). A felnőttek napi vasszükséglete férfiak esetében 12 mg, nők esetében 15 mg, így pl. 10 dkg bulgur étrendbe iktatásával a napi szükséglet mintegy 1⁄5-ét fedezhetjük.

Ásványi anyagai közül kiemelendő a magnézium (164 mg/100 g) is. Egy átlagos felnőtt napi magnézium igénye 375 mg, 10 dkg bulgur elfogyasztása ennek kb. a 40%-át fedezi.

A bulgurt számos étel elkészítéséhez felhasználhatjuk: levesekhez, péksüteményekhez, de fogyaszthatjuk köretként, valamint a különböző töltelékes, rakott ételekhez is. Sokan nem csak a rizst helyettesítik vele, de a kuszkuszt is.

Rosttartalma hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához, a vércukorszint kiegyensúlyozott szinten tartásához, valamint hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is. Fitonutriensei antioxidáns hatásúak, a rostok jótékony hatását kiegészítve segítenek a keringési, daganatos, gyulladásos betegségek kialakulásának megelőzésében.

*növényi hatóanyagok (pl. karotinoidok, flavonoidok)

Ha még nem olvastad Szántó Diána dietetikus korábbi, Régi-új ismerős köret: a hajdina című cikkét, ide kattintva megteheted: https://www.tomandiet.com/magazin/regi-uj-ismeros-koret-a-hajdina/

 

Ital akció