Dietetikusunk válaszol

Bemutatkozik Bencze Mária, a Toman Diet szakembere

Mire ügyeljünk a fogyás alatt a Toman Diet dietetikusa szerint?

Gyors kérdések, gyors válaszok. Bemutatkozik Bencze Mária, a Toman Diet dietetikus szakembere.

A diéta eleje nagyon egyoldalú. Szinte nincs szénhidrát, és zsír. Nincs ennek valamilyen veszélye?

Az első szakaszban a fogyás intenzív megindulása érdekében valóban kevesebb a szénhidrát és a zsír, mint az átlagos táplálkozási szokásokban van, de ezt hamarosan követi az a 3 fázis, amiben fokozatosan visszaépül minden nyersanyag, minden élelmiszer az egészséges táplálkozásnak megfelelő mennyiségben és minőségben. Így innentől kezdve a fokozatos, lassabb ütemű súlyvesztés vagy normalizálódás folyamata megy végbe, ami tartós, hosszú évekre szóló eredményt hoz.

Mozgás nélkül is működhet a fogyás? Mindenképpen kell mozogni?

A testsúly változását a bevitt energia és a leadott energia aránya határozza meg. Ha több a felhasználás, mint a bevitel, akkor testsúlycsökkenés lesz az eredménye. Ezt elérhetjük testmozgás fokozásával illetve az elfogyasztott, megevett energia csökkentésével. Az ideális, ha mindkét lehetőséget kihasználjuk, illetve a mozgásnak más pozitív élettani hatása miatt is fontos szerepe van. Így mindenképp javasolt.

Van-e olyan étel, amitől örökre el kell búcsúzni?

Egészséges embereknél, tiltott vagy ún. “rossz” étel, élelmiszer nincs, minden a mértéken és a minőségen múlik. Természetesen azért vannak ajánlott, és kevésbé preferált élelmiszereink.

Ha a diéta során megáll a fogyás, hogyan tudjuk újra elindítani a folyamatot?

A z étrend megváltoztatása után van egy teljesen természetes stagnálási stádium. Nem igényel különösebb tennivalót. El kell fogadni, hogy most éppen az van, és továbbra is ki kell tartani a megbeszélt elvek mellett a táplálkozásban. Folytassuk a rendszeres testmozgást is.

Mi történik az anyagcserénkkel?

A fehérje gyorsítja az anyagcserét.

A diéta alatt mikortól válik kiegyensúlyozottá a táplálkozásunk?

Kiegyensúlyozott akkor egy táplálkozás, ha semmilyen nyersanyagcsoportot sem zárunk ki az étrendből. Az utolsó fázis már teljesen rávezet az átlagos táplálkozásra.

Mikortól eszünk zsírt és szénhidrátot is a megfelelő mennyiségben?

A diéta első szakaszát leszámítva végig változatosan étkezünk, többféle nyersanyagot, többféle konyhatechnológiát alkalmazva.

Miben más egy Toman müzliszelet, mint az amit a boltban kaphatunk?

A Toman müzliszelet szénhidráttartalma lényegesen kevesebb, a fehérjetartalma pedig jóval több, mint egy átlagos összetételű hasonló gabonaszeleté.

Optimálisan mennyi folyadékfogyasztás szükséges?

A folyadékszükségletet sok minden meghatározza, testsúly, időjárás, fizikai aktivitás, életkor stb., de általánosságban elmondható, hogy felnőttek esetében a 1,5 liter folyadék a minimális szükséglet a napi veszteséget figyelembe véve, amelyet a vese, a tüdő, a bőr és az emésztőrendszer választ ki.