Ünnepi alkalmak, szülinapok, különleges események és a fogyókúra

Ünnepi étkezés

Miért nehéz tartani a diétát a hétköznapokon túl?

Érdemes foglalkozni az étvágy titkaival, hiszen ha meglátjuk a mögöttes összefüggéseket, sokkal könnyebben birkózunk meg a velünk szembejövő kísértésekkel is.

Biztosan te is voltál már úgy diétád kezdetén vagy épp javában, hogy a terített, ételektől roskadozó családi vagy ünnepi asztalnál találtad magad. Amit vagy te rittyentettél oda száz fogásával vagy épp neked is felkínáltatott.

A közeg által archaikus élmények is a felszínre törnek. Az étkezés kultúrateremtő életműködés is egyben, így aztán egyáltalán nincs könnyű dolgunk előrukkolni a kínált vagy mindenki által elfogyasztott étel visszautasításával arra hivatkozva, hogy nekünk speciális étrendünk van, így valamennyire kimaradnánk a közösségi ízélményekből, köszönjük szépen. Mindenhogyan különcködésnek fog tűnni, amit nem néznek jó szemmel se a jelenlévők, sőt voltaképpen mi magunk sem. De miért is? Mi az, ami még nagyobb lelki nyomásként nehezedik ránk azon túl, hogy ínycsiklandó falatoknak kell(ene) ellent állnunk?

A jó hangulatú családi vagy rendre ismétlődő ünnepi étkezések az otthon biztonságos melegének és a meghitt összetartozásnak nélkülözhetetlen kellékei. Az evés mindnyájunk számára kapcsolatépítő eseménynek számít, ahol az orális anya-gyermek kapcsolat köszön vissza. A szerető anya megetet, a hálás kisbaba elfogad, eszik.

Az evési szokásokat tekintve a növényevő előd független és magányos volt, a vadászó életmód lett az, amely létrehozta a társasági lakomázást, úgy 2-2,5 millió évvel ezelőtt. A legtöbb kultúrában elterjedt szokás az étel szeretettekkel való megosztása. A latin „compania” (társaság) szó eredeti jelentése „kenyérmegosztás”. A görög „symposium” „közös boráldozatot” jelent, amint közös áldozati étkezésekkel kötöttek össze. A magyar „komatál” is olyan ételegyüttes, amit a barátság jeléül küldenek egymásnak a fiatalok.

Édes anyanyelvünkben számtalan étkezéssel kapcsolatos kifejezés, szólás és metafora jelenik meg, ami a táplálkozás kapcsolatépítő voltára hivatott felhívni figyelmünk:

  • a szerelmesek egy tányérból esznek és nyalják-falják egymást
  • nem sok szót esznek meg együtt azok, akik haragszanak egymásra
  • egy tálból cseresznyéznek, akik kedvelik egymást
  • ha valaki aranyos, akkor meg kell zabálni
  • nem tudni mit eszik rajta, ha nem értjük valaki miért szimpatizál valakivel
  • kenyértörésre viszi a dolgot, sőt nem csak ágytól, de asztaltól is megválik az, aki elszakad egymástól egy hosszabb párkapcsolatban
  • a megosztotta vele a kenyerét, érdek nélküli kapcsolatra utal
  • a kenyeres pajtások pedig mély baráti viszonyt ápolnak egymással

Családi, baráti összejöveteleink csúcspontja ma is a közös étkezés. Legyen az ebéd, vacsora, grillezés, raclettezés, pizza rendelés, bográcsozás vagy szalonnasütés. Az esküvők fénypontja a lakodalom, az érettségit bankett követi, a temetést tor.

A közösen elfogyasztott étel által a felek úgy válnak fizikálisan és spirituálisan is eggyé, hogy az ételük közös. A pertu ivás is erre az analógiára épül. Azonos ital fogyasztása során tegeződnek össze, ahol a kötelék és a kötelezettség azonossá válik.

Egy családi, ünnepi étkezés esetében az azonos étel elfogyasztását visszautasítani így mindmáig sértésként értelmezendő. Ha nem is tudati szinten, ám archaikus zálogként működik. Az étel adása és elfogadása magas érzelmi értékkel felruházott. A közösen elfogyasztott étel a jelenlévőkkel való azonosulást jelenti, visszautasítása elzárkózást szimbolizál magába sűrítve egy komplett civilizációtörténetet.

Így egy szénhidrátdús fogás visszautasítása, mely mondjuk épp nem illik bele abba a diétába, amibe belefogtunk, nem csak az ínycsiklandó ételről való lemondást, hanem a közösségi azonosulás élményből való kiszakadást is jelenti. És akkor még nem beszéltünk anyósunk megfagyott arcáról, amikor minimum fél napi munkájának gyümölcsét visszautasítva előkapjuk magunkkal hozott menünk egy kis dobozból.

Egyszóval az egyéni étrend megtartása közösségi étkezések alkalmával nem egyszerű feladat, akárhonnan is közelítjük meg. Ám nem is lehetetlen természetesen. A terített asztalon biztosan találunk úgy kombinálható fogásokat, amivel ha nem is teljesen, de azért tartható azt általunk választott diéta. Illetve szeretteink, baráti társaságunk körében ha kommunikáljuk célunkat, elhatározásunkat – miszerint le akarunk dobni pár kilót – támogató közegre lelhetünk. 

Éves szőrtelenítés bérlet