Miért fontos a kálium és hogyan építsük be a Toman Diet alatt?

Bódi Margó
Bódi Margó és a sikeres Toman Diet program! – Hot magazin interjú
2017-04-21
Fehérjebevitel fontossága
A fehérje, és a fehérjebevitel fontossága a Toman Diet fogyókúra alatt
2017-05-02
Kálium fontossága a Toman Diet alatt

Kálium hatása a szervezetre

Bíró Orsi molekuláris biológus és Lovászi Eszter dietetikusunk írása – a Toman Diet szakértői

Miért fontos a kálium?

A kálium a makroelemek közé tartozik, vagyis olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek több száz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége naponta.

Milyen szerepe van a káliumnak a szervezetünk működésében?
Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. A kálium létfontosságú feladatokat lát el úgy, mint az idegrendszeri jelek továbbítása, a sav-bázis egyensúly szabályozása, további szerepe az izom-összehúzódás elindításában, a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, valamint a sejtek tápanyagfelvételében van. A káliumra szükség van a vércukorszint szabályozásában, illetve az anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásában. Szükséges a gyomorsav termelődéshez, és számos enzim normális működéséhez.

A kálium szintet a szervezet összehangolt működése szabályozza, elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai vannak rá hatással. A felesleg a szervezetből a vizelettel és a széklettel távozik.

Káliumhiány:
Hányással és hasmenéssel járó gyomor- és bélrendszeri problémák, sipoly, illetve hosszú ideig tartó hashajtó- vagy vízhajtó szedés esetén könnyen káliumhiány (alacsony káliumszint, hipokalémia) jöhet létre a vérben. Erre ráerősíthet a túlzott sóbevitel, az alkoholfogyasztás, az erős izzadás és a nem megfelelő folyadékpótlás, melyek tovább növelik a káliumhiányt a szervezetben. Ezért különösen érintettek a sportolók, az idősek és a bulimiások. A káliumhiány tünetei eleinte olyan általánosak, mint a fáradtság, a fejfájás, a szédülés vagy a hányinger, később azonban székrekedés, izomgörcsök, bénulás és keringési problémák is felléphetnek.

Bármilyen súlyosan is hangzik mindez, a kálium pótlásáért nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennünk a hétköznapokban!

Káliumban gazdag ételek
Toman Diétánk során fordítsunk nagyobb hangsúlyt a magas kálium tartalmú ételekre.

Miben és mennyi található
Kimagaslóan magas kálium tartalmú zöldségek közé tartozik a petrezselyem, paraj,és a brokkoli.

Kálium tartalom 100 g élelemben
Petrezselyem: 1000 mg
Paraj : 526 mg
Brokkoli: 464 mg
Csirkehús: 359 mg
Narancs: 255 mg ( ez nem olyan fontos)

Tippek, hogy hogyan tudjuk még gazdagabbá tenni az ételünket.

Toman zöld krémlevesbe keverjünk friss parajt vagy brokkolit, hogy még gazdagabb legyen a levesünk.

Feltétként a csirkehúsra szórjunk pluszba egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és köretként készítsünk mellé brokkoli habot.

Elkészítése: A brokkolit pároljuk meg sóval, borssal fűszerezve, majd hab állagúvá turmixoljuk össze. A sovány túrót turmixoljuk össze parajjal és egy gerezd fokhagymával, majd fogyasszuk mellé snacként Toman Barbacue ízesítésű szójachipset.

Étkezésünk mellé igyunk magas kálium tartalmú ásványvizeket.

Ételek elkészítéséhez használjunk fel bátran friss csokor petrezselymet mivel, nem csak az ásványi anyag tartalma magas, hanem a C- A és E-vitamin tartalma is.