(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Masszázsfajták

Masszírozás, masszázstípusok – mikor, mire alkalmasak?

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Masszíroztatni szinte mindannyian szeretünk- kellemes kikapcsolódás tud lenni, relaxáló, harmonizáló hatású- egy jó masszázs után sokkal frissebbnek érezhetjük magunkat. Azonban azt már talán kevesebben tudják, hogy nem minden esetben szabad masszíroztatni- vannak olyan helyzetek, egészségi állapotok, amikor kifejezetten ellenjavallt a masszázs.

Milyen masszázstípusok léteznek?
Számos masszázsfajta létezik, természetesen vannak ismert és kevésbé ismert típusai. A thai masszázs az egyik legősibb módszer, időtartama 60-90 perc között mozoghat. Jó hatással van a keringésre, az izmok rugalmasságára, valamint nyugtató hatása is van. Az eljárás során a masszázs terapeuta a különböző akupunktúrás pontokra fókuszál, azokra fejt ki finom nyomást.

A svéd masszázs gyengéd, teljes testmasszázs-fajta, ideális választás lehet azoknak, akik még nem vettek részt masszírozáson, érzékenyek az érintésre vagy úgy érzik, sok feszültség halmozódott fel bennük. Erőteljes, frissítő, élénkítő masszázs; fellazítja az izmokat, kedvező hatással van az emésztésre, fokozza az anyagcserét, élénkíti a keringést.

A lávaköves masszázs lényege, hogy felhevített (kb. 50 fokos) bazaltköveket helyeznek a test energiaközpontjaira. Ez a speciális masszázs lazító, vérkeringést serkentő, stresszoldó hatással rendelkezik. A lávakövek felerősítik a masszázs pozitív hatásait, valamint a masszírozás alatt alkalmazott illóolajok is segíthetik a kikapcsolódást. Fontos, hogy a lávaköves masszázs előtt tüdőbetegségek valamint légzésproblémák esetén mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát!

A talpmasszázs ma már az orvoslásban is elfogadott módszer. Gyógyító hatása azon az elméleten alapul, hogy talpunkon minden egyes testrésznek megvan az idegvégződése; a kapcsolódó pontok masszírozása megelőző, valamint regeneráló hatású.

A különböző masszírozó eljárások alatt különféle illóolajokat is alkalmazhatnak a hatás fokozása érdekében. A kamillának nyugtató, harmonizáló hatása van; míg a levendula masszázsolajként alkalmazva enyhítheti a fájdalmakat, valamint alvászavarok esetén is hatásos lehet.

Mikor nem javasolt a masszíroztatás?
Hiába rendelkeznek számos pozitív hatással az egyes masszázsfajták, mégis léteznek olyan egészségügyi állapotok, amelyek esetén kifejezetten ellenjavallt a masszírozás. Lázas állapotban, a különböző daganatos betegségek esetén, egyes pszichiátriai kórképekben, fokozott vérzékenység, fertőző betegségek, valamint mélyvénás trombózis esetén ne masszíroztassunk!

Éves szőrtelenítés bérlet