(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Anyagcsere egyensúly

Maradj egyensúlyban – az egészséges anyagcsere

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Szervezetünk anyagcseréje a táplálkozás során elfogyasztott tápanyagok energiává való átalakítását jelenti. Egészséges anyagcsere esetén sejtjeink minden olyan szükséges tápanyaghoz hozzájutnak, amelyek nélkülözhetetlenek testünk megfelelő működéséhez. Előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor anyagcserénk nem az optimális szinten működik.

Mitől függ az anyagcsere sebessége?
Az, hogy anyagcserénk milyen hatékonysággal működik, függ az életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól, a testtömeg-összetételünktől, a genetikai adottságoktól. Általánosságban elmondható, hogy 40 éves kor felett minden 10. évben átlagosan 5%-kal csökken az alapanyagcsere- abban az esetben, ha ülő, nem túl aktív életmód jellemző ránk.

Minél nagyobb testünk izomtömege, annál gyorsabb az anyagcsere – hiszen izmainknak több energiára van szüksége, mint a zsírszövetnek.

Sokan a lassú anyagcseréjüket okolják a hízás, valamint az eredménytelen fogyókúra miatt. Fontos azonban, hogy elsősorban nem az anyagcsere sebessége, hanem az energiaegyensúly felborulása okolható a testsúly gyarapodásáért. Tehát, ha tartósan több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van, a fölösleget szervezetünk a zsírraktárakba fogja beépíteni – ezzel hízást eredményezve.

Gyakori tévhit, hogy minél jobban izzadunk, szervezetünk annál több kalóriát éget el. Izzadás során szervezetünk csupán folyadékot, valamint elektrolitokat veszít, a zsírraktárakra  nincsen befolyással. Ne tévesszen meg tehát senkit, ha szaunázás után vagy a nyári kánikulában egy-két kilóval kevesebbet mutat a mérleg, hiszen az csak a folyadékvesztésből adódik, amit rövid időn belül pótolni szükséges!

Ahogyan szervezetünk működésében minden folyamat, így az anyagcsere is akkor kellően hatékony, ha kiegyensúlyozottan tud működni. Ahogy a túl lassú, úgy a túl gyors anyagcsere sem ideális. A gyors anyagcserével rendelkező emberek képtelenek a hízásra, még akkor is, amikor az szükséges lenne.

Mit tehetünk a kiegyensúlyozott anyagcsere érdekében?
Természetesen genetikánk alapvetően meghatározza, hogy milyen típusú az anyagcserénk- azonban mi magunk is sokat tehetünk egészséges működése érdekében.

A rendszeres testmozgás számos más pozitív hatása mellett anyagcserénket is támogatja, segítségével kiküszöbölhető illetve késleltethető a kor előrehaladtával jellemző lassuló anyagcsere.

Kiegyensúlyozott étkezéssel, kerülve az egyszeri nagy ételadagok fogyasztását elkerülhetjük szervezetünk megterhelését- amit anyagcserénk is meghálál.

Kerüljük a drasztikus kalóriamegvonással járó szélsőséges diétákat! Kutatások szerint ugyanis a túl kevés kalóriabevitel mintegy harmadával csökkenti az ún. metabolikus rátát.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a mozgás és a helyesen felépített étrend mellett, azt kiegészítve támogathatják anyagcserénket. Ilyen például a gyömbér, a zöld tea vagy a fahéj. Az élelmiszerek tudatos kiválasztásával szintén befolyásolhatjuk anyagcserénket. Azokat a nyersanyagokat részesítsük előnyben, amelyek magas tápanyagtartalommal és alacsony kalóriaértékkel rendelkeznek: tehát a friss zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök, a rostban gazdag  gabonafélék vitamin és ásványi anyag tartalmukkal nagymértékben hozzájárulnak anyagcserénk egészségéhez.

Éves szőrtelenítés bérlet