Toman Tudástár

Kollagén

Kollagén

A kollagén az egész állatvilágban – de különösen az emlősök körében – a legelterjedtebb fehérje. Neve a görög κόλλα szóból származik, amely eredetileg ragasztót jelent. A névadás csak első hallásra tűnhet meglepőnek. A kollagén ugyanis az állati és emberi testet „összetartó” kötőszövetekben, inakban, bőrben, csontokban, porcokban, érfalakban található meg a legnagyobb mennyiségben. Jelentős kollagéntartalommal bírnak továbbá a körmök, a fogak, a haj és a szaruhártya is.

A megfelelő típusú, minőségű és mennyiségű kollagén megléte elengedhetetlen a szép bőrhöz, a töredezésmentes hajhoz, az ép fogakhoz és az erős, töréseknek ellenálló csontokhoz egyaránt. A szükséges kollagént szervezetünk maga termeli meg – de a kollagéntermelődés a kor előrehaladtával csökken. Ennek következtében a bőr megereszkedik és megráncosodik, a haj fénytelenné és töredezetté válik, csökken az ínszalagok rugalmassága, az ízületek merevebbé, a csontok törékenyebbekké válnak. Ezek az öregedés jól ismert jelei és következményei. Megjelenésüket azonban életmódbeli tényezők is siettethetik. A dohányzás, a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, de még a magas cukorfogyasztás is gyorsíthatja a kollagéntermelés csökkenésével járó folyamatokat.

Életmódbeli döntéseink szerencsére a másik irányba is billenthetik a mérleg nyelvét. Megfelelő étkezéssel akár serkenthetjük is szervezetünk kollagéntermelését. A C-vitaminnak például óriási szerepe van a kollagén előanyagainak (a prokollagéneknek) az előállításában. Ez a vitamin különösen nagy mennyiségben fordul elő a csipkebogyóban, egyes levélzöldségekben, a paprikában, a karalábéban, a kiviben, bizonyos citrusfélékben, de még a paradicsomban is. A kötőszöveteinket alkotó sejtek épségében, az oxidatív stresszel szembeni védekezésben igen fontos a megfelelő antioxidáns-bevitel is. Az antioxidánsok legjobb forrásai a zöldségek és gyümölcsök, de sokat tartalmaz belőlük a kávé, a kakaó és a dió is.

Mindemellett hasznos lehet a magas kollagéntartalmú élelmiszerek fogyasztása is. Tény, hogy az étrendi kollagén nem épül be egy az egyben a szöveteinkbe, hiszen az emésztés során aminosavakra bomlik. Ezekből az aminosavakból azonban szervezetünk újra fel tudja építeni, méghozzá a számára legmegfelelőbb formában. Sok kollagént tartalmaz a hal, a kocsonya, a bőrös húsok, a házi csontleves stb. Ha ilyesmit nem fogyasztunk, a kollagént étrend-kiegészítők formájában is bevihetjük szervezetünkbe.