Szabó Dóri segít

A legfontosabb kérdések és válaszok

Kérdés – válasz Szabó Dórival

A Toman Pontokban mindig szakértők fogják vendégeink kezét. Időről időre találkozunk a konzultációkon, ilyenkor mindent próbálunk elmagyarázni, átadni, hátha van még valami nyitott kérdés. Szabó Dóri a budapesti központunkban foglalkozik a vendégekkel, és ő az, aki tréningezi a Toman Pontok szakértőit is. Jöjjön egy kérdés-válasz vele, hátha ezzel is tudunk segíteni nektek.

  • Miért ne sportolj az első két hétben, de miért kardiózz később?

Azért nem lehet sportolni az első két hét során, mert a szervezetbe alacsony szénhidrát jut, csak a Toman fehérjékben megtalálható mennyiség, ami egy rendkívül alacsony kalóriatartalmú étrend. Így a sportolással csak azt érjük el, hogy két oldalról támadjuk a szervezetet és elkezd tartalékolni. Amivel ellenkező hatást érünk el, mint amit szeretnénk, tehát zsírból nem hogy nem fogunk veszíteni hanem még jobban meg is fogjuk tartani.

  • Miben lesz más a napi rutinod?

A napi rutin annyiban változik, hogy rendszeres lesz az étkezésünk, előre kell megterveznünk a napot. A shakert magunkkal kell vinnünk és ha tudjuk, hogy estig nem érünk haza, akkor a párolt zöldséget és a negyedik naptól kezdve a párolt húst, halat is előre el kell készíteni, hogy ott legyen velünk. Amennyiben nyers zöldséget fogyasztunk, egy picit egyszerűbb a dolog, de érdemes beszerezni dobozkákat, amiben előre beosztva tudjuk vinni magunkkal az ételeket.

  • Hogyan változik a bőröd?

Összességében változik, nemcsak az első szakaszban. Mivel a fűszereket elhagyjuk az első szakasz során, így a bőrünk megnyugszik, a folyadékháztartásunk is helyreáll, mivel kiszámoljuk a megfelelő mennyiségű folyadék szükségletet. Ezért sokkal üdébb és kisimultabb lesz a bőrünk és megnyugszik a program során.

  • Mikor jön a mélypont?

A mélypont mindenkinél máshol van, ez elhatározástól és tűrőképességtől is függ. Az első három nap a legnehezebb, az első nap azért, mert akkor szokunk át gyakorlatilag arra, hogy csak zöldséget és Toman fehérjét eszünk. Jelentkezhet hiányérzet és éhségérzet is az első napon. A második ebből a szempontból már könnyebb, viszont a harmadik napon fáradtabbnak érezhetjük magunkat egy kicsit, hiszen ürülnek az ásványi anyagok és a méreganyagok. Talán az első és a harmadik nap az, ami a legnehezebb.

  • Milyen hatással lesz a diéta az emésztésedre?

A fehérjének alapvetően van egy emésztést lassító hatása, ezért is mondjuk, hogy az első naptól kezdve kötelező fogyasztani a zöldségekből, hogy a rost/fehérje egyensúly meglegyen, valamint kötelező elfogyasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot. Ha ezt betartja a vendégünk, akkor nem lassul az emésztése. Amennyiben mégis és érzékeny a fehérjére és ez lelassítja esetleg az emésztését, akkor pedig különböző emésztést segítő szereket ajánlunk, amik természetes hatóanyagúak, mint például az útifűmaghéjat.

  • Mit rendelj egy étteremben, ha szeretnéd betartani a programot?

Az a javaslatunk, hogy az első szakaszban, ami a legszigorúbb, ne próbáljunk meg étteremben enni, mert nagyon sok helyen nem tudják teljesen zsiradékmentesen elkészíteni az ételeket. A második szakaszban már nyugodtan lehet menni, azért odafigyelve arra, hogy ne legyen túl sok zsiradék a grillcsirkén salátával, s ne legyen rajta öntet. Például cézársalátát is rendelhetünk, öntet és kruton nélkül, természetesen.

  • Mit csinálj, ha lassul a fogyás üteme, és türelmetlen vagy?

Igyunk több folyadékot mindenképpen, hiszen ez meggyorsítja az anyagcserét és mozogjunk többet.

  • Állj-e mérlegre két konzultáció között?

Általában nem szoktuk ajánlani, ha mégis megtörténik, akkor semmiképpen ne mérjük a zsír/izom százalékot, hiszen ez csak a végére áll be, minden szakasz során. Ezért van meghatározva, hogy kettő, illetve három hetente van a konzultáció, szakasztól függően. Ha nekünk könnyebb az, hogy ellenőrizzük folyamatosan a súlyvesztésünket, akkor nincs semmi baj, rá lehet állni, de legyünk tisztában azzal, hogy ingadozások lehetnek az időközi mérések folyamán.

  • Miért fontos, hogy elegendő vizet fogyasszál egy nap?

Mert felgyorsítja az anyagcserét a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása. Összességében nagyon kevés folyadékot iszunk és az egészséges életmódhoz hozzátartozik, hogy a súlyunknak megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk.

  • Mindenképpen változik-e a leheleted? Hogyan kezeld?

Ha megisszuk a megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor nem feltétlenül változik a lehelet, de ezt nagyon egyszerűen, akár egy napközbeni fogmosással, cukormentes rágógumival lehet ellensúlyozni.

Mindenkinek sikeres fogyást kívánunk!