Férfi motivációk női praktikákkal

Férfiak és a fogyás

Hogyan fogyaszd le a párod?

Az ünnepek előtt csatlakozásra vártunk családommal a repülőtéren, s hogy elüssük valahogy az időt, az embereket figyeltük egy étteremben, amikor is egy házaspár különösképp felkeltette figyelmemet.

Mindketten a harmincas éveik vége felé járhattak, de míg a nő megőrizte karcsú alakját, a férfi legalább harminc kilóval volt súlyosabb a kelleténél, és lerítt róla, hogy pocsék kondícióban van. A bőröndcipeléstől erősen lihegett, az ingén a gombok majd szétpattantak, úgy feszült túlméretezett pocakján és mellkasán. Mindennek tetejébe, alighogy elhelyezkedtek, otthagyta párját a csomagokkal, hogy hozzon neki egy pohár ásványvizet salátával, magának pedig két transzzsírban gazdagon tocsogó hamburgert, cukros üdítővel, amit nyomban mohón felfalt.

Ahogy elnéztem ezt a párt, gondolatban sorra vettem azokat az ismerősöket, akik hosszabb ideje párkapcsolatban élnek egymással. Csaknem minden második vagy harmadik kapcsolatban küzd súlyproblémákkal a férfi fél. Aki csak akkor keres fel szakembert problémája kapcsán, amikor súlyfeleslege már olyan, az életét veszélyeztető betegségeket vált ki, mint például a cukorbetegség vagy a szívbaj.

A férfiak, hajlamosak kevesebbet törődni a súlyfelesleg „árával”, mint a nők. Sokuknak eszébe sem jut, hogy sörhasuk visszataszítóvá teheti őket a párjuk szemében, gátolja karrierjüket, sőt idő előtt végezhet velük. Nagy részük figyelmetlenül táplálkozik. Kamaszkorukban inkább erősödni akartak, mint fogyni, hiszen az ő szemükben akkoriban a nagydarab, testes férfi képe az erővel, a hatalommal párosult. A nőket ezzel szemben gyermekkoruktól kezdve arra tanítják, hogy figyeljenek oda, mit és mennyit esznek. 

A különbség nemcsak a hozzáállásban, hanem az evési szokásokban is megmutatkozik. 

Sok férfi nőies dolognak vagy a gyengeség beismerésének tart egy diétát. Sőt, akadnak olyanok is, akik inkább duplájukra dagadnak, semhogy elismerjék mások vagy akár önmaguk előtt, hogy bizony le kellene fogyniuk. Egyszóval a diétát is magába foglaló életmódváltást illetően nehéz egy férfira hatni – ha valaki, akkor valószínűleg élete párja veheti rá erre sikerrel. 

Ha a siker elbukik, legtöbbször annak hátterében az áll, hogy a női fél rosszul fog hozzá a dologhoz. Mérgesen, sőt ellenségesen támad. Az eredmény: a férfi színjátéknak könyveli el párja aggodalmát, s tudomást sem vesz róla. Vagy pedig bedacol.

Nem szükségszerű, hogy így legyen. A férfiak rendszerint hallgatnak a nők tanácsaira, ha ítélkezés nélkül, közvetlenül igyekeznek átadni táplálkozással kapcsolatos ismereteiket. És ami a kulcsok kulcsa: a férfiak többsége könnyebben fogad el olyan fogyókúrát, amely nem tűnik annak, hiszen általában nehezen állnak át újfajta ételekre. Rendszeres, kiadós étkezésekhez vannak szokva, s ha éhesnek érzi magát a reform életmód közben, rövid időn belül visszatér régi rossz szokásaihoz! Segíts neki megtenni az első lépéseket az egészsége érdekében!

Íme, néhány gyakorlati példa hogy fogjatok neki:

  • Készíts neki egy isteni finom Toman-ebédet

Ha rájön arra, hogy egy diéta nem csak három szem salátalevélből és léböjt-kúrából áll, hanem állhat gulyáslevesből, bolognai tésztából vagy bacon ízű tortitosból is, máris nagyobb nyitottsággal fog az életmódváltás felé fordulni.

  • Beszélj neki arról, hogy egy fehérjediéta során izmot nem, csak zsírt veszít!

Avasd be abba, hogy az éhségérzet nélküli Toman-program az izomtömege védelmét szolgálja, így mérhető adatokkal alátámasztva a csak a testzsírszázalékából veszít.

  • Vezesd be a rendszeres testmozgást! 

Ez az alapelv mindkettőtök hasznára válhat! Előfordulhat azonban, hogy finomabb módszerekhez kell folyamodnod. 

A testmozgásnak valamilyen formában szerepet kell játszania a súlycsökkentő programban. A Toman GeoWay infrabicikli például megfelelő erre. Ráadásul időtakarékos is, így nincs kifogás. E mellett a fogyás legjobb módja még a gyaloglás. A tempós gyaloglás éppolyan jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre, mint a testedzés más, intenzívebb formái.

Egy átlagos túlsúlyos férfinak kezdetben egy héten legalább 1600 métert kellene gyalogolnia három-öt alkalommal. Célszerű, ha ezeken a sétákon Te is a pároddal tartasz, mivel a férfiak arra hivatkozva, hogy egyedül unalmas sétálni, hajlamosak hamarabb feladni. A legtöbb pár a séták során közelebb kerül egymáshoz, hiszen közben meg lehet beszélni mindazokat a dolgokat, melyekre máskor sohasem jut idő.

Egyik unokatestvérem úgy intézte, hogy hetenként háromszor sürgős vásárolnivalója akadt. Megmondta a férjének, hogy nem akar egyedül sétálni a boltig, amely négyszáz méterre volt tőlünk, főleg nem egyedül cipekedni és ragaszkodott hozzá, hogy kísérje el. A férj először szuszogott, lihegett, de aztán lassan hozzászokott a mozgáshoz, s a végén már esténként is tettek egy kört a környéken a kutyával. Ennek már három éve. A férj ma tizenhat kilóval könnyebb. A sétáknak hála, újra megtanulta használni a testét, és boldog volt, mikor rájött, hogy még egészen jól működik.

  • Az előnyökről mesélj neki, presszió nélkül! 

Egyszer egy kedves ismerősöm elmesélte, hogy párja egészségét veszélyezteti a súlyfelesleg, melyet házasságkötésük óta magára szedett. De a férje hallani sem akar a diétáról. Az ismerősöm megfogadta a tanácsomat, és elkezdett ételekről beszélni a férjének – arról, hogy mi egészséges, és mi az, ami ártalmas, mintha mindez vadonatúj felfedezés volna. Nem oktatta ki a férjét a túlsúlyosság veszélyeiről, nem fenyegette olyasmivel, hogy ha nem fogy le hamarosan, a vérnyomása a csillagos égig szökik majd, és szívinfarktust kap. Ehelyett arról beszélt, hogy milyen jól nézne ki új ruhákban, mennyivel sikeresebben végezhetné a munkáját (a férje cégvezető volt), s hogy valószínűleg újra járhatna az üzletfeleivel fallabdázni, ahol korábban mindig sikeres személyes kapcsolatokat tudott ápolni, ha le tudna fogyni. 

– Először nem szólt semmit – mesélte utóbb az ismerősöm -, de végighallgatott. Aztán elkezdett kérdezni. Pár hónap alatt kilenc kilót adott le. 

Ha segítesz párodnak visszanyerni régi formáját, azt tapasztalod majd, hogy ezzel nemcsak az egészségének teszel nagyon jót, de az összetartozáshoz, a barátság és a romantika feléledéséhez is utat nyitsz. Miért ne kezdhetnétek el most rögtön?!

Ha további inspirációra vágysz, akkor olvasd el Viktor naplóját!

1. rész
2. rész
3. rész