(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Gyermekkori elhízás

Gyermekkori elhízás

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Hazánkban az elhízás nemcsak a felnőttek körében egyre gyakoribb probléma, hanem sajnos már a gyermekeknél is: kijelenthetjük, hogy Magyarországon minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott.  Ebben az életszakaszban kifejezetten nagy a szülők felelőssége, hiszen a gyerekek még nem látják be az elhízás problémájának komolyságát.

A gyermekkori elhízás- hasonlóan a felnőttkori kórképhez- számos betegség rizikófaktora. Így például a 2-es típusú cukorbetegség, az asztma, a magas vérnyomás, vagy az izületi problémák kialakulásáért is felelős lehet.

A gyermekeket fogyókúráztatni összetett feladat- a túlsúlyos gyermeket, a szülőket, valamint a nagyszülőket is rá kell hangolni az életmód- valamint a szemléletmód váltásra. Éppen ezért a sikerhez több szakember együttes munkája szükséges: orvos, dietetikus, pszichológus, gyógytornász alkotta csapatmunka szükséges. Fontos megérteni, hogy alapvetően nem diétázni kell, hanem a kiegyensúlyozott, egészséges életmódra áttérni. Célszerű, ha az egész család részt vesz a folyamatban- így sokkal könnyebb a gyerekeknek is, hiszen nem érzik magukat kívülállónak például az étkezések során.

Hogyan kezdjük el?
Ahogyan a felnőttek esetében, úgy a gyermekeknél is hatékony módszer lehet első lépésként az étrendi napló vezetése- legjobb, ha velük párhuzamosan a szülők is vezetik. Így rögtön szembesülhetünk azzal, hogy mikor, milyen ételből mennyit fogyasztottunk- természetesen az “apró” falatokat, nassolást is írjuk le, hiszen az is kalóriabevitelt jelent. Tudatosítsuk, hogy nemcsak a szénhidrátok, hanem a fehérjék és a zsírok is tartalmaznak kalóriát!

Haladjunk lépésenként, tűzzünk ki apró célokat, például a cukros üdítő helyett válasszuk az ásványvizet vagy gyalogoljunk hazafelé egy megállót, mozgólépcső vagy a lift helyett válasszuk a lépcsőt. Mindenképpen iktassuk be a reggelit gyermekünk hétköznapjaiba is- lehetőleg ne hozzáadott cukortartalmú gabonapelyhek, müzlik, péksütemények valamint cukrozott tejitalok formájában. Ezek helyett készítsünk rostban gazdag, hozzáadott cukormentes zabkását, teljes kiőrlésű pékáruból szendvicset sok-sok zöldséggel. Jó választás lehet például a körözöttes, főtt tojásos szendvics, ahelyett, hogy az útba eső, vagy a metrómegállóban lévő pékségben vásárolnánk meg reggelinket.

Tudatosítsuk bennük, hogy az életmódváltás nem jelenti azt, hogy le kell mondaniuk az édességről. A tiltás gyermekek esetében kifejezetten nem célszerű- legyen szó akár édességről, akár egy-egy kedvenc, de nem annyira az étrendbe illő fogásról- hiszen a tiltott élelmiszerek sokkal csábítóbbak. A csokoládé, illetve a cukros sütemények, péksütemények helyett kínáljunk gyümölcsös, túrós édességeket- válasszuk a hozzáadott cukormentes, rostdús lisztből (pl. zabpehelyliszt, graham liszt) készült termékeket. Még jobb, ha otthon, mi magunk készítjük el ezeket, bevonva a készítés folyamatába a gyerekeket is- így egy vidám családi program keretében ismerkedhetnek meg az étrendbe illeszthető ételekkel.

A cukrozott üdítők helyett készítsünk gyümölcsös limonádékat; friss gyümölcsökből, zöldségekből smoothiekat. A bolti, cukrozott kakaó helyett főzzünk zsírszegény kakaóporból és sovány tejből hozzáadott cukormentes kakaót.

Fontos megjegyeznünk, hogy alapvetően nem egy-egy szülinap vagy családi ünnepség alkalmával elfogyasztott hagyományos édességtől, esetleg egy hétvégi gyorséttermi étkezéstől fognak elhízni a gyerekek- de mindenképpen tudatosítsuk bennük, hogy ez nem a mindennapok része.

A helyesen felépített étrend mellett természetesen a rendszeres testmozgás is kulcsfontosságú. Fontos, hogy ne erőltessünk rá gyermekünkre olyan mozgásformát, amit nem szeret- hiszen így csak egy újabb stresszforrást és nem kikapcsolódást fog jelenteni. Érdemes többféle sportot is kipróbálni, hogy eldönthesse, melyik tetszik a legjobban.

Ne felejtsük el, hogy gyermekeink óhatatlanul is azt a példát követik, amit tőlünk látnak. Minél korábbi életszakaszban vezetjük rá őket a kiegyensúlyozott életmódra, annál könnyebben beépíthető mindennapjaikba.