Toman Tudástár

Gránátalma

Gránátalma

A gránátalma még mindig a legtitokzatosabb gyümölcsök közé számít Magyarországon. Hiába kapható egyre több helyen, sokan még csak a kosarukba sem merik betenni, mert nem tudják, miként lehet felhasználni. Pedig a gránátalma egészséges, sokoldalúan hasznosítható gyümölcs.

Őshazája Közép-Ázsia, de régóta termesztik a Közel-Keleten és a Mediterráneum térségében is. Déli kitettségű házfalak közelében és más napos, fagytól védett helyeken Magyarországon is megterem. A boltokban kapható gránátalma azonban importból származik.

A több méter magasra megnövő gránátalmabokor narancsvörös színű, almaméretű gyümölcse valójában a bogyótermések közé tartozik. Különlegességét az adja, hogy a fehér hártyákkal rekeszekre osztott, nagy méretű bogyó belsejében nagyszámú mag, és minden magon különálló terméshús található. Ahhoz, hogy ezekhez a „minigyümölcsökhöz” hozzá tudjunk férni, a gránátalmát először félbe kell vágni. Az elfelezett bogyót vágott felével lefelé fordítva, egy tál fölé tartva egy fakanállal kell ütögetni. Így juthatunk hozzá a lédús gyümölcshússal körülvett gránátalmamagokhoz. Ha a művelet közben kesernyés, fehér termésrészek is a tálba kerülnek, öntsünk a magokra vizet. A fehér részek feljönnek a víz színére, míg a maglepellel körülvett magok a tál alján maradnak.

Száz grammnyi megpucolt gránátalma kalóriatartalma 83 kcal. Átlagosan 14,7 gramm emészthető szénhidrátot, 4 gramm élelmi rostot, 1,7 gramm fehérjét és 1,2 gramm zsírt tartalmaz. A mikrotápanyagok közül B9-, C- és K1-vitamin található benne jelentősebb mennyiségben. Kálium-, réz- és mangántartalma szintén aránylag jelentősnek mondható. Igazi értékét azonban a benne található antioxidánsok adják. A gránátalmalé antioxidáns-aktivitása háromszorosan múlja felül a vörösborét és a zöld teáét. Elsősorban tanninokat, antociánokat és ellagsav-származékokat tartalmaz. Ezek segítik szervezetünket az oxidatív stressz elleni harcban. A gránátalma hatóanyagai emellett gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, daganatellenes és memóriajavító hatással is bírnak.

A gránátalmát ehetjük magában, keverhetjük zsírszegény joghurtba, kefirbe, készíthetünk belőle desszertet, és kedvenc salátáinkat is feldobhatunk vele. Édeskés-fanyarkás levét pedig a grúz konyha fogásaihoz használhatjuk fel.