(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Gombás fertőzések ellen

Gombás megbetegedések- mit (t)ehetünk ellene?

“Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

A gombás megbetegedések- főleg a hűvösebb évszakokban- egyre több embernek okoznak problémát- legyen szó akár bőrgombáról vagy épp hüvelygombáról. A megbetegedésért elsősorban az immunrendszer meggyengülése a felelős, de kialakulásában komoly szerepet játszik a stressz, a nem megfelelő, tápanyagokban hiányos táplálkozás, valamint az élelmiszerekben található különböző adalékanyagok nagy mennyiségben való fogyasztása is. 

Candida albicans

A Candida albicans az élesztőgombák fajtájába tartozik, minden egészséges emberi szervezetben megtalálható a bőrön, a nyálkahártyákon, valamint a bélcsatornában. Problémát akkor okozhat, ha elszaporodik- ilyenkor viszketéssel járó fertőzés alakul ki a bőrön, a szájüregben, valamint a nemi szervek környékén. 

A candidiázis kialakulásában komoly rizikótényezőnek számít az egyszerű szénhidrátokban, fehérjében és zsiradékokban gazdag étrend, mely rostban szegény élelmiszerek, “üres kalóriák” bevitelével társul. 

Mit tehetünk a gyógyulás érdekében? 

A gyógyszeres terápia mellett nagy hangsúlyt kap a helyes étrend kialakítása, mely hosszú távon is tartható. Az egyszerű szénhidrátok helyett válasszuk a rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint rostban gazdag zöldségeket, melyek összetett szénhidrát tartalmukkal hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez, a szervezet számára hasznos mikroorganizmusok táplálásához. Az immunrendszer megerősítéséhez elengedhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok szükséges mennyiségének bevitele- ezt érdemes étrendkiegészítők formájában fedezni.

Pro- és prebiotikumok

A probiotikumok olyan hasznos mikroorganizmusok, melyek ellenállnak az emésztőnedveknek, képesek megtelepedni, elszaporodni az emberi bélcsatornában, és jótékony hatással vannak egészségi állapotunkra. A probiotikumokhoz hozzájuthatunk egyes élelmiszerek fogyasztása révén- pl. fermentált tejtermékek, savanyú káposzta, kovászos uborka, de akár a gyógyszertárakban is választhatunk a probiotikus készítmények széles skálájából.

A prebiotikumok az élelmiszerek olyan nem emészthető alkotórészei, amelyek tápanyagul szolgálnak a probiotikumok számára. Képviselőik az ún. oligoszacharidok, amelyek nagyobb mennyiségben megtalálhatóak például a zabpehelyben, hagymafélékben, rozsban; de ilyen prebiotikum a csicsóka sokat kutatott inulin tartalma is. 

Hasznos tanácsok a gombás fertőzések megelőzése érdekében

Törekedjünk arra, hogy mindig friss, természetes alapanyagokat válasszunk! Kerüljük a konzervek, tartósított-, félkész- és késztermékek, valamint a füstölt és pácolt élelmiszerek fogyasztását! 

Mellőzzük az üres kalóriák bevitelét! Ha édességre vágyunk készítsünk otthon gyümölcsökben, tejtermékben gazdag desszertet, lehetőség szerint rostban gazdag lisztből (pl. zabpehelyliszt, graham liszt), hozzáadott cukor nélkül. Édesítésre használhatunk xilitet, eritritet, steviát vagy ezek kombinációját tartalmazó édesítőszereket. A hozzáadott cukorban, adalékanyagokban gazdag üdítők helyett fogyasszunk ásványvizet vagy csapvizet- ezt szükség esetén ízesíthetjük friss gyümölcsökkel.

Immunrendszerünk akkor tud hatékonyan működni, ha minél több, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszert fogyasztunk. A túlzott mennyiségű adalékanyagok szervezetbe való jutása rontja annak általános állapotát, valamint csökkentik a hasznos tápanyagok felszívódását. 

Mindig tájékozódjunk az élelmiszerek címkéjének segítségével! Általánosan elmondható, hogy minél rövidebb az összetevők listája, annál magasabb minőségű az adott élelmiszer.