(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Funkcionális élelmiszerek

Funkcionális élelmiszerek

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.”

Szántó Diána

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a funkcionális élelmiszer kifejezéssel. De mit is jelent ez a kifejezés pontosan, valamint mitől lesz egy élelmiszer funkcionális?

Funkcionális élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek egy vagy több olyan összetevőt nagyobb mennyiségben tartalmaznak az átlagosnál, amelyek pozitív hatással vannak egészségünkre. Ezek mellett funkcionális élelmiszernek minősülnek azok is, amelyek valamely komponenst csökkentett mennyiségben tartalmazzák – csökkentett zsírtartalom, csökkentett szénhidráttartalom, csökkentett fehérjetartalom.

Milyen összetevőket, eljárásokat alkalmazhatnak az élelmiszeriparban, hogy a termék funkcionálissá váljon?

Ahhoz, hogy egy termék funkcionálissá váljon, az előállítás során vagy eleve olyan nyersanyagokat használnak fel, amelyekben egy-vagy több egészségvédő összetevő kedvező arányban van jelen, vagy olyan anyagokat adnak a termékhez, aminek köszönhetően a végtermék funkcionális lesz. Ilyen összetevő lehet például a diétás rost, mely csoportba – többek között- a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, valamint a nem emészthető, ún. rezisztens keményítő tartoznak. Találkozhatunk olyan termékekkel is a piacon, amelyeket valamilyen mikroelemmel dúsítottak pl. szelénnel dúsított pékáru, kalciummal dúsított sajt vagy reggelizőpehely, jódozott só. Érdemes ezeket fokozott odafigyeléssel választanunk, mivel a legtöbbször étrendkiegészítő tabletta formájában is fogyasztjuk ezeket, így felhalmozódhatnak szervezetünkben!

A pre- és probiotikumokat tartalmazó termékek is jótékony hatást fejtenek ki egészségünkre- ide tartoznak pl. a fermentált tejtermékek, valamint a savanyú káposzta is. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek az emberi szervezet emésztőrendszerében elszaporodva visszaszorítják a káros mikroorganizmusokat. A prebiotikumok a probiotikumok táplálékául szolgálnak, elősegítik azok szaporodását.

Nemcsak a különböző összetevők emelt mennyisége révén válhat a termék funkcionálissá, hanem egy-egy összetevő csökkentése vagy teljes eltávolítása következtében is. A különleges táplálkozási igényeket kielégítő termékek (pl. gluténmentes, tejfehérje mentes élelmiszerek) előállítása során az allergén anyagot más összetevővel helyettesítve kapjuk az allergiások számára is fogyasztható funkcionális élelmiszert.

Milyen hatást várhatunk ezektől a termékektől?

A funkcionális élelmiszerek hatásai -az egészségvédő komponenstől függően- különbözőek lehetnek. Gátolhatják egyes vegyületek mutációs hatását, erősíthetik az immunrendszer működését, csökkenthetik a koleszterinszintet illetve a vérnyomást, hozzájárulva ezzel a szív-érrendszer egészségéhez. A daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszhatnak a karotinoidok, a C-, A-, E-, B12-vitamin, a folsav, valamint olyan természetes antioxidánsok, mint a brokkoliban található szulforafán vagy a konjugált linolsav (CLA).

A szívbarát termékek olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak a szív-érrendszer egészségéhez, így például hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. A különböző diétás rostokat, az omega-3 és omega-6 zsírsavakat vagy a zabban és az árpában nagy mennyiségben található béta-glükánokat tartalmazó termékek is funkcionális élelmiszernek minősülhetnek. Az elhízás megelőzésére is fejlesztettek ki funkcionális élelmiszereket. Ilyenek például a csökkentett cukor- illetve zsírtartalmú készítmények.

Manapság egyre elterjedtebbek a különböző gyümölcslékoncentrátumok, gyógynövénykivonatok funkcionális élelmiszerként történő alkalmazása. Találkozhatunk olyan funkcionális italokkal is, amelyeket például kalciummal, magnéziummal, karotinoidokkal dúsítanak, vagy épp vastalanítják azokat.

Fontos, hogy mindenképp tájékozódjunk egy-egy funkcionális élelmiszer megvásárlása előtt az esetleges kockázatokról; valamint legyünk tisztában azzal, hogy mely betegségek megelőzésére alkalmazhatóak, tájékozódjunk hatásosságukról!

Éves szőrtelenítés bérlet