Toman Tudástár

Füge

Füge

A fügéről alighanem mindenkinek a bűnbeesés története jut eszébe először. Ádám és Éva – miután ettek a tudás fájának gyümölcséből –, ráébredvén önnön meztelenségükre, fügefalevelekkel kezdték takargatni magukat. Az európai kultúrkörben azonban más okból is kitüntetett szerep jutott a fügének. A Róma alapítóiként tisztelt Romulust és Remust ugyanis szintén egy fügefa árnyékában nevelte az őket megmentő anyafarkas.

Az Elő-Ázsiában őshonos fügefa vagy fügebokor ma már sokfelé megterem. Még hazánkban is, ezért az őszi időszakban olykor magyar fügét is vásárolhatunk a piacon. Az élelmiszerüzletekben kapható friss füge nagy része azonban Törökországból származik.

Az ehető gyümölcsöt termő közönséges füge legközelebbi ismert rokona a szobafikusz, de aránylag közeli rokonságban áll az eperfával is. A sokmagvú gyümölcsök a fajtájuktól függően lehetnek zöldek, lilák, de lila-zöld csíkosak is. A különböző termesztett fügefajták nemcsak színükben, hanem ízükben is különböznek egymástól. Főképp az édesség mértékében mutatkozik köztük jelentős differencia. Általánosságban elmondható, hogy 100 gramm friss, nyers fügében kb. 16 grammnyi emészthető szénhidrát (cukor) és 3 grammnyi rost található. Fehérje- és zsírtartalma együttvéve is csak 1 grammot tesz ki. Kalóriatartalma 74 kcal. A friss gyümölcsök mikrotápanyag-koncentrációja nem különösebben magas; egyedül káliumtartalmuk emelhető ki. A lila füge ugyanakkor gazdag antioxidáns-forrás, fogyasztása így segíti szervezetünket a szabad gyökök és az öregedés elleni harcban.

A szárított fügében természetesen nagyobb koncentrációban találhatók meg a tápanyagok, hiszen víztartalma jóval alacsonyabb, mint a friss gyümölcsé. Száz grammnyi aszalt fügében már jelentős mennyiségű kalcium, magnézium, réz és mangán is található. A magasabb tápanyag-koncentráció azonban a makrotápanyagokra, így a szénhidrátokra is vonatkozik. Az aszalt füge 100 grammjának energiatartalma már közel 250 kilokalória, cukortartalma pedig csaknem 50 gramm! Emiatt a fügét inkább csak frissen javasoljuk fogyasztani, és akkor is csak mértékkel. (A Toman Diet-ben a szezonális gyümölcsöket a 3. szakasztól ehetjük!)

A friss fügét felhasználhatjuk salátákban, de meg is süthetjük, ill. grillezhetjük. Jól harmonizál a dióval, a túróval, valamint a különböző juh- és kecskesajtokkal. A gyümölcsök mellett a nagy méretű és jellegzetes alakú fügefalevelek is ehetők. Leginkább hallal, rizzsel vagy zöldségekkel megtöltve szokás őket fogyasztani. Egyes hatóanyagaik javítják az inzulinérzékenységet, és csökkentik vérzsírszintünket.

A hölgyek a friss gyümölcsök kikapart belsejéből – némi mézzel és joghurttal elkeverve – bőrtápláló arcmaszkot is készíthetnek. Ezt 3-5 percig javasolt fenn hagyni az arcon, utána el kell távolítani.