Nassolás diéta alatt? Toman snackekkel lehetséges!
2018-08-06
Diétás málnás smoothie
Mentás-málnás smoothie recept
2018-08-09

Toman Diet vanília fagyi

Valószínű nem tévedünk, ha azt mondjuk világszerte a nyár legnagyobb kedvence a fagylalt!

Bizonyára készültek erre statisztikák is, de népszerűsége számadatok nélkül is vitathatatlan. A hideg, jeges, hűsítő finomságokat már több ezer éve kedveli az ember, és ezek által alakult és formálódott a ma fagylaltként ismert édesség. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt keverték a gyümölcsöket hóval, Salamon király idejében jeges és édes italokat szolgáltak fel, és állítólag Néró római császár a gyümölcsöket mézzel és hóval vegyítve fogyasztotta, Marco Polo pedig a Távol-Keletről olyan recepttel tért vissza, ami napjaink sorbetjére hasonlít. Természetesen az ókori görögök sem maradt ki a fagyi történetéből, Hippokratész egyenesen gyógyszernek tartotta.

A 16. században e receptek nyomán alakult ki a fagylaltkészítés Itáliában, egészen pontosan Palermóban.

Innen ered a mai technológia is, amikor már nem jeget vagy havat használtak a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatták a fagyi anyagát. Szélesebb rétegek először Párizsban kóstolhatták meg a krémes finomságot egy kávéházban az 1600-as évek végén. Az angol II. Károly annyira kedvelte ezt a desszertet, hogy megeskette udvari szakácsát, hogy a fagylalt készítésének titkát sose fogja felfedni, és talán emiatt is kellett várni a 19. századig az utcai árusok megjelenésére.

Itthon először törökök árultak mézízű “sörbetet”, majd az első igaz fagyireceptek egy erdélyi szakácskönyvben jelentek meg. Szélesebb rétegek számára elérhetővé csak a 19. században vált, ám ekkor még elég drága nyalánkságnak számított.

Az első fagyik még jéggel, vízzel készültek.

A ma ismert forma akkor jött létre, amikor először adtak hozzá tejet, tejszínt. Az elnevezése a magyar nyelvben egyébként viszonylag sokára honosodott meg, hívták jegeczedett tejhabnak, fagyosnak és hideg nyalatnak is. Persze ha fagyi, akkor kell néhány szót ejtenünk a tölcsérről is. Állítólag az 1904-es világkiállításon egy fagylaltárus kifogyott a kelyhekből, ám a keze ügyébe esett valami közel-keleti ostyalap, amit aztán hirtelen kúp alakúra formált, majd megtöltötte fagyival, elindítva útján a fagyiőrületet.

Manapság ezerféle változata van, ízekben, méretben és persze minden igényt kiszolgálva születnek újabb és újabb variációk. Nálunk, a Toman Dietnél is találkozhatsz ezzel a népszerű édességgel, természetesen diétás formába varázsolva. A három féle ízű hideg finomságunk fehérjében gazdag, és csökkentett energia, zsír, cukor és szénhidráttartalmú. Kiváló tízórai vagy uzsonna, vagy sportolás előtt/után is ajánljuk! Tedd a kávédba, vagy készíts vele smoothiet, vagy dobd fel vele nyáron a gyümölcslevesed!

Toman Diet csokoládé ízű fagylalt

Toman Diet eper ízű fagylalt

Toman Diet vanília ízű fagylalt