Toman tudástár

Esszenciális tápanyagok

Esszenciális tápanyagok

A Toman Tudástárban olvashattak már a makro- és mikrotápanyagok közti különbségről. Ezúttal a tápanyagok egy más típusú felosztásáról lesz szó. Egy részüket ún. esszenciális, míg más részüket nem esszenciális tápanyagokként tartjuk számon. De mit is jelent ez pontosan?

Az esszenciális szó latin eredetű, jelentése: lényegi, nélkülözhetetlen. A tápanyagok közül azokat nevezzük esszenciálisnak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek szervezetünk működéséhez, ám magunktól nem tudjuk őket előállítani – ezért mindenképpen szerepelniük kell az étrendünkben.

Esszenciális aminosavak: a fehérjék aminosavakból épülnek fel. Mindösszesen 20 aminosavat ismerünk, ezek közül 11-et képes szintetizálni az emberi szervezet, 9-et viszont nem. Ez utóbbiakat  nevezzük esszenciális aminosavaknak. Az állati eredetű fehérjék többsége mind a 9-et tartalmazza, ezért ún. komplett fehérjékként tartjuk őket számon. A növényi fehérjék nem ilyenek, bár jól összeválogatott növényi fehérjeforrásokból – például a gabonák és hüvelyesek párosítása révén – szintén össze lehet szedni az összes esszenciális aminosavat.

Esszenciális zsírsavak: a zsírok legfőbb alkotóelemei a zsírsavak. Ezek közül az ún. többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat nevezzük esszenciálisnak. Különösen igaz ez az alfa-linolénsavra és a linolsavra (ha ez a kettő szerepel az étrendünkben, a többi omega-6 és omega-3 zsírsavat már elő tudjuk állítani, bár nem feltétlenül elegendő mennyiségben). Eme zsírsavak esszencialitása patkánykísérletekben igazolódott: hiányuk az állatok szőrének kihullásához, nemzőképességük elvesztéséhez és egyéb problémákhoz vezetett. Emberekben szinte kizárólag csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő hasonló hiányállapot. Omega-6 zsírsavakat szinte mindegyik zsiradék tartalmaz, az omega-3 zsírsavak pedig a lenmagban, dióban, chia-magban és halakban találhatók meg.

Esszenciális tápanyagok még a vitaminok, továbbá az életfunkcióinkhoz szükséges ásványi anyagok is.