Hogyan alakítsunk ki új szokásokat?

Új szokások kialakítása

Életmódváltás

Bizonyos kor fölött egyre tudatosabban szeretnénk létezni mindennapjainkban. Rendre többet foglalkozunk saját és környezetünk egészségével, igyekszünk odafigyelni mit eszünk, milyen tápértéken, mennyit mozgunk. Megpróbáljuk kisebb-nagyobb sikerrel csillapítani hétköznapjaink stressz tényezőit. Persze indulásként csak fejben tesszük meg a kezdő lépéseket, gondolati szinten. Azután születik meg bennünk az elhatározás, döntünk és belevágunk, hogy márpedig igenis fittebbek, sportosabbak, karcsúbbak, de főként egészségesebbek legyünk. Mozgunk pár napig, de ha hűvösebb van vagy esni kezd már nem, egy idegileg kimerítő nap után elvágólag szintén odébb rúgjuk a sportcipőnket. A kanapé nyer és a mobiltelefonon való nézelődés.

Ideig-óráig tartjuk a szénhidrát csökkentett diétánkat is, de a pékségben vagy a családi összejövetelek terülj-terülj asztalkáimnál már elcsábulunk. Kiborulva igenis megesszük azt a dugicsokit, mert csak az segít. Meditációnk idejéből egyre többet és többet csipegetünk le, mert hát még el kellene küldeni azt az e-mailt, a gyerek tornazsákját összekészíteni, édesanyánkat is elfelejtettük felhívni, sőt a ruhákat sem fogja kiteregetni helyettünk senki. Ezután jön a bűntudat terhelte önostorozás, meg a küszködés saját kudarcélményeinkkel. Újból nekivágunk, de megint elbukunk és ezt ismételgetjük körbe-körbe. Mígnem mondjuk, végleg feladjuk.

Mégsem a motiváció a kitartás kulcsa?

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy akaraterőnk izomzatunkhoz hasonlítható. Ha nem eddzük, bizony eltunyul. Renyhe tónusa, erőtlensége miatt bizonyosan cserben is fog hagyni bennünket, amennyiben nem lépésenként terheljük.

Szakirodalmak és YouTube linkek ezrei szólnak a motiváció hatalmáról. Van, amelyik a külső motiváció sikerességét hirdeti – jutalmazd vagy büntesd magad. Van, amelyik a belső motivációs stratégiát favorizálja, avagy az önmegvalósításon alapuló, önmeggyőző (mantra) technikákat vonultatja fel.

Csakhogy a motiváció érzéseken alapul, így megbízhatatlan társunk akaraterőnk fejlesztésében. Érzelmi hogy létünket rengeteg belső és külső tényező befolyásolhatja ugyanis. Eképp például aktuális egészségi állapotunk, hormonjaink, energiaszintünk (mennyit aludtunk) vércukorszintünk; az időjárás, a minket körbevevő közeli emberek válaszreakciói, munkahelyi vagy családi események. Egyszóval bármi. Az érzelmi ráhatással működő külső/belső motivációnál tehát sziklaszilárdabb dologra van szükségünk.

Ha a motiváció nem, akkor mi segít?

Mindenki ismeri a pavlovi kutya kontra csengő kísérletet. Azaz amikor megszólalt a csengő, a kutya enni kapott, ami beindította a nyáltermelését. Később a csengő hangjára a nyálelválasztás már étel nélkül is megindult. Ezt klasszikus kondicionálásnak hívják. Az ismétlés tudatalattink bűvös nyelve. Az ismétlésekből reflex lesz, az ismétlődő reflexekből pedig szokás.

Új szokásaink kialakításának praktikus módjai

  • Ahelyett, hogy azt tűznéd ki magad elé, hogy minden nap kocogsz x percet vagy x kilométert, annyit határozz el, hogy minden nap felveszed a sportcipőd és kimész az utcára. Ennyit, nem többet, de ezt muszáj megtenned. Viszont ha csak 10 percet sétálsz vagy 3 percet futsz és visszajössz, nincs dráma. Te megtetted, amit célul tűztél ki. Megtetted, amit megígértél magadnak. Felveszed a cipőd és kimész. Ismétled a cselekvést.
  • Ahelyett, hogy le akarnál fogyni 25 kilogrammot x idő alatt, eldöntöd, hogy minden nap egyszer nemet mondasz valamilyen édességre, helyette inkább megeszel egy nyers zöldséget vagy kevésbé édes bogyós gyümölcsöt. Ezt mindenki meg tudja tenni.
  • Ahelyett, hogy meg akarnál tanulni rendesen egy helyben meditálni 30 percet, eldöntöd, hogy minden nap, miután megmosakodtál, megmostad a fogaid és felvetted a pizsamád, leülsz a hálószobádban és csendben, lehunyt szemmel ülsz 1 percet. 
  • Ahelyett, hogy a fegyencedzés tréningjével kezdenéd első edzésnapodat, tűzd ki célul, hogy napi 1 fekvőtámaszt mindenképpen megcsinálsz.

Az újraprogramozás művészete

Az alapvető elhatározás, minimális vállalással, rendszeres ismétléssel, folyamatos sikerélménnyé válhat. Tudatalattink kudarcélmények helyett folyamatos pozitív megerősítéseket kap. Az akaraterő edződik. A titok pedig, hogy a minimális célkitűzésednél az esetek többségében úgy is többet fogsz teljesíteni. Célod pedig úgy éred el, hogy közben észre sem veszed. Mert nem nyom agyon a teljesítéskényszer súlya, a kudarcélmény félelme. Emellett, ha a türelmesebbek is vagyunk magunkhoz, sikereket fogunk elérni!