A kitartás

Kitartás

Életmódváltás és akaraterő

A sikeres életmódváltáshoz elsősorban elhatározás és sok-sok akaraterő szükséges, ami sajnos sok esetben nem elég erős ahhoz, hogy kitartsunk döntésünk mellett. Pedig megéri a -sokszor nem is annyira egyszerű- utat végigjárnunk, hiszen jutalmunk nem fog elmaradni: nemcsak a tükörbe fogunk elégedetten nézni, hanem sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, energikusabbak leszünk; valamint nem utolsó sorban az önbizalmunkat is pozitívan befolyásolja fogyásunk.

A sikeres életmódváltás első lépéseként egy olyan diétát érdemes választanunk, amely beilleszthető mindennapjainkba, nem lesz mellette állandó, kínzó éhségérzetünk, valamint fontos az is, hogy változatos, finom ételeket ehessünk.

A Toman Diet képviseli mindezeket az értékeket: a négy szakaszból felépülő diéta az első szakasztól kezdve fokozatosan vezet át egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, miközben változatos, könnyen és gyorsan elkészíthető ételek közül válogathatunk. A napi ötszöri étkezés, a zöldségek és gyümölcsök által biztosított rostok, valamint a fehérjében gazdag ételek biztosítják a teltségérzet kialakítását, a sanyargató fogyókúrákra jellemző farkaséhség elkerülését.

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy egy-egy “gyengébb pillanatban” meginog az akaraterő, főleg akkor lehet ez jellemző, amikor nincs látványos mértékű testtömegcsökkenés. Fontos azonban, hogy ezekben az időszakokban is tartsuk be az épp aktuális szakasz diétás előírásait! Ehhez nyújtanak segítséget a rendszeres konzultációk, a személyre szóló tanácsadások. A diétás előírások betartása mellett kiemelendő- az első szakasz kivételével- a rendszeres sporttevékenység, hiszen így- a rendszeres sportolás számos pozitív hatása mellett- a diéta is sokkal eredményesebb lesz.

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek is- például a különböző ünnepek, szülinapok, családi rendezvények alkalmával, vagy csak egy stresszes nap végén- hogy szívesen ennénk egy-egy szelet süteményt, vagy nassolnánk valamit az esti film közben. Az ilyen helyzetekben is próbáljunk meg olyan alternatívát választani, amivel nem tesszük tönkre az addig elért eredményeinket: az első három szakaszban válogathatunk a különböző édes Toman termékek közül is, valamint zsírszegény natúr joghurtból, sovány túróból gyümölcsök és különböző ízesítő anyagok felhasználásával készíthetünk olyan “nassolnivalót”, amely tökéletesen beilleszthető diétánkba. Az esti filmnézés közbeni chipseket, sós rágcsálnivalókat kiválthatjuk zöldségekkel- akár nyers, akár különböző zöldségchipsek formájában. A zöldségekhez készíthetünk natúr joghurtból tetszés szerinti fűszerekkel mártogatóst, ezáltal a napi fehérjebevitelünkhöz is hozzájárulhatunk.

A különösen stresszes időszakokban az ásványi anyagok közül nagy segítség lehet a magnézium fogyasztása. Az élelmiszerek közül nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot a különböző olajos magvak, a bab, borsó, szója, lencse, valamint a napraforgó- és tökmag. Mindezeket természetesen az éppen aktuális szakasz diétás előírásainak megfelelően építsük be étrendünkbe!

Mindezek mellett további segítséget jelenthet, ha szem előtt tartjuk, hogy a diéta azon szakaszai, amelyek szigorúbbak, csak meghatározott ideig tartanak, nem pedig életünk végéig.