Természetes cukrok és édesítőszerek

A természetes és mesterséges cukrok és hatásaik
Mesterséges és természetes cukrok

Édesítőszerek

Bíró Orsi molekuláris biológus és Lovászi Eszter dietetikusunk írása – a Toman Diet szakértői

A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy jelenleg milyen típusú édesítőszerek vannak és veszélyes-e a használatuk? Többször megkérdezik, a Toman diéta során a vendégeink, hogy melyiket használják vagy melyikeket kerüljék. Jogos a tanácstalanság, mivel sok édesítőszer van a piacon pro/kontra érvekkel és pontosan nem is tudjuk, hogy melyiket is válasszuk. Ezért összegyűjtöttük a piacon lévő édesítőszereket és cukorhelyettesítőket.

Nézzük át részletesen:
Az édesítőszerek két nagy csoportba oszthatóak: Az egyikbe a mesterséges édesítőszerek a másikba a cukorhelyettesítő anyagok tartoznak. Az előbbieknek a kereskedelmi forgalomban 4 típusa használatos, a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K. A cukorhoz viszonyított édesítőerejükben van kötöttük különbség, illetve mellék ízzel járó vagy attól mentes, hőérzékeny vagy hő stabil természetük tekintetében.

Az aszpartám és az acetilszulfám-K mellékízmentes, a szacharin elfogyasztását követően fémes utóíz érezhető. A ciklamát nem okoz útóízt. A ciklamát és az acetilszulfám-K hőstabil vegyület, főzéskor és sütéskor nem bomlanak le, íz hatásukat megtartják. A szacharin és az aszpartám hőstabil, sütéshez, főzéshez nem használható. Az aszpartámról tudni kell hogy, rendkívül fényérzékeny, így lejárati időn túl lebomlik, édesítőszer ereje elvész. Az aszpartám egy fenil alanin származék, ezért a fenilalanin örökletes anyagcsere betegségben szenvedők nem használhatják.

A cukorbetegek és a fogyókúrázók körében visszatérően felmerülő kérdés okozhatnak –e a mesterséges édesítőszerek rendszeres használata daganatos megbetegedéseket vagy bármilyen más szervi ártalmat?

Mai ismereteink szerint a mesterséges édesítőszerek daganatkeltő hatásának veszélyével nem kell számolni – a kérdéses származékok biztonságos voltát hosszú távú megfigyelésekből származó adatok támasztják alá-, elővigyázatossági okokból azonban valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, melyet ajánlott betartani. A Toman termékeknél kifejezetten figyelünk arra, hogy az átlépett határt ne lépje túl, a termékek így teljesen biztonságos.

Az cukrokról tudni kell, hogy nem csak magas a kalória és a szénhidráttartalma plusz még kitűnően vissza tudja tartani a szervezetben a méreganyagokat és a legjobb táptalaj a baktériumoknak. A bőrre sincsen túl jó hatással, mivel roncsolja a kollagén rostok állapotát úgy, hogy rárakodik és törékennyé teszi azt. Lehetőség szerint kerüljük a nagy mennyiségű cukrok fogyasztását, viszont ha mégis megkívánnánk egy szelet csokoládét, akkor válasszuk inkább a Toman snackeket, mert negyed annyi kalória és szénhidráttartalma van, mint egy normál csokoládénak, sőt a fehérje és a rost bevitelt is fedezni fogja. A fehér és a barna cukor között nincsen különbség, mivel a barna cukor csak a melasz ásványi anyag tartalma miatt értékesebb egy kicsit, mint egy, sima hagyományos fehércukor, viszont ezt is legtöbbször csak színezik.

Részletesen a cukorhelyettesítőkről:
Cukorhelyettesítő anyagok közé tartozik a fruktóz (gyümölcscukor), és egyes cukoralkoholok, a szorbit, valamint xilit, malát, izomált tartoznak. Ezeket a napi javasolt szénhidrát mennyiségébe bele kell számítani, és tudni kell, hogy szénhidráttartalmuknak megfelelő energiatartalommal rendelkeznek. Együttesen fogyasztott napi adagjuk ne haladja meg az 50 grammot. Legfontosabb közös jellemzőjük, hogy a vércukorszintet nem közvetlenül, hanem a májban glükozzá történő alakulását követően, időben elhúzódóan emelik.

A szorbit és kisebb mértékben a xilit arra érzékenyeken has puffadást és hasmenést okozhat, ezért napi 30 gramm feletti mennyiség kerülendő.

A fruktóz Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk.

Külön emelném ki az új generációs édesítőszereket, avagy a növényi édesítőket. A legelterjedtebb a stivia, mely a sStevia Rebaudiana Bertoni nevű nővényből vonnak ki. A növény Paraguayban őshonos, ahol a helyi indiánok több 100 éve használják teaédesítéséhez. A leveleiből készített kivonatok becslések szerint több százszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt főleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, mely fehér por alakban kivonható.

A Toman diéta során figyelünk arra, hogy a legjobb minőségű termékek kerüljenek a vendégeinkhez úgy, hogy közben figyelünk az ajánlott napi mennyiségre, így elkerülve bármilyen mellékhatást. Táplálkozásunk során kerüljük a cukrokat és próbáljunk meg élvezni a természetes ízeket. Pl: kitűnően lehet édes ízt elérni bio citromhéjjal, narancshéjjal, fahéjjal vagy szerecsendióval. Próbáljuk meg a kávénkba édesítőszer helyett fahéjat vagy szerecsendiót szórni, vagy a light natúr túróba bio citromhéjjat reszelni. Megtapasztaljuk a természet adta ízeket és egy idő után nem is fog hiányozni az édes íz. Ráadásul ezeknek a fűszereknek remek anyagcserefokozó hatásuk van.

Ha bejelentkeznél hozzánk, várunk! Időpontfoglalás