(L)Egyél jól!

Szántó Diána dietetikus rovata
Cukros üdítők hatásai

Cukros üdítők – legalább olyan ártalmasak, mint az alkohol!

Szántó Diána dietetikus időről időre tippekkel és jó tanácsokkal lát el bennünket, hiszen hitvallása, „hogy elhatározással, akaraterővel, apró változtatásokkal és odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében.” 

Szántó Diána

Gondoltátok volna, hogy a cukros üdítők is legalább olyan ártalmasak egészségünkre, mint az alkohol? A különböző, hozzáadott cukortartalmú üdítők fél literje közel 60 gramm cukrot tartalmaz, ami – 2000 kcal-át tartalmazó étrend esetén – bőven meghaladja a WHO által javasolt maximális napi hozzáadott cukormennyiséget. Nem beszélve arról, hogy ezek a hűsítők gyakorlatilag üres kalóriabevitelt jelentenek, hiszen nem tartalmaznak értékes tápanyagokat, szervezetünk nem tud profitálni belőlük.

Lássuk mi is zajlik le szervezetünkben az elfogyasztásuk után!
Az elfogyasztást követő fél órában szervezetünk cukortartalma kiugróan magas lesz, melyre válaszképpen hasnyálmirigyünknek rövid idő alatt nagy mennyiségű inzulint kell előállítania, hogy a vércukor normalizálódni tudjon. A koffeintartalmú üdítőkből 40-45 percen belül felszívódik a koffein, ennek eredményeképpen felgyorsul a pulzus, megemelkedik a vérnyomás, kitágulnak a pupillák. A fogyasztás után egy órával elkezd zuhanni a vércukorszint – hiszen a véráramba került nagy mennyiségű inzulin gyors vércukorszint csökkenést eredményez – aminek következtében akár farkaséhesek is lehetünk. Rosszabb esetben, ha a vércukorszint a normál érték alá esik akár ájulást, verejtékezést is tapasztalhatunk.

A cukormentes változatok sem jobb választások!
A cukormentes üdítők – igaz nem rendelkeznek irreálisan magas cukortartalommal – ellenben annál több mesterséges színezéket, aromát és édesítőszert tartalmaznak. Ezen kívül- valószínűsíthetően – azok, akik ilyen és ehhez hasonló üdítőitalokat fogyasztanak, nem isznak elegendő tiszta vizet vagy ásványvizet a nap folyamán.

Az üdítők fruktóz és foszforsavtartalma
Az üdítők a legtöbb esetben jelentős mennyiségű glükóz- fruktózszirupot is tartalmaznak. Az élelmiszerek mesterséges fruktóztartalma emeli a vér trigliceridszintjét (a vérzsírok egyik fajtáját), amelynek megemelkedett szintje fokozza az ereket elzáró különböző lerakódások kialakulását – így közvetve számos krónikus betegség rizikóját.

A foszforsav túlzott bevitele csontritkuláshoz, izomsorvadáshoz, vese- és szívproblémákhoz vezethet. A szén-dioxid – a cukorhoz hasonlóan – károsan hat a fogakra, valamint gyengíti a fogzománcot, ezzel elősegítve a fogszuvasodás kialakulását.

A gyümölcslevek sem egészségesebbek
Könnyen becsapódhatunk, de a 100%-os gyümölcslevek sem olyan egészségesek, mint gondolnánk. A legtöbb esetben több fruktózt tartalmaznak, mint az eredeti gyümölcs. Ebben az esetben bár természetes összetevőről van szó, mégsem mindegy, hogy rostokkal, a gyümölcs természetes sav illetve víztartalmával együtt vagy koncentrált formában fogyasztjuk. Utóbbi esetben a felesleges fruktózt szervezetünk nagyon könnyen zsírrá alakítja, ezzel hízást eredményezve.

Ha gyümölcslevet innánk, alkalmanként tegyük azt, azonban 1-2 decinél többet akkor sem javasolt fogyasztani belőle.

Egészségügyi hatások
Ahogy azt már fentebb említettem, a hozzáadott cukortartalmú üdítők növelik a szervezet inzulinszintjét, ami hosszú távon cukorbetegség kialakulását eredményezheti. Ezen kívül szív-érrendszeri betegségek, különböző daganatos betegségek, csontritkulás, valamint az ún. nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát is emelik.

Szomjunk oltására a tiszta víz valamint a szénsavmentes ásványvíz a legjobb választás. Ennek színesítésére választhatunk alkalmanként 100%-os gyümölcslevet, de a mennyiségre ebben az esetben is figyeljünk, valamint cukor hozzáadása nélkül készített gyümölcs,- zöld,- és fekete teát, frissen facsart zöldséglevet igyunk.

Éves szőrtelenítés bérlet