Stressz és evés
A kísértés az elhatározás megrontója
2019-05-13
Vashiány, vérszegénység
Vashiány és vérszegénység – mi az összefüggés?
2019-05-17
Csicseriborsó

Csicseriborsó

Noha már az 1695-ben megjelent Szakáts mesterségnek könyvetskéje című, első magyar nyelvű szakácskönyv is említi, Magyarországon még mindig egyfajta titokzatosság lengi körül a csicseriborsót. A világ más részein – főleg Ázsiában, Indiától a Közel-Keletig; továbbá Latin-Amerikában, ahol garbanzo néven ismert – ugyanakkor régóta és igen nagy mennyiségben fogyasztják.

A többi hüvelyeshez hasonlatosan a csicseriborsó is gazdag fehérjében és rostokban – a száraz csicseri 100 grammjában az előbbiből 19,3; az utóbbiból 17,4 gramm található –, emellett különösen jó forrása a különböző folátoknak (B9-vitaminnak) és a mangánnak is. Jelentős mennyiségben tartalmaz ezenfelül vasat, foszfort, B1-, B2-, B5- és B6-vitamint, magnéziumot, káliumot, cinket, rezet és kalciumot is. Rosttartalmának egy részét ún. galakto-oligoszacharidok alkotják, amelyek prebiotikumként funkcionálnak, azaz táplálékul szolgálnak a vastagbelünkben élő hasznos baktériumok számára. Különösen a Bifidobacterium-törzsekre vannak jó hatással, amelyek „cserében” hozzásegítenek bennünket a pihentető, mély alváshoz. Kis túlzással tehát azt mondhatjuk, hogy aki nappal csicseriborsót eszik, az éjjel jól fog aludni… A zöldség rosttartalma ezen túlmenően segít a koleszterinszint csökkentésében, a megfelelő emésztésben és – kellő folyadékbevitel mellett – a székrekedés elkerülésében is.

A csicseriborsót nemcsak konzervként, hanem nyers, száraz hüvelyesként is megtaláljuk a boltok polcain. Érdemes az utóbbit választani, majd legalább egy éjszakára beáztatni, az áztatóvizet elönteni, és tiszta vízben puhára főzni. Az áztatás csökkenti a tápanyagok egy részét megkötő fitinsav mennyiségét, ezáltal javítja a vas, a magnézium, a cink és a kalcium felszívódását is. A főtt csicseriből falafelt, vagy – szezámpaszta és olívaolaj hozzáadásával – hummuszt készíthetünk, de a főtt borsószemeket sütőben ropogósra is süthetjük. Készülhet belőle emellett leves, főzelék és saláta is. Érdemes kipróbálni! (A Toman Diet diéta alatt a harmadik szakasztól fogyasztható a csicseriborsó.)