Családtervezés, családalakítás és gyerekvállalás a Toman Diet módszer tükrében

Csirkemell vargánya gombával
Tomán fűszeres csirkemell vargánya gombával
2017-11-01
Tökfőzelék tománosan
Toman tökfőzelék, göngyölt csirkemellel
2017-11-03
Toman Diet

Orvosi tanácsok és vélemények a diétáról

Nagyon fontos témával kapcsolatban olvashatjátok Dr. Timmerman Gábor szülész-nőgyógyász válaszait. Mire figyeljünk és hogyan étkezzünk a családtervezéskor? Hogyan készüljünk fel a terhességre és hogyan táplálkozzunk terhesség alatt? 

  1. Miért fontos a tudatos táplálkozás a családtervezés szakaszában? (Hatással van-e a táplálkozás akár a férfi, akár a nő nemzőképességére? Vagy más az ok? Formába kell kerülnie a jövőbeni kismamának?)

A Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központ (www.genium-med.hu) a nők reproduktív egészségének megőrzésével és visszaszerzésével foglalkozik. Évente több ezer családtervező keres fel bennünket a gyermekvállalás előtt, vagy termékenységi, meddőségi problémáikkal. Óriási tapasztalatot szereztünk a családtervezési tanácsadásban, felkészítésben, kivizsgálásban és kezelésben. Az egyik leggyakoribb problémacsoport a testsúllyal kapcsolatos.

A várandósságra felkészülés az egészséges életmód jegyében történik. Megfelelő táplálkozással, vitamin bevitellel fel kell tölteni a vitamin és nyomelem raktárakat. Akinek a testsúlyával problémája van, azt a várandósság előtt kell rendezni, mivel a terhesség alatti diéta sokkal nagyobb körültekintést igényel, és kisebb hatékonyságú. Elegendő folsav bevitellel megelőzhetőek olyan fejlődési rendellenességek, mint a nyitott gerinc, agyvelőhiány, és egyes szív fejlődési rendellenességek.

 

   1. Mi a véleménye a magyar táplálkozási szokásokról a terhesség viszonylatában? (Okoz-e az elhízás problémákat a családtervezésben? Mennyire kiterjedtek ezek problémák?)

A modern táplálkozási szokásainkra jellemző a túlzott szénhidrát és kalória bevitel, mely az elhízásnak kedvez. A reproduktív egészség, a meddőségi problémák és a testsúly között szoros összefüggés van. Ez azért lehetséges, mert a testtömeg, valamint a hormonális egyensúly kapcsolatban vannak. Először is az elhízás vagy soványság lehet egyes endokrin vagy anyagcsere betegség egyik tünete. Másodsorban a zsírszövet maga is részt vesz a szervezet endokrin működésében.

Néhány, a nemi működés dysfunctiójával járó hormonzavarban enyhe, vagy súlyosabb fokú elhízást láthatunk. Ilyenek például a Cushing-kór, pajzsmirigy alulműködés, polycystás ovarium syndroma (PCO-syndroma), agyalapi mirigy alulműködés.

De fordítva is igaz: nagyfokú elhízással küszködőknek gyakran vannak szabálytalan, peteérés nélküli menstruációs ciklusai. Gyakran tapasztalható, hogy testsúly rendezését követően helyreáll a nemi működés, pl. PCO-syndromában, krónikus peteérési zavarban.

A zsírszövetben található ún. aromatáz enzim részt vesz az ösztrogének képződésében. Amennyiben nincs meg a szervezet egészséges zsírhányada, zavart szenvedhet az ösztrogén termelése. Anorexia egyik kórjelző tünete a menses zavara, gyakran teljesen elmaradása. Azonban az elhízottak ösztrogén túlsúlya az ösztrogén dependens daganatoknak kedveznek, mint az emlő- és méhtest daganat. Elhízott nőkben az ösztrogén túlsúly a méhnyálkahártya túlburjánzását eredményezi, mely vérzészavart okoz, és hosszútávon méhtest daganatra jelent hajlamot.

 

   1. Hogyan készüljön fel egy nő a terhességre? (Be kell állítani a súlyát például?)

A Czeizel Endre által lefektetett klasszikus felkészülés, a várandósságra 3 alappillére épül: megelőző nőgyógyászati vizsgálat és családtervezési tanácsadás, a termékenység jeleinek figyelése és megfelelő vitaminbevitel. A családtervezési tanácsadás során méri fel az orvos, vagy védőnő, hogy a családtervezőnek mire van szüksége Pl. testsúly rendezése, szükséges vizsgálatok elvégzése, meglévő betegségek egyensúlyba hozása, gyógyszerelés megváltoztatása, stb. Mivel a családtervező nők legalább negyedének vannak testsúly problémái, igen gyakran kell ebben is tanácsot adnunk, vagy testsúlycsökkentő programot ajánlanunk.

 

   1. Miért a Toman Diet termékeit ajánlják? (Mi az, amit ezek a termékek tudnak, de más termékcsalád nem?)

A családtervezési időszakban a testsúly rendezésére előszeretettel ajánljuk a protein alapú diétát, mint amilyen a Toman Diéta is. Azért szeretjük ezt használni, mert szénhidrát csökkentett, mely előnyös a csökkent termékenység hátterében gyakran kimutatható PCOS és inzulin rezisztenciás esetekben.

A diéta hatékony. A rövid távú céljainknak megfelel, mivel a családtervezők biztosan a közeljövőben szeretnének teherbe esni. A kívánt cél többnyire elérhető: 3 hónap alatt csökkenjen 10%-ot a testsúly a kiindulási értékekhez képest.

Ez azért fontos, mert a vérzés és peteérési zavarokkal járó elhízás esetén már ennyi fogyás olyan pozitív anyagcsere változásokat okoz, mely az esetek nagy többségében megoldja a problémát.

Ha a felkészülési időszakban bekövetkezik a terhesség, még a diéta alatt, nem ártalmas, nem von az embrió fejlődésétől olyan alkotóelemeket, mint a vitaminok, az esszenciális aminosavak és zsírsavak.

 

   1. A Toman termékek fogyasztását meddig ajánlják? (Csak a felkészülésben, a családtervezési szakaszban, vagy pedig a terhesség alatt is?)

A diéta szigorú betartását csak a felkészülési időszakban javasoljuk. Sikeres teherbeesés esetén a termékeket csak egy-egy étkezés (pl. reggeli vagy vacsora) kiváltásához, vagy a snack-ek fogyasztását a szénhidrát éhség csökkentéséhez ajánljuk. Szülés után, a szoptatás ideje alatt szintúgy.

 

   1. Milyen alapanyagok vagy ételek bevitele fontos még a terhességre való felkészülés alatt, illetve a terhesség során? (Például terhesvitaminok, zöldségek, gyümölcsök?)

A legjobb a kiegyensúlyozott, szénhidrátban kissé szegény, vitamindús táplálkozás. A felkészülés időszakában sokféle vitaminnak és ásványi sónak lehet szerepe, ezért komplex terhesvitamin szedését szoktuk javasolni. Nem szabad azonban túlzásba sem esni. Egyféle ilyen vitamin elég, nem kell még mellé másfajtát szedni. Ha valaki minimalista szeretne lenni ezen a téren, akkor csak C-vitamint, E-vitamint, folsavat és D-vitamin szedjen. Ezek nélkülözhetetlenek leginkább.

 

   1. Hogyan történik a Genium segítségével a Toman diétás program? (Ki biztosítja a konzultációt, hány hetes programról van szó, és átlagosan / körülbelül milyen eredményt lehet elérni a segítségével?)

A diéta szükségességét a családtervezési konzultáción a szülész-nőgyógyász, vagy az intézetünkben dolgozó endokrinológus szokta javasolni. A felkészülési időszakban a reálisan elérhető cél, a kiindulási testsúly 10%-ával csökkentés 3 hónap alatt, függetlenül, hogy mennyi volt a kiindulási érték. Általában ennél több szokott lenni az eredmény, de nem szabad irreális célokat kitűzni.

Diplomás dietetikusaink (Tóth Krisztina, Faragó Annamária) és nőgyógyász-endokrinológus szakorvosaink (Dr. Blaskó Ervin, Dr. Molvarec Attila) foglalkoznak a dietetikai tanácsadással, és ezen belül a Toman Diéta módszertanával, étrendek összeállításával. Központunk tornatermében Kállai Etus mester edző és csapata foglalkozik a kiegészítő, és az eredményhez elengedhetetlen testmozgással. (www.infratrainerzuglo.hu)

Kérj hozzájuk időpontot!